Προκαταβολή σύνταξης: Μετά τις αιτήσεις… έρχονται οι διασταυρώσεις

Πότε θα καταβληθεί

30 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου υποβάλλονται αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης άρχισε, καθώς στις 31 Μαρτίου πέφτει η αυλαία. Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι η πλατφόρμα δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου μετά τον Μάρτιο, καθώς πρώτα θα πρέπει οι υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις διασταυρώσεις των στοιχείων όσων υπέβαλαν αίτηση. Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 34.000 και σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση έως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν τα αναδρομικά και το μηνιαίο ποσό της σύνταξης που δικαιούνται πριν από το Πάσχα. Εν τω μεταξύ το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης μονιμοποιείται, καθώς όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά έχουν τη δυνατότητα κατά την αίτηση συνταξιοδότησης να επιλέξουν αν θέλουν να λάβουν την παροχή έως την έκδοση της προσωρινής τους σύνταξης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει μια σημαντική ανάσα στους χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς που βρίσκονται στην αναμονή, με μηδέν ευρώ στην τσέπη τους, ώσπου να εκδοθεί η συνταξιοδοτική τους απόφαση. Αναφορικά με την πληρωμή των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση έως 31 Μαρτίου, αυτή θα εξαρτηθεί από τον όγκο των αιτήσεων. Δηλαδή, από το αν θα προλάβουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ελέγξουν τις αιτήσεις, ώστε να μην πληρωθούν ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση οι δικαιούχοι να πληρωθούν σε δύο φάσεις. Πάντως, η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων θα συμπαρασύρει και το κόστος του μέτρου, καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 60.000 τότε η κρατική δαπάνη για αναδρομικά μπορεί να φτάσει τα 400 εκ. ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024