Προβλήματα στα χωριά φέρνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ

Αλλάζει η συχνότητα της αλληλογραφίας, κάτι που ήδη προξενεί προβλήματα στα χωριά – Οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση τα ΕΛΤΑ – Το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης

28 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Μειώνεται η συχνότητα της αλληλογραφίας στα ΕΛΤΑ, κάτι που ήδη είναι εμφανές στα χωριά και προκαλεί προβλήματα κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Στα καταστήματα όπου υπάρχει έδρα του Δήμου και οι κάτοικοι είναι κάτω από 7.000, θα επισκέπτεται τα χωριά υπάλληλος των ΕΛΤΑ δύο φορές την εβδομάδα για την αλληλογραφία. Ακόμη και σε μεγαλύτερους Δήμους, όπως π.χ. αυτός της Λαμίας, στην πρωτεύουσα υπάλληλος θα διανέμει την αλληλογραφία ανά τρεις μέρες. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, ώστε να μειωθούν και τα έξοδα της επιχείρησης.

Ο τρόπος διανομής αλλάζει πανελλαδικά. Στις μεγάλες πόλεις θα έχει τη συχνότητα D+3, δηλαδή γράμματα θα πηγαίνουν κάθε τρεις μέρες. Στις κωμοπόλεις, δηλαδή 7.000 κάτοικοι και κάτω, διανομή θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για τα γύρω χωριά, η συχνότητα θα είναι μία φορά κι αυτό όχι σίγουρα, καθώς θα υπάρχουν άδειες του προσωπικού, αναρρωτικές άδειες, κι έτσι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν.

Εξορθολογισμό της εταιρείας προβλέπει η σχετική τροπολογία

Η τροπολογία «Ρυθμίσεις για τα ελληνικά ταχυδρομεία και άλλες διατάξεις» δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 242 A’/04.12.2020 στον Νόμο για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν πλέον κλάδοι στους εργαζομένους και πλέον η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και να μεταθέσει τον υπάλληλο όπου αυτή κρίνει απαραίτητο, όχι με αξιολόγηση αλλά με διευθυντικό δικαίωμα, με βάση τα τυπικά του προσόντα.

Με την τροπολογία επισημοποιήθηκε η κάλυψη των χρεών του κράτους προς τα ΕΛΤΑ. Εκεί περιλαμβάνεται η αναδρομική αποζημίωση του κράτους προς τα ΕΛΤΑ για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει πως ως Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Επιβεβαιώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το ποσό των 180 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν τα ΕΛΤΑ για τα έτη 2013-2020 για την καθολική υπηρεσία (τον χρόνο 15.000.000 ευρώ αναφέρει η τροπολογία). Επειδή ο Οργανισμός ζητούσε κι άλλα, προστέθηκαν ακόμη 100 εκατ. για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Οι ανάγκες βέβαια της εταιρείας για την παροχή των καθολικών υπηρεσιών αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Απ’ τα 180 εκατ., τα 140 δόθηκαν για να εφαρμοστεί και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Απ’ τα ΕΛΤΑ θα φύγουν εργαζόμενοι και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 2.000. Αυτό συνέβη γιατί το πρόγραμμα περιελάμβανε μεταθέσεις προσωπικού σε όμορους Νομούς, ακόμη και σε άλλες Περιφέρειες. Όπου δηλαδή υπάρχει κενό εν Ελλάδι.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία στο κάτωθι συνημμένο αρχείο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΕΛΤΑ

Τι σημαίνουν αυτά για την επόμενη μέρα

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μ’ αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η διανομή με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση μέχρι το 2025, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει: «Η αποδέσμευση της ΕΛΤΑ ΑΕ από τους περιορισμούς του δημόσιου τομέα, είναι πλέον επιβεβλημένη και υπαγορεύεται από τις επικρατούσες συνθήκες στην σύγχρονη ταχυδρομική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και η εντεύθεν διασφάλιση της συνέχισης παροχής ποιοτικής καθολικής υπηρεσίας στους πολίτες, μέσω του εξορθολογισμού του κόστους της και του εκσυγχρονισμού των εσωτερικών διαδικασιών της, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου, αποτελεί μονόδρομο, που θα οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και στη βέλτιστη απόδοση των επενδεδυμένων πόρων».

Η άποψη των εργαζομένων

Για όλα αυτά, μίλησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, Μέλος του ΔΣ Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της Εκτελεστικής και Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας, Βάιος Μπουρογιάννης.

«Διαλύεται η διανομή. Η διανομή παύει πλέον να γίνεται σε καθημερινή βάση και φυσικά θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα κι έτσι θα αρχίσουν οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων. Οι πελάτες μας θα στραφούν στους ιδιώτες για να εξυπηρετούνται. Η άποψη των εργαζομένων είναι ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν παρέχει ποιότητα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπουρογιάννης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ο Πρόεδρος του Σωματείου σημείωσε πως «ο στόχος επετεύχθη γιατί η εθελούσια έξοδος για κάποιους ήταν εκβιαστική. Πολλοί συνάδελφοι θα μετακινούνταν σε όμορους Νομούς, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου υπήρχαν κενά. Γι αυτό προτίμησαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Τέλος, για το μέλλον των ΕΛΤΑ ο κ. Μπουρογιάννης ξεκαθάρισε: «Πρόθεση της Διοίκησης είναι να γίνουν ή πρακτορεία ή franchise, να δίνεται κομμάτι κομμάτι και να συρρικνώνεται σιγά σιγά το δίκτυο του ταχυδρομείου. Στο μέλλον δεν θα υπάρχουν φτηνές υπηρεσίες για τους πολίτες, αλλά θα αναγκαστούν να πάρουν ένα δέμα ή ένα γράμμα ακριβότερα.

Μας βρίσκει αντίθετους η συρρίκνωση του δικτύου. Απ’ την πλευρά μας, σαν εργαζόμενοι κάναμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και καταγγείλαμε όλα αυτά που συμβαίνουν. Στείλαμε επιστολές σε όλους τους Δημάρχους της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, όπως επίσης και στους Βουλευτές των δύο Νομών, ώστε να λάβουν γνώση για τα όσα συμβαίνουν στα ΕΛΤΑ».

Το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης

Αυτές οι αλλαγές έχουν δημιουργήσει ήδη πρόβλημα στον Άγιο Γεώργιο Μακρακώμης. Το ταχυδρομείο διέθετε έναν υπάλληλο, απ’ όπου μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τα δώδεκα χωριά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου. Στο γραφείο οι υποδομές υπάρχουν αλλά είναι κλειστό, με τον υπάλληλο να έχει μεταφερθεί εδώ και τέσσερις μήνες στη Μακρακώμη και να επισκέπτεται τα χωριά δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν το μέσο ώστε να μεταβούν στη Μακρακώμη, είτε επιβαρύνονται οικονομικά κι όταν φτάσουν, στήνονται στην ουρά προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Όπως εξήγησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρώην Δήμαρχος Φουρνάς και μόνιμος κάτοικος πλέον του χωριού, Στέλιος Παπουτσόπουλος, «προεκλογικά ο Βουλευτής και Υπουργός πλέον, Γιάννης Οικονόμου, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή δεσμεύτηκε να μην κλείσει το ταχυδρομείο. “Αν γίνουμε κυβέρνηση, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε”, ήταν τα λόγια του.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους δώδεκα Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και καταθέσαμε υπόμνημα στους πέντε Βουλευτές του Νομού, τα γραφεία των οποίων επισκεφθήκαμε. Κινητοποιήθηκαν σχετικά οι κ.κ. Κοτρωνιάς και Σαρακιώτης, καταθέτοντας σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή.

Δεχθήκαμε να ανοίγει το ταχυδρομείο έστω δυο φορές την εβδομάδα. Όμως δεν ανοίγει και ο υπάλληλος μοιράζει τα γράμματα και τις επιταγές στον δρόμο! Μια φορά πήγε στο Δημαρχείο κι ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε για το αν διατίθεται άδεια να μοιράζονται οι συντάξεις στο Δημαρχείο. Αν είναι πρόβλημα τα 150 ευρώ του ενοικίου και της θέρμανσης, προσφέρθηκε η Δ.Ε. να διαθέσει χώρο ώστε να επανέλθει στη θέση του ο υπάλληλος».

Δείτε στα κάτωθι αρχεία το υπόμνημα των Προέδρων των Τ.Κ. προς τους Βουλευτές Φθιώτιδας και τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και την επιστολή του Αντιδημάρχου Μακρακώμης, Κώστα Θεόπουλου, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή ΕΛΤΑ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024