Ο Ζεμπίλης ευχαρίστησε το Λυκουρέντζο του ΕΛΓΑ

Ζήτησε αποζημιώσεις για τους αγρότες

26 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Το πρωί της Δευτέρας 22/2, ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο και ενημέρωσε για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της «Μήδειας» σε αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στην Βόρεια Εύβοια, γεγονός που και ο ίδιος διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Λυκουρέντζο την επίσπευση της διαδικασίας των αποζημιώσεων κατά το πρότυπο των προηγούμενων θεομηνιών «Θάλεια» και «Ιανός».

Ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τον κ. Ζεμπίλη ότι εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Δημ. Μπόλο θα μεταβούν την επομένη ημέρα στην Β. Εύβοια για την αποτύπωση των ζημιών, όπως και πραγματικά έγινε. Για το λόγο αυτό ο κ. Ζεμπίλης ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες με μοναδικό αντικείμενο την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Μπόλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της αυτοψίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να επιβεβαιώνουν τις ζημιές σε χιλιάδες ελαιόδεντρα και συκιές. Ο κ. Ζεμπίλης κατά την τοποθέτηση του στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε στην ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία με την οποία αντιμετωπίζονται πλέον οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Περαιτέρω, έθεσε θέμα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης για τις καταστροφές των δέντρων, το οποίο δεν καλύπτεται επαρκώς από τα ασφαλιστικά ποσά που προβλέπει ο κανονισμός αποζημίωσης φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ. Έτσι θα πρέπει να αναζητηθεί συμπληρωματικό νομικό πλαίσιο προκειμένου να επαυξηθούν οι αποζημιώσεις των αγροτών, οι οποίοι υπέστησαν όχι μόνο θετική ζημία, αλλά και αποθετική, από την απώλεια δηλαδή του εισοδήματος που θα τους απέφεραν τα δέντρα κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων. Και αυτό σε μια εποχή που οι παραγωγοί έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη μείωση του εισοδήματος τους από την πανδημική κρίση, τόσο εξαιτίας της μείωσης των τιμών, όσο και της μη διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024