Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας η «Μήδεια»

Ενημέρωση για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα από τον Φάνη Σπανό – Πυρά από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κατάστασης

19 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Ενημέρωση για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να πλήττουν τη Στερεά Ελλάδα από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, παρείχε με το ξεκίνημα του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Όπως είπε, η «Μήδεια» ξεκίνησε ουσιαστικά από τη νύχτα της Παρασκευής από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και σταδιακά έπληξε όλη την Περιφέρεια. «Η Περιφέρεια είχε υλοποιήσει την οργάνωσή της. Είχαμε συμμετάσχει και σε εθνικού επιπέδου συνεδριάσεις και τοπικά, αλλά είχαμε επαφές και με τα περιφερειακά σώματα ασφαλείας. Είχε ενεργοποιηθεί ένα ισχυρό σύστημα μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ υπήρχε και μια υψηλή διαθεσιμότητα άλατος. Το εθνικό επαρχιακό δίκτυο κρατήθηκε ανοιχτό, με ελάχιστες ολιγόωρες εξαιρέσεις», εξήγησε αρχικά ο κ. Σπανός.

Σχετικά με τις διακοπές της ηλεκτροδότησης, είπε πως πάνω από 1000 δέντρα έπεσαν στην Εύβοια, όπου υπήρχαν μεγάλης έκτασης διακοπές, αρχικά στις περιαστικές περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και στη Βορειοδυτική Εύβοια. «Σπεύσαμε να ανοίξουμε δρόμους εκεί που δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα και καλέσαμε τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος έσπευσε άμεσα, πρέπει να πούμε. Έστειλε συνεργείο που έφτασε τα 70 άτομα και άνοιξε προοδευτικά το δίκτυο. Την Κυριακή έμειναν 15.000 άτομα χωρίς ρεύμα. Καλώς ο ΔΕΔΔΗΕ ήρθε με δυνάμεις, αλλά κακώς δεν μερίμνησε για την κοπή των δέντρων εγκαίρως. Όπως και με τις πυρκαγιές, έτσι συνέβη και με τα χιόνια», συνέχισε και τόνισε πως το επόμενο διάστημα η Περιφερειακή Αρχή θα προβεί σε κίνηση που θα επιβάλει σε όποιον έχει την ευθύνη να μεριμνά.

Για το θέμα της βοήθειας με μηχανήματα που παρείχε η Περιφέρεια στον Δήμο Αθηναίων, ο Φάνης Σπανός επισήμανε πως «επτά μηχανήματα δώσαμε στον Δήμο Αθηναίων και με έκπληξη είδα ότι κάποιοι αναφέρθηκαν σ’ αυτό. Μας ζητήθηκε η συνδρομή από εκεί καθώς είχε ένα τεράστιο πρόβλημα. Είχαμε εφεδρεία ακόμη και στην Εύβοια και επιλέχθηκε η συνδρομή. Δεν διαταράχθηκε ο αποχιονισμός στη Στερεά Ελλάδα. Συνηθίζεται αυτό σε γειτονικούς Νομούς και Δήμους. Οι δρόμοι δεν έκλεισαν και στις εξαιρέσεις ο δρόμος είχε ανοίξει πριν το βράδυ της Δευτέρας. Δεν είναι πάντα η υπερδιαθεσιμότητα που εξαφανίζει τις ανάγκες του αποχιονισμού, είναι το είδος και η φύση των δρόμων που επιχειρείς. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών έχασαν τη ζωή τους τρεις συμπολίτες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε τους εκατοντάδες που συνέδραμαν στο να μείνουν καθαροί οι δρόμοι και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Εκ μέρους της παράταξης του Απόστολου Γκλέτσου, ο Χρήστος Δούρος τόνισε πως δεν γίνεται σε κάθε συνεδρίαση να εκφράζονται συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων, «αλλά να βλέπουμε ουσιαστικά πως θα τα προλαβαίνουμε. Δεν έχει γίνει διαχωρισμός των ευθυνών. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αρμοδιοτήτων, ποιος εμπλέκεται και που. Θα το βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Γενικότερα, για τη βοήθεια που παράσχει η Περιφέρεια μένω στο κομμάτι ότι όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία, αρκεί να έχουμε λύσει τα δικά μας θέματα και να μην κινδυνεύουν συμπολίτες μας. Το τρίτο θέμα, για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ότι πρέπει να γίνει καταγραφή του στόλου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Η Φωκίδα και η Ευρυτανία ως τα πιο ορεινά κομμάτια δεν επλήγησαν τόσο πολύ. Σε άλλες χρονιές όμως δημιούργησαν προβλήματα. Να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός και συντονισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιο φαινόμενο η Περιφέρεια. Σε όλα τα φαινόμενα θρηνούμε απώλειες ζωής. Εκ του αποτελέσματος κάτι δεν κάνουμε καλά, προκύπτει η αναγκαιότητα αναθεώρησης της πολιτικής που έχουμε ανάγκη ανά Π.Ε. για την αντιμετώπιση όλων των φαινόμενων. Είναι αδιανόητο το 2021, έχοντας δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια έντονη χιονόπτωση, να θρηνούμε νεκρούς και να υπάρχει ασυνεννοησία στο κράτος. Αν δεν υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις, λυπάμαι αλλά και σε επόμενο Π.Σ. θα εκφράζουμε συλλυπητήρια. Πρέπει να δούμε πως λειτουργεί η Πολιτική Προστασία στο σύνολό της. Είναι εμφανής η έλλειψη σχεδίου».

Όσον αφορά τη βοήθεια στον Δήμο Αθηναίων, είπε «να υπάρξει η αλληλεγγύη, είναι αυτονόητο, όταν όμως νοιώθεις ασφαλής. Η εικόνα που περιγράψατε δεν ήταν έτσι. Δεν ήταν έτσι το αποτέλεσμα απ’ αυτά που λένε οι κάτοικοι. Με ποιο θεσμικό πλαίσιο έγινε η βοήθεια;» Για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού ανέφερε πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός» κι αυτό συνέβη για να μην καταβάλουν οι παραχωρησιούχοι των δρόμων το πρόστιμο. «Δείτε που πάσχει το σύστημα της Π.Π. και κάντε παρεμβάσεις. Εμείς έχουμε τη διάθεση να συμβάλουμε στην ενίσχυσή της», πρόσθεσε.

Η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πως «ήταν προαναγγελθείσα η κακοκαιρία εδώ και μέρες. Δεν ήταν ξαφνικό φαινόμενο, όπως μια πυρκαγιά. Δεν ήταν η μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων χρόνων. Να κατανοήσουμε ότι η επικοινωνιακή αντιμετώπιση ήταν μεγαλύτερη από την ουσιαστική». Αναφερόμενη στον Περιφερειάρχη ζήτησε «να το ξεδιαλύνετε, αλλιώς είστε πολιτικά υπεύθυνος για το θέμα της διασύνδεσης της Π.Ε. με τον κ. Μπακογιάννη. Δεν είχα σκοπό να το θέσω αλλά με «προκαλέσατε» με το «επιλέξαμε» που είπατε. Εμφανίζεται η ΠΣΤΕ ως παράπλευρος της Αττικής. Όλοι στέλνουν όταν έχουν κρίση, αλλά πρώτα οργανώνει τις υπηρεσίες του. Ο κ. Μπακογιάννης ακολούθησε δική του ατζέντα στέλνοντας SMS. Με ποιο δικαίωμα εσείς δώσατε τα μηχανήματα στον κ. Μπακογιάννη; Έχετε αντίληψη ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, αλλά κάνετε λάθος. Να σεβόμαστε τους νόμους του κράτους. Πρώτα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Πατούλη».

Για το κλείσιμο της Ε.Ο. είπε ότι αρμοδιότητα για τη διάνοιξη έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες κι όταν αυτές δεν μπορούν, «βάσει συμβάσεων, τότε επεμβαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης και δανείζεται από τις όμορες Περιφέρειες. Δεν έγινε αυτό», ενώ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σημείωσε πως «η “Μήδεια” σκότωσε τα γαλάζια παιδιά της. Δεν υπήρχε χειρότερη εικόνα με τις ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών. Είμαστε ρεντίκολα, απαράδεκτοι να μιλάμε την τελευταία στιγμή για τα κλαδιά. Ανακαλύψαμε τη φωτιά μέσα στα χιόνια; Δεν μας είπατε αν είναι στελεχωμένες οι υπηρεσίες».

Απ’ την πλευρά του, ο Κώστας Μπασδέκης ανέφερε πως «κάθε φορά που συζητάμε, είμαστε θεατές ή πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο. Για νεκρούς που κατά συρροή συμβαίνουν με τα φαινόμενα. Συζητάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτά τα ζητήματα θα ξανάρχονται στο Π.Σ. γιατί δεν ακουμπάμε την προστασία του λαού. Το ζήτημα που βάζουν κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι είναι το κόστος και το όφελος όταν υπάρχουν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Μιλάτε για την ενέργεια αλλά όλοι ψηφίσατε την απελευθέρωσή της. Δεν ενδιαφέρονται πως θα θερμανθεί ο λαός, αλλά σε άλλες περιπτώσεις κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν».

Επιπλέον, για το κλείσιμο της Ε.Ο. αναρωτήθηκε: «Ποιος έχει ψηφίσει την παραχώρηση των δρόμων σε ιδιώτες; Τα κόμματά σας. Είστε άμοιροι ευθυνών απ’ αυτή την κατάσταση; Όταν κλείνει η κυβέρνηση τους δρόμους είναι καλά, αλλά όταν τον κλείνουν οι αγρότες διεκδικώντας, όχι. Τι υπηρεσίες και ΠΠ παρέχεται στους πολίτες όταν είναι υποστελεχωμένες; Ποιοι είναι αυτοί οι δρόμοι της Εύβοιας που πρέπει να ανοιχτούν; Οι στενοί; Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει προστασία του λαού από τέτοια φαινόμενα και θα μένει πάντα χωρίς νερό και ρεύμα. Δεν είστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα». Τέλος, τόνισε πως «είναι βολική μια αντιπαράθεση για το αν δόθηκαν μηχανήματα στον κ. Μπακογιάννη. Είχαμε προβλήματα με το ρεύμα και την επικοινωνία στην Εύβοια για αρκετό διάστημα. Είχαμε επικοινωνία με τους Αντιπεριφερειάρχες για να δοθεί λύση αρχικά στις ευπαθείς ομάδες».

Ο Χαράλαμπος Γιώτης είπε πως «έχουμε πέντε νεκρούς στη χώρα και τρεις στην Περιφέρεια. Δηλώνω ως Περιφερειακός Σύμβουλος τη λύπη και τη ντροπή μου που συζητάμε απ’ τη ζεστασιά του σπιτιού μας, όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι που τουρτουρίζουν απ’ το κρύο ακόμη και τώρα. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν ως ακραίο καιρικό φαινόμενο. Χιόνιζε για 35 ώρες. Θα μας ακούσουν βορειότερα και θα γελάνε. Ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο. Επί μισό αιώνα βιώνουμε ένα μπαλάκι αποφυγής των ευθυνών. Ο ένας το ρίχνει στον άλλο. Ψεύδεται ο κ. Σπανός όταν λέει πως ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πρόσβαση. Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εναερίτες, που πάνε για έναν μισθό πείνας. Ο κ. Χατζηδάκης μόλις ανέλαβε άλλαξε τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και εκτόξευσε τους μισθούς γιατί θέλει να την ιδιωτικοποίηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χωρίς αρμοδιότητα έκλεισε την Ε.Ο., για να γλυτώσει ο ημέτερος ιδιοκτήτης τα πρόστιμα. Κε Σπανέ θα σας ζήλευε και το καλύτερο γραφείο τελετών. Επί δύο τετραετίες καταγράφετε θύματα. Δηλώσατε έτοιμοι και θρηνήσαμε θύματα. Καταγράφηκαν, εθεάθησαν και βιντεοσκοπήθηκαν μηχανήματα της Στερεάς Ελλάδας στο Κολωνάκι», ανέφερε.

Ο Αντώνης Βούλγαρης στάθηκε αρχικά στο ότι «πάλι θρηνήσαμε θύματα στην Εύβοια. Σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν, συνολικά φάνηκαν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων. Στην Ε.Ο. την ευθύνη την έχει ο ιδιώτης. Η κυβέρνηση έκλεισε 200 χιλιόμετρα στη Στερεά Ελλάδα για να τους εξυπηρετήσει. Εδώ και 30 χρόνια είχαμε τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και είχαμε πάλι μικρά χωριά χωρίς ρεύμα. Ενώ συζητάμε τον φιλόδοξο στόχο να έχουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ, είναι παράδοξο να μην έχουν πολίτες ρεύμα. Από τη δεκαετία του ’80 συζητάγαμε το επίπεδο των αρμοδιοτήτων. 35 χρόνια πέρασαν και δεν έχει ληφθεί τίποτα. Δεν υπήρχε η λογική να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά οι πελατειακές σχέσεις του συστήματος για να μπορέσει να αναπαραχθεί, κάτι που συνέβη και με τον κ. Μπακογιάννη. Δε γίνεται στην Ευρυτανία να μην έχουν ρεύμα και να στέλνουμε μηχανήματα στην Αθήνα», σημείωσε.

Η Νίκη Πολυζώη αναρωτήθηκε: «Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία στο Κολωνάκι; Είναι καθαρά ατομική ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας. Για την πανδημία την πετάτε σε μας, αλλά την ξεχνάτε σε τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι πρώτη φορά που προκλήθηκαν τόσα προβλήματα και θρηνήσαμε θύματα. Μία έχουμε πλημμύρες, μία φωτιές, μία χιόνι και πάντα θρηνούμε θύματα. Φταίει ο κακός καιρός των πολιτών; Καταθέσατε και ψηφίσατε ένα σχέδιο Π.Π. και το αποτέλεσμα είναι να θρηνούμε θύματα. Έναν σχεδιασμό που κλείνει τρύπες και μπαλώματα. Είναι ανύπαρκτη η συντήρηση των υποδομών και ο απεγκλωβισμός. Εξαπλώνεται η φτώχεια και η κακοκαιρία την επιτείνει, αλλά δείχνει και τη γύμνια σας.

Με επικοινωνιακή διαχείριση προσπαθείτε να καλύψετε τα ακάλυπτα. Την «αδιαφορία» σας για την ανθρώπινη ζωή. Διαφυγόντα κέρδη είναι η ανθρώπινη ζωή; Τα ξεπουλάτε όλα στους ιδιώτες, ρεύμα, νερό, εκπαίδευση. Οι Ε.Ο ξεπουλήθηκαν στους επιχειρηματίες. Πληρώνουμε διόδια κι όταν έρχεται η ώρα, τους πληρώνουμε κι από πάνω γιατί δεν κάνουν αυτά που πρέπει. Συζητάμε για την ευθύνη του δέντρου που έπεσε και του αναπνευστήρα που θέλει ρεύμα. Σ’ αυτό το σύστημα που υπηρετείτε είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε και ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές που επλήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Απαντώντας σε όλους, ο κ. Σπανός έσπευσε να πει «μην τρίβετε τα χέρια σας στις καταστροφές και μετράτε νεκρούς. Δεν ήταν ιδιοκτησία της Περιφέρειας τα μηχανήματα που στάλθηκαν στην Αθήνα, αλλά ιδιωτών και προμισθωμένα. Τα μηχανήματα πληρώνονται απολογιστικά και όχι για την εφεδρεία. Ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος να με ρωτούσε αν είχε ανάγκη, θα το έκανα. Λόγω Μαλακάσας και Μαρτίνου έκλεισε η Ε.Ο. Δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά μας αφορά. Το ζητούμενο είναι όχι αν ο εκάστοτε υπουργός αποφασίζει να την κλείσει, αλλά γιατί συνέντρεχαν οι συνθήκες επιβάρυνσης που τον ανάγκασαν να το κάνει», ενώ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης επανέλαβε πως «τα δίκτυα δεν καθαρίστηκαν και πρέπει να καθαρίζονται».

Δεν έλειψαν και οι εντάσεις από τη συζήτηση μεταξύ Φάνη Σπανού, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Χαράλαμπου Γιώτη περί σύγκλησης απόψεων της παράταξης «Στερεά Υπεροχής» με τη Χρυσή Αυγή. Όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τα περαστικά τους προς τους δύο Αντιπεριφερειάρχες που νοσούν με COVID-19, τον Θανάση Καρακάντζα και τον Κώστα Καραγιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024