Η Αριστοτελία Πελώνη μίλησε για όλα στο τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ»

Η Κυβερνητική εκπρόσωπός αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο, στο τι θα συμβεί με τα σχολεία αλλά και στον εμβολιασμό.

31 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων 

Η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή -συνυπολογίζοντας και το πρόσθετο, συμπληρωματικό, εργαλείο των self-test, καθώς ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής τα self-test- με βάση το οποίο θα μπορούσε να τεθεί ένας οδικός χάρτης, για μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή κοιτάζει όλα τα επίκαιρα  δεδομένα, τα αξιολογεί και εισηγείται. Η Κυβέρνηση, κατόπιν αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές.

Υπάρχει μία μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. Το  αναγνωρίζουμε όλοι. Για να υπάρξει, λοιπόν, συμμόρφωση στα μέτρα -και προφανώς είμαστε σε μια έξαρση αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, για να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων, χωρίς κανένα κριτήριο. Προφανώς, λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα τα αξιολογήσει, λοιπόν, η Επιτροπή. Υπάρχει ένα μενού επιλογών.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις εάν επιτραπούν -θα δούμε την εισήγηση της Επιτροπής- είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σ’ εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την αλλαγή του καιρού. Είναι καλύτερο να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες, όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, παρά ανεξέλεγκτες, παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου και γίνεται διασπορά του ιού. Αν επιτραπούν, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες.

Έλεγχοι υπάρχουν και θα υπάρχουν. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη. Μιλάμε  για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, που θα είναι και πιο εύκολο να ελεγχθούν και που δεν θα έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως έχουν, είτε ανεξέλεγκτες, είτε «παράνομες» δραστηριότητες. Έτσι ώστε να δοθούν, δηλαδή, βαλβίδες εκτόνωσης. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι στο μενού επιλογών.

Για το λιανεμπόριο

Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων, ελεγχόμενα. Θα δούμε επιδημιολογικά αν μπορούμε να το αντέξουμε. Το λιανεμπόριο ήταν  εξ’ αρχής μια δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα. Οπότε, αν γίνει με κανόνες, δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και προφανώς θα δώσει ανάσα στην οικονομία, αλλά θα είναι και μία ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες.  Έχουμε πλέον και πρόσθετα συμπληρωματικά εργαλεία στα χέρια μας. Και αναφέρομαι στα self-test. Ήταν μια εισήγηση της Επιτροπής  η οποία έθεσε και τις προδιαγραφές.

Το ιδανικό σενάριο για όλους μας θα ήταν να ανοίξουν τα πάντα και να μην υπήρχε κορονοϊός ή να μην υπήρχε διασπορά ή να είχαμε αυτή τη στιγμή 70% τείχος ανοσίας. Πρέπει να μιλάμε, όμως, στη βάση του ρεαλισμού. Ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.

Για τα σχολεία

Προτεραιότητα είναι τα λύκεια. Το αναλυτικό σχέδιο, θα ανακοινωθεί όταν είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει μια διάταξη που ψηφίστηκε και δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό να θεσπίσει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα self-test από τους γονείς. Προφανώς θα υπάρξουν self test για να ανοίξουν τα σχολεία.

Θεωρώ πως για τα Λύκεια προϋπόθεση είναι να έρθουν τα self test. Πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα τα έχουμε. Μόλις δώσει το πράσινο φως το Ελεγκτικό, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Είναι μία μάχη με τον χρόνο Και θα είναι ένα πρόσθετο, συμπληρωματικό εργαλείο σε όλα αυτά που γίνονται, στους τυχαιοποιημένους και στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ στην τήρηση των μέτρων και βεβαίως στο τείχος της ανοσίας του εμβολιασμού, που χτίζεται σταδιακά. Δεν είναι τα κρούσματα ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. Δείκτες είναι και οι εισαγωγές, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι,  η μέση ηλικία των κρουσμάτων.

Για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό φαίνεται πλέον το αποτύπωμα: Μείωση των νοσήσεων σε ηλικίες που εμβολιάζονται, 75, 80, 85, άνω. Είναι ένα θετικό αποτύπωμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε, για να μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Διότι όλοι αυτοί είναι πυλώνες της ίδιας στρατηγικής, για να μπορέσουμε σταδιακά να αφήνουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας και να μπαίνουμε σταδιακά σε περισσότερες δραστηριότητες.

Για το «selftesting.gov.gr»

Θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την καταγραφή. Θα υπάρξει μια πλατφόρμα, το «selftesting.gov.gr», όπου θα δηλώνονται τα θετικά, προκειμένου να μπορεί κάποιος να πάρει βεβαίωση άδειας από τη δουλειά του. Δηλαδή, βεβαίωση για επανέλεγχο σε δημόσια δομή με άλλο τεστ. Εφόσον το κάνει κανείς στο σπίτι του, είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης  να το δηλώσει.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Δεν πατάμε ένα κουμπί  και εξαφανίζουμε τον ιό. Προφανώς, το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει, να έχουμε τελειώσει και να είμαστε όλοι ελεύθεροι, να κινούμαστε όπως ήμασταν και πριν. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Τώρα συζητάμε τώρα για το τι θα μπορέσει -και αν θα μπορέσει- να γίνει από εβδομάδα. Θα το δούμε στην ώρα του. Προφανώς, είναι νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι τον Μάιο, ειδικά από τα μέσα Μαΐου και μετά, θα μπορούμε να είμαστε σε καλή κατάσταση.

 Για το Πάσχα και το Καλοκαίρι

Το Καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερο γιατί προχωρούν οι εμβολιασμοί. Αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, όλοι οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, για να προχωρήσουμε στις επόμενες ομάδες και από αρχές Καλοκαιριού στον μαζικό πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Και πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή για να το αφήσουμε αυτό πίσω μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε λόγω κόπωσης να τηρούμε τα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024