Προανακριτική επιτροπή για Νίκο Παππά: Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή – Αναμένεται σκληρή μάχη

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την θετική ψήφο τουλάχιστον 151 βουλευτών για την σύστασή της προανακριτικής

29 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται η κυβέρνηση, με φόντο την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την θετική ψήφο τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης της ΝΔ για την σύστασή της προανακριτικής, η οποία θα εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και στο «Καλογρίτσας gate».

«Τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας»

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 9.00 το πρωί, ώστε να αποφασίσει και να ψηφίσει επί της προτάσεως της ΝΔ που ζητά «να ερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκτιμώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτουν ικανές ενδείξεις, καθώς δια των καταγγελιών Καλογρίτσα, ένορκων καταθέσεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η διαδρομή του χρήματος».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το λόγο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να λάβει, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς ώστε να υπερασπιστεί και τον εαυτό του και να απαντήσει επί της προτάσεως της ΝΔ, εκτός αν επιλέξει την αποστολή επιστολής, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προτιμήσει ο πρώην υπουργός. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα δύο αδικήματα στο καθένα εκ των οποίων οι βουλευτές θα επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» ή «παρών», ενώ υπάρχει και η επιλογή του λευκού.

Ψηφοφορία ανά 50άδες λόγω Covid

Εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού που τηρεί η Βουλή, η ψηφοφορία δεν θα γίνει με ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών, αλλά ανά 50άδες όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για την έγκριση της πρότασης και τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Παππά απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151. Όπως έχει ανακοινωθεί, πρόεδρος της Προανακριτικής θα αναλάβει ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ και νομικός Σταύρος Κελέτσης, ενώ αναμένεται και η απόφαση για τα υπόλοιπα μέλη από την πλευρά της πλειοψηφίας, που σύμφωνα με πληροφορείς πρόκειται να την συγκροτήσουν νέοι βουλευτές κυρίως δικηγόροι.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολική ψήφο

Η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, μίλησε για «σχέδιο δίωξης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης» κάνοντας λόγο για κατάλυση των πάντων εν μέσω πανδημίας. «Έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές» τόνισε η Όλ. Γεροβασίλη και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είχε ταχθεί στο παρελθόν εναντίον της επιστολικής ψήφου κατά τη συζήτηση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: parapolitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024