Με τράπεζες και Aegean η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Έντονη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο

2 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Τις δυνατότητες διάσπασης των 810 μονάδων δοκιμάζει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα διατηρεί τα κέρδη του, κινούμενο σε υψηλά ενάμιση μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,16% στις 811,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.945,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,36% στις 503,08 μονάδες.

Η έντονη κινητικότητα που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, αν και σε αναμενόμενους στόχους (Tier 2 της Alpha Bank, τιτλοποίηση Vega της Πειραιώς) δείχνει την αποφασιστικότητα των διοικήσεων να ξεκαθαρίσουν γρήγορα το τοπίο. Και αυτό φαίνεται να επικροτείται στην αγορά (~+20% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι επιφυλακτικότητα δεν λείπει.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η ανάκαμψη του Φεβρουαρίου, η οποία δείχνει να συντηρείται τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου, μπορεί να μην έχει την ορμή της προηγούμενης φάσης ανόδου, αλλά ουδείς μπορεί να την παραβλέψει. Αν συνοδευόταν και με άνοδο του τζίρου, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια υγιή ανάκαμψη, με κάποιες στάσεις της να θεωρούνται θετικές. Ωστόσο μένουν μερικά ερωτηματικά που μπορεί να ανατρέψουν αυτήν την πορεία, αλλά θα απαντηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σε δεύτερη ανάγνωση, η ανοδική κίνηση παραπέμπει στον περασμένο Νοέμβριο, όταν και η προοπτική του εμβολίου βελτίωσε άρδην την επενδυτική ψυχολογία. Μια παρόμοια ανάταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες επίσης, με την αγορά όμως να κρατά μέρος του επενδυτικού της ρίσκου και στο σενάριο ο εμβολιασμός να αντιμετωπίσει εμπόδια και να δοθεί νέα αναβολή στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πλέον έχει ενσωματωθεί ότι η χώρα έχασε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να θεωρεί ότι ο μήνας που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μέχρι να αρχίσει η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για να αποτιμήσει τις προοπτικές της αγοράς. Το βασικό σενάριο είναι αυτό, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα που εξακολουθεί να υπάρχε μαρτυρά και το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει ακόμη μεγάλος και υπολογίσιμος.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank συνεχίζει να ηγείται της ανόδου με κέρδη 5,44%, με την Aegean και την Alpha bank να ακολουθούν με +3,51% και +3,01%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% σε ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Πειραιώς, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola, με τον ΑΔΜΗΕ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΟΛΠ, με τον Σαράντη να δέχεται ισχυρές πιέσεις υποχωρώντας κατά 2,05%.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024