8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας.

5 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) χαιρετίζει και τιμά τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών. Χαιρετίζει την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, την πρόσφυγα, τη γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της, κόντρα στα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου, σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψής τους.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επιζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης επιβάρυναν επιπλέον τη θέση της γυναίκας τοποθετώντας την ψηλά στο βάθρο του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης, αλλά και  του περιορισμού των ευκαιριών για ανάληψη θέσης ευθύνης. Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που θα απολυθούν από την εργασίας τους, είναι αυτές που υποφέρουν πιο πολύ από τις περικοπές στους μισθούς, είναι αυτές που πληρώνονται λιγότερο για ίση εργασία με τους άνδρες, γεγονότα που τις καθιστούν πιο ευάλωτες στη φτώχεια  και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) καλεί όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στα συνδικάτα, να εντείνουν τη συλλογική δράση τους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024