Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 4/10 επιχειρήσεις δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα

«Το 43% των επιχειρήσεων δηλώνουν κίνδυνο λουκέτου», προειδοποιεί ο Γιώργος Καββαθάς

11 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

«Είναι σαφές ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ΄όλα, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι για να επιβιώσει ο άνθρωπος χρειάζεται και την οικονομία της χώρας, η οποία έχει καταρρεύσει αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δεινή θέση, η αγορά έχει χάσει περίπου 41 δις ευρώ μέσα στο 2020. Έχει δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό χρέος της τάξεως των 31 δις ευρώ και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν έχουμε ούτε τους πόρους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ως κράτος, αν η οικονομία δεν επανακινήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Click inside με αποστάσεις

Σημείωσε, πως θα μπορούσε να δουλέψει το λιανικό εμπόριο με click inside, με την απόσταση ενός πελάτη με τον άλλον ανά 25 τμ, που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δημιουργείται από τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους κι όχι από το λιανεμπόριο, καθώς δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα στο λιανικό εμπόριο όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Ειδικά οι επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδυσης έχουν χάσει το 50% του κύκλου των εργασιών τους», είπε και επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, κάτι που όπως είπε σημαίνει περίπου 30.000 επιχειρήσεις στις 80.000 επιχειρήσεις».

Ο κ. Καββαθάς τόνιε, τέλος, πως «πολλά εστιατόρια δεν θα ανοίξουν, που σημαίνει ότι 150.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο κυριολεκτικά, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει και τα επιδόματα ανεργίας τους», λέγοντας πως «το 43% των επιχειρήσεων δηλώνουν κίνδυνο λουκέτου. Η χώρα μας απασχολεί 453.000 εργαζόμενους και αυτοαπαασχολούμενους στην εστίαση, η οποία αποτελεί κλάδο που συμπαρασύρει πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, κάτι που αφορά πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024