Μήνυμα του Δημάρχου Θηβαίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας

8 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Γυναίκες που μάχονται, γυναίκες που πρωτοπορούν, γυναίκες που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια, να διεκδικήσουν με αγώνες και θυσίες ένα καλύτερο μέλλον. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες αυτού του κόσμου.

Η φετινή επέτειος, εν μέσω πανδημίας και σκληρού lockdown, είναι διαφορετική από τις άλλες. Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Πριν από 164 χρόνια, στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ καλύτερων συνθηκών εργασίας. Με την προσπάθεια έβαλαν το πρώτο “λιθαράκι” στις αδιάκοπες προσπάθειες που συνεχίζονται έως σήμερα για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μόνο που η πανδημία έχει καταστήσει ακόμη βαθύτερο το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, γυρίζοντας το “ρολόι” 25 χρόνια πίσω στις προσπάθειες για έναν κόσμο ισότητας.

Παρότι οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, παρότι κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες και ανατροπές που έχει φέρει η πανδημία στην επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, κινδυνεύουν να χάσουν μέσα σε ένα χρόνο όλα όσα διεκδίκησαν και κατάφεραν έπειτα από κόπους πολλών ετών.

Στη φετινή επέτειο θέλω να σταθώ και στο γυναικείο κίνημα #metoo, σε εκείνες τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν περιστατικά βίας.
Για όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής ή επαγγελματικής βίας, σε όλες εκείνες τις γυναίκες-ηρωίδες, μητέρες, συζύγους, εργαζόμενες και πάνω από όλα αγωνίστριες, οφείλουμε να συνεχίσουμε ως πολιτεία τις προσπάθειες για μια κοινωνία δίκαιη και ίσων ευκαιριών».

Ο Δήμος, «αγκαλιάζοντας» αντίστοιχη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης Covid-19 και κυρίως στη συμβολή των γιατρών και νοσηλευτριών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη αντιμετώπισης του Covid-19.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, που δεν επιτρέπει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αναρτήθηκε στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου αφίσα με γυναίκες εργαζόμενες στην Υγεία και με σύνθημα: «Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19».

Την ίδια ημέρα, το blog του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών θα φιλοξενήσει τη διαδικτυακή έκθεση “Γυναίκα” με έργα από κορίτσια και γυναίκες που διαμένουν στο Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας.

Παράλληλα, ο Δήμος Θηβαίων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, σε συνεργασία με το Μαιευτικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Θήβας(πρώην ΙΚΑ), προσφέρει όλον τον Μάρτιο στις γυναίκες τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης τεστ Παπανικολάου (testPap).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ