Νίκος Σταυρογιάννης: «Η Ελληνική γλώσσα έχει οικουμενική διάσταση και αξία»

Το μήνυμα του πρώην Δημάρχου Λαμίας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

9 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Το μήνυμα του πρώην Δημάρχου Λαμίας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η σημερινή μέρα μνήμης για το θάνατο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού θεσμοθετήθηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας τον Απρίλιο του 2017 ως παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας για να αναδειχθεί ο θεμελιώδης ρόλος της ανά τους αιώνες στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μια από τις σημαντικότερες ίσως κατακτήσεις του ανθρώπου είναι η γλώσσα, που διαμορφώνει την πνευματική και πολιτιστική του ταυτότητα, την ιστορική και εθνική συνείδηση και μνήμη. Τα Ελληνικά είναι μία γλώσσα με μαθηματική δομή, ακρίβεια και απίστευτη πλαστικότητα.

Η Ελληνική γλώσσα έχει οικουμενική διάσταση και αξία, καθώς συνέβαλλε καθοριστικά στην παγκόσμια σκέψη, στον πολιτισμό και στις επιστήμες. Σ’ αυτή εκφέρονται όλες οι βασικές ιδέες του σημερινού παγκόσμιου πολιτισμού. Ότι συνήθως αποκαλούμε πλούτο της ελληνικής γλώσσας, σχετίζεται με την μακραίωνη και αδιάκοπη καλλιέργειά της.

Στην πραγματικότητα είναι ένας θησαυρός της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Μ΄ αυτή  την έννοια δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η διαφύλαξή της από την κακοποίηση και τη φθορά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αναδεικνύει την αξία της διδασκαλίας της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα σε όλες τις περιόδους της εξέλιξής της από τον Όμηρο και το Θουκυδίδη, στην Αλεξανδρινή Κοινή στην οποία γράφτηκαν όλα σχεδόν τα κείμενα του χριστιανισμού μέχρι και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024