Συζήτηση για τα επισκέψιμα αγροκτήματα ή/και city farm

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

12 Μαρτίου 2021

του/της Newsroom

Την Τετάρτη, 17 Μαρ 2021, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συζητήσουν για τα Επισκέψιμα Αγροκτήματα σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν την συζήτηση στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr ή στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για να υποβάλουν σχόλια, ερωτήματα ή και παρατηρήσεις.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αγροτικά επαγγέλματα είναι ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς και ο δασοκόμος, και συμπληρωματικά (αλλά μόνο συμπληρωματικά, ίσως μέχρι το 20% μόνο του συνολικού αγροτικού εισοδήματος) η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση ή/& εμπορία της δικιάς του/της παραγωγής και ο αγροτουρισμός.

Αγροτουρισμός είναι η παροχή υπηρεσιών τουρισμού (διανυκτέρευση, ενδιαίτηση, ξενάγηση, μαθήματα μαγειρικής, απασχόληση σε αγροτικές εργασίες κλπ) μόνο από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Βέβαια πολύ εσκεμμένα θέλουν να συγχέουν τον Αγροτουρισμό (Agroturism) με τον Τουρισμό Υπαίθρου (Rural Tourism), ίσως για να υφαρπάξουν αστοί, πρόνοιες που προβλέφθηκαν για τους αγρότες.

Ο ΑΓΡΟΤΗΣ είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού, τεχνικού κλπ) και αυτόν τον μεγάλο «πλούτο», όχι κατά ανάγκη εκχρηματισμένο, τον φυλάσσουν και τον εκφράζουν κύρια οι αγρότισσες μέσα από την γαστρονομία, μέσα από την οικοτεχνία, μέσα από την χειροτεχνία, μέσα από την φιλοξενία, μέσα από τον πολιτισμό.

Στον πλούτο της υπαίθρου της Αττικής, περιλαμβάνονται και η αειφόρες (βιώσιμες) τεχνικές, τα ήθη και έθιμα των γηγενών Αρβανιτών, των μετακινούμενων Σαρακατσάνων και των μεταναστευσάντων Βλάχων, που τα τελευταία χρόνια τείνουν να «τσιμεντοποιηθούν». Η κάποτε ισόρροπη (βιώσιμη, αειφόρος) ξηροθερμική Αττική ύπαιθρος υφίσταται ανελέητη επίθεση από τους αστούς εποικιστές οικοπεδοφάγους.

Ακόμα και μέχρι σήμερα η Αττική Ύπαιθρος καταφέρνει να συντηρεί την ζωή στην μεγάλη Αθηναϊκή τσιμεντούπολη και πρέπει να εξασφαλισθεί πάση θυσία η διατήρηση των «νησίδων» αγροτικής ζωής, όπως περίπου οι περιοχές Ramsar εξασφαλίζουν την ζωή σε όλο τον πλανήτη.

Στην πολύ σκληρή επίθεση των αστών στις αγροτικές κοινωνίες, αξίζει να προσπαθήσουμε να βρούμε «γέφυρες» αλληλοκατανόησης, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μελλοντικής συνεννόησης. Για να αγαπήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις και να το κατανοήσεις.

Αξίζει να δημιουργηθούν μέσα στον αστικό χώρο city farm ως μια μορφή «πρεσβειών» του αγροτικού τρόπου ζωής μέσα στον αστικό ιστό και ανάλογα να δημιουργηθούν επισκέψιμα αγροκτήματα ως χώροι ενημέρωσης και εξοικείωσης των αστών στην ζωή της υπαίθρου.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος λέει: “Το επισκέψιμο αγρόκτημα αφορά κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, νέους γεωργούς, νέους και νέες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέου τύπου δραστηριότητα”.

Ειδικότερα τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα είναι εκείνα που εστιάζουν στις πολλαπλές λειτουργίες: Πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Πρόκειται για καθετοποιημένη επιχειρηματική δράση στον Πρωτογενή τομέα (γεωργική παραγωγή), στο Δευτερογενή τομέα (μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων) και στον Τριτογενή τομέα (παροχές υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, πώλησης).

Αποτελούν μια καινοτόμα και νεοφυή δραστηριότητα μέσα στη δραστηριότητα (activity inactivity), εισάγουν νέες αγροτικές και επιχειρηματικές πρακτικές. Δίνουν έμφαση και αναδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο της καλλιέργειας της γης όσο και της μεταποίησης μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου που βρίσκονται.

Στη χώρα μας η θεσμοθέτηση των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων έγινε με την έκδοση του ν. 4235/2014 (Α’32) διατάξεις των άρθρων 52, 56 και της παρ. 3 του αρ. 62, ενώ οι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία και την πιστοποίηση αυτών καθορίζονται επακριβώς με την ΚΥΑ Αριθ. 543/34450(ΦΕΚ Β’ 1145/03-04-2017). Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής, συμβάλλοντας τόσο στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών όσο και στην αύξηση του τουρισμού, σε συνδυασμό με τη διαφήμιση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας των αγροκτημάτων έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) βάσει του ν. 3874/2010 (το ετήσιο εισόδημά τους απαιτείται να προέρχεται κατά 35% από αγροτικές δραστηριότητες) ή συμπράξεις φυσικών και νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένες στο ΜΑΑΕ.

Μέχρι σήμερα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής μέσα στην καραντίνα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στις καθιερωμένες «Τετάρτες, 12.00».

Επίσης καθιέρωσε τις «Τρίτες, 20.00» μόνο για Αγρότισσες, και τις «Παρασκευές, 20.00» για Κτηνοτρόφους, ενώ μετέχει στις «Δευτέρες, 20.00» για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας.

Τα video από τις προηγηθείσες δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις βρίσκονται, οι μεν Τετάρτες στο facebook στο προφίλ του Skywalker, οι δε Παρασκευές & Τρίτες στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΓΡΙΟΣ.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231, Μενίδι, magdaktinotrofos@gmail.com) επεσήμανε ότι οι διαδικτυακές συζητήσεις κρατάνε ζωντανές τις επαφές μεταξύ κτηνοτρόφων και άλλων ενεργών πολιτών.

Την Τετάρτη, 17 Μαρ 2021, στις 12.00, όσοι θέλουν μπορούν να την παρακολουθήσουν στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr ή στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για να υποβάλουν σχόλια, ερωτήματα ή και παρατηρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024