Το νόμιμο αίτημα του Κουφοντίνα – Τι απαντά η Κυβέρνηση – Τι λέει το Νοσοκομείο Λαμίας για την κατάστασή του – Και η καταγγελία των αστυνομικών Φθιώτιδας

«Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά να εξαιρεθεί από τον νόμο όπως διατείνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή του ο νόμος; Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 53η ημέρα απεργίας πείνας και στην 8η ημέρα απεργίας δίψας, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, γιατί απλώς εκβιάζει την Πολιτεία με στόχο: εκείνος και μόνο να αποφασίσει κατά παράβαση των νόμων σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Ή μήπως το καταδικασμένο σε ισόβια μέλος της 17Ν διατυπώνει ένα νόμιμο αίτημα, αφού ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε πριν από λίγο καιρό;

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο νόμος 4760/2020 στο άρθρο 3 του οποίου ρυθμίζονται τα περί αγροτικών φυλακών και προβλέπεται ότι όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, χάνει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και πρέπει να μεταχθεί στη φυλακή, όπου κρατούνταν αρχικά. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας και άρα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο Μητσοτάκη να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού. Άρα το αίτημά του είναι σύμφωνο με τον νόμο και δεν αποτελεί ιδιοτροπία περί επιλογής φυλακής όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα. Άρα ο ισοβίτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, δεν μπορεί να εκτίσει την ποινή του στον Κορυδαλλό.

Πράγματι στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα; Ο Δημ. Κουφοντίνας ζητά να είναι η εξαίρεση του κανόνα; Στον Κορυδαλλό υπάρχει ειδική αντιτρομοκρατική πτέρυγα στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών όπου ακόμα εκτίουν την ποινή τους 5 μέλη της 17Ν και συγκεκριμένα οι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Κωστάρης. Άρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ζητά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για ποιο λόγο παρενέβη υπέρ Κουφοντίνα ο Συνήγορος του Πολίτη; Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από αναφορά της συνηγόρου του Κουφοντίνα και την άρνηση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής να χορηγήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στον κρατούμενο για να μάθει το σκεπτικό της και να την προσβάλει. Ο ισχυρισμός για την άρνηση ήταν λόγοι προσωπικών δεδομένων άλλων κρατουμένων. Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, επισημαίνει ότι η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτησή του για μεταγωγή. Έτσι δεν έχει το δικαίωμα προσβολής με ένδικα μέσα της απόφασης μεταγωγής του όταν έχει αποφασιστεί αυταπάγγελτα από την ίδια την ΚΕΜ, πολύ περισσότερο όταν την έχει αποφασίσει  η ίδια η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση της Αναισθησιολόγου – Εντατικολόγου και Επιμελήτριας του Β΄ ΕΣΥ Κατερίνας Ντουζέπη:

«Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή». Όπως διαβεβαίωσε στους γιατρούς της ΜΕΘ, σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του.

Η ανακοίνωση της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ:

«Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και “φορέων της κοινωνίας των πολιτών” (εντελώς τυχαία,  στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία!     

Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: 

Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο  ν. 4760/20,  η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου  23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. 

Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). 

Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. 

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην  απεργία πείνας. 

Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά,  στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων.

Το ίδιο αίτημα   απευθύνθηκε  και από τον Συνήγορο του Πολίτη,  στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση. 

Στις 18/2,  η Γεν. Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία  κατ’ αυτών. Η προσβολή  στη Δικαιοσύνη μιας  απόφασης μεταγωγής  της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο  φορές αρνητική απόφαση  στην αίτηση (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;):  

-όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,

– όχι πολύ περισσότερο, όταν την αποφασίζει η Γεν. Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής,

– όχι όταν  το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε  το θάρρος,  με παρότρυνση δημόσια του  σημερινού  πρωθυπουργού   να “σταθεί στο ύψος του”  και να ανατρέψει απόφαση του  Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,   

– όχι όταν τα  αρμόδια για τις  διοικητικές αποφάσεις  διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα  και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων, 

– όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας  (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με  το  νόμο),  αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι “πρέπει να σταθεί στο ύψος του”   θα   στέκει  αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης    που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη  του , αλλά την  ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

Το νέο  non paper  στα μέλη της ΝΔ για   διαχείριση της  προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνα, με την προτροπή  “να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη”, παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό. 

Θα έπρεπε οι  επιτελείς της  ομάδας  προπαγάνδας να διαβάζουν το  νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν  τα στελέχη του κόμματος. Ή μήπως, η   κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του “έτσι θέλω,  έτσι κάνω”, υπερισχύει και  νομιμοποιεί κάθε  αυθαιρεσία; Ακόμη  και  την  βαρβαρότητα   μιας  θανατικής ποινής;».

Τι λέει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Κουφοντίνα:

«Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, έπειτα από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02- 2021. Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών. Το Ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα με την όλη κατάσταση που επικρατεί, πραγματοποιήθηκε και πορεία στο κέντρο της Λαμίας, από μια ομάδα αλληλέγγυων του Δημήτρη Κουφοντίνα, πετώντας φειγ βολάν με συνθήματα υπέρ του μέλους της 17Ν. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, ένταση σημειώθηκε και έξω από το Νοσοκομείο Λαμίας, με αντιεξουσιαστές να πραγματοποιούν  διαμαρτυρία για τον απεργό πείνας. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταμάτησαν τα είκοσι άτομα πριν φτάσουν στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, και μάλιστα προσήγαγαν και αρκετούς από αυτούς.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κουφοντίνα, όμως, κάνει έκκληση και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ζωή του πολυϊσοβίτη κρέμεται από μια κλωστή, δεδομένης της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του καταδικασθέντος 11 φορές σε ισόβια.

Η ανάρτησή του πρώην πρωθυπουργού στο Facebook:

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί.»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στην ανάρτησή του ότι «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί για τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Σχόλια για την υπόθεση έκαναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης να δηλώνει ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς». Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητο, όπως αναφέρει, σε μια Δημοκρατία, «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι: «H Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

«H Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ένα οργανωμένο Κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, δεν μπορεί να απειλείται.
Ο καταδικασμένος για 11 φόνους τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να «χρησιμοποιεί» ως εκβιαστικό μέσο την απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να βρίσκεται σε προνομιακή θέση  και να επιλέξει ο ίδιος το κατάστημα κράτησης του.  Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να αξιώνεται προνομιακή διαχείριση έναντι των υπολοίπων κρατουμένων της χώρας και κυρίως έναντι της ίδια της κοινωνίας. Ξέρουμε καλά όλοι, ότι θα  μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά συνεχίζει ακόμα και μέσα από τη ΜΕΘ να επιλέγει την εκβιαστική οδό. Η στάση του Κουφοντίνα σήμερα δεν διαφέρει καθόλου από τη στάση του, την περίοδο που λάμβανε απλόχερα άδειες, κάνοντας χωρίς ίχνος μεταμέλειας και προσβάλοντας τη μνήμη των θυμάτων του και των οικογενειών τους βόλτες στις γειτονιές, που τα δολοφόνησε εν ψυχρώ. Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους μας. Οι νόμοι ισχύουν ακόμα και για εκείνους που τους παραβλέπουν εμφατικά και επιδεικτικά. Ευτυχούμε, όμως, να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, δομημένη στις αρχές του Κράτους Δικαίου, με πίστη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε μία προς μία της αξίες αυτές.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχει στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα, δεδομένης και της άρνησης του. Η προνομιακή μεταχείριση, ωστόσο που αιτείται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δια στόματος ακόμη και του ίδιου του αρχηγού του και πρώην Πρωθυπουργού υπερβαίνει την κοινή λογική και προωθεί την παραβίαση της έννομης τάξης».

Καταγγελία, όμως, κάνει και η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Στερεάς Ελλάδας με κοινή ανακοίνωσή της προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για την κατάσταση που επικρατεί με τη φρούρηση του καταδικασμένου σε ισόβιες καθείρξεις, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι αστυνομικοί, τονίζουν ότι, ο Κουφοντίνας φρουρείτε πέραν των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κ.Κ. Δομοκού, από το οποίο προέρχεται, και από αστυνομικούς προερχόμενοι αποκλειστικά από υφιστάμενες υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας, ανερχόμενοι σε περίπου 100 το 24ωρο!

Αριθμός που αποδυναμώνει την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, αλλά και επιβαρύνοντας σημαντικά τους συναδέλφους και τους Διοικητές αυτών, οι οποίοι πολλές φορές διατίθενται και οι ίδιοι στα λαμβανόμενα μέτρα. Επιπλέον, από την Δ.Α. Φθιώτιδας έχουν αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός αυτής (Γενική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, υπηρεσίες αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, υπηρεσίες της Γενικής Θεσσαλίας, κ.α.), επιπλέον (67) αστυνομικοί μειώνοντας την πραγματική δύναμη και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες υπηρεσίες της και φυσικά την επιχειρησιακή της δυνατότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία:

«Οι ανάγκες επιτήρησης της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών, η ύπαρξη Καταστήματος Κράτησης στο Δομοκό (στο οποίο κρατούνται οι περισσότεροι βαρυποινίτες της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες αυξημένης φύλαξης και επιτήρησης έναντι άλλων Καταστημάτων Κράτησης), αλλά και τα πρόσφατα αυξημένα μέτρα (τοπικά lock down) σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, συνεπεία αντιμετώπισης της Πανδημίας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, όπου τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (lockdown), δημιουργεί ανελαστικές αυξημένες υποχρεώσεις στην Δ.Α. Φθιώτιδας και τις υφιστάμενες της υπηρεσίες. Η αφαίμαξη των υπηρεσιών αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά εκτέθηκαν παραπάνω, στην οποία δυστυχώς έχει συμβάλει καταλυτικά και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, μετακινώντας «προσωρινά», κατ’ επίφαση, επί χρόνια στην ουσία όμως, αστυνομικούς από τις οργανικές τους υπηρεσίες (μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας), διαθέτοντας τους στο επιτελείο της Γενικής Στερεάς, αλλά και η πρόσφατη άρνηση της Γενικής Στερεάς να ικανοποιήσει το αίτημα ώστε να μην διατεθεί η Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών στη Χίο, αλλά και η άρνηση της για έγκριση στελέχωσης της Ο.Π.Κ.Ε. με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, μιας και είχαν απομείνει μόλις τρεις αστυνομικοί, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δυνατότητα ανταπόκρισης της Δ.Α. Φθιώτιδας στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία και όχι μόνο. Προκειμένου η Δ.Α. Φθιώτιδας να καλύψει τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, μετά από 1,5 περίπου μήνα αντιμετώπισης εκ των ενόντων των αυξημένων απαιτήσεων, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την αύξηση και έξαρση των έκνομων ενεργειών – ακτιβιστικών δράσεων ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, υπέρ του προαναφερθέντος κρατουμένου, την έκδηλη ανησυχία που εκφράζουν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Λαμίας, μιας και η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο επίκεντρο των ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, να αιτηθεί από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, την ενίσχυση της με μία Ομάδα Διμοιρίας Υποστήριξης, για τις επόμενες ημέρες, όπου η κατάσταση είναι και έκρυθμη, αλλά και κρίσιμη, μόνο για ένα ωράριο (απογευματινή βάρδια), προερχόμενη κυρίως από τις Δ.Α. Ευρυτανίας και Φωκίδας, όπου και δεν υφίστανται δομές Ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, ενώ κατάστημα κράτησης υφίσταται μόνο στη Δ.Α. Φωκίδας, χωρίς να παρουσιάζει ανάγκες διαρκούς φύλαξης, όπως το Κ.Κ. Δομοκού, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν έξαρση. Η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης προέκυψε ως απόρροια της μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ιδίως στον χώρο του νοσοκομείου, αλλά και της ορθολογικής αξιοποίησης του αστυνομικού προσωπικού, προκειμένου και ακώλυτα να λειτουργούν οι υπηρεσίες, αλλά και να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες του προσωπικού. Δυστυχώς όμως το εύλογο και σχεδόν αυτονόητο αίτημα της Δ.Α. Φθιώτιδας, απορρίφθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς και τον Γενικό αυτής προκαλώντας την απορία και την αγανάκτηση του προσωπικού. Η επίκληση ενδεχομένως, στα όρια της εμμονής, του ισχυρισμού ότι η Δ.Α. Φθιώτιδας διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών, παραγνωρίζοντας όμως αφενός ότι αυτή διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών υπηρεσιών, έναντι των υπολοίπων Διευθύνσεων της Στερεάς, αφετέρου ότι η υπέρμετρη αφαίμαξη της, όπως αναλυτικά εκτέθηκε, ακόμη και από την ίδια την Γενική Στερεάς, προκειμένου να διατεθούν στο επιτελείο της, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά για την αντιμετώπιση αυτή. Παρέλκει δε να επισημάνουμε ότι και οι προφορικές εκκλήσεις μας προς τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, με τις οποίες μεταφέραμε τους προβληματισμούς μας έπεσαν στο κενό, αλλά και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν καθημερινά οι συνάδελφοι δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα», πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των γραφείων της Γενικής Στερεάς. Κύριε Αρχηγέ η αβελτηρία και η αντιμετώπιση με τακτικές στρουθοκαμηλισμού ανάλογων προβλημάτων, ελλοχεύει κινδύνους πρώτιστα για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων και των πολιτών, αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, για το λόγο αυτό ζητούμε να γίνεται η φωνή της λογικής και να δώσετε λύση πριν να είναι αργά».

 

 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά να εξαιρεθεί από τον νόμο όπως διατείνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή του ο νόμος; Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 53η ημέρα απεργίας πείνας και στην 8η ημέρα απεργίας δίψας, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, γιατί απλώς εκβιάζει την Πολιτεία με στόχο: εκείνος και μόνο να αποφασίσει κατά παράβαση των νόμων σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Ή μήπως το καταδικασμένο σε ισόβια μέλος της 17Ν διατυπώνει ένα νόμιμο αίτημα, αφού ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε πριν από λίγο καιρό;

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο νόμος 4760/2020 στο άρθρο 3 του οποίου ρυθμίζονται τα περί αγροτικών φυλακών και προβλέπεται ότι όποιος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, χάνει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και πρέπει να μεταχθεί στη φυλακή, όπου κρατούνταν αρχικά. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας και άρα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο Μητσοτάκη να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού. Άρα το αίτημά του είναι σύμφωνο με τον νόμο και δεν αποτελεί ιδιοτροπία περί επιλογής φυλακής όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα. Άρα ο ισοβίτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, δεν μπορεί να εκτίσει την ποινή του στον Κορυδαλλό.

Πράγματι στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται μόνο κατάδικοι για χρέη προς το Δημόσιο και πλημμελήματα; Ο Δημ. Κουφοντίνας ζητά να είναι η εξαίρεση του κανόνα; Στον Κορυδαλλό υπάρχει ειδική αντιτρομοκρατική πτέρυγα στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών όπου ακόμα εκτίουν την ποινή τους 5 μέλη της 17Ν και συγκεκριμένα οι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Κωστάρης. Άρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ζητά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για ποιο λόγο παρενέβη υπέρ Κουφοντίνα ο Συνήγορος του Πολίτη; Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από αναφορά της συνηγόρου του Κουφοντίνα και την άρνηση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής να χορηγήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στον κρατούμενο για να μάθει το σκεπτικό της και να την προσβάλει. Ο ισχυρισμός για την άρνηση ήταν λόγοι προσωπικών δεδομένων άλλων κρατουμένων. Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, επισημαίνει ότι η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτησή του για μεταγωγή. Έτσι δεν έχει το δικαίωμα προσβολής με ένδικα μέσα της απόφασης μεταγωγής του όταν έχει αποφασιστεί αυταπάγγελτα από την ίδια την ΚΕΜ, πολύ περισσότερο όταν την έχει αποφασίσει  η ίδια η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση της Αναισθησιολόγου – Εντατικολόγου και Επιμελήτριας του Β΄ ΕΣΥ Κατερίνας Ντουζέπη:

«Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή». Όπως διαβεβαίωσε στους γιατρούς της ΜΕΘ, σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του.

Η ανακοίνωση της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ:

«Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και “φορέων της κοινωνίας των πολιτών” (εντελώς τυχαία,  στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία!     

Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: 

Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο  ν. 4760/20,  η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου  23624.

Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. 

Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). 

Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. 

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην  απεργία πείνας. 

Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά,  στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων.

Το ίδιο αίτημα   απευθύνθηκε  και από τον Συνήγορο του Πολίτη,  στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση. 

Στις 18/2,  η Γεν. Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία  κατ’ αυτών. Η προσβολή  στη Δικαιοσύνη μιας  απόφασης μεταγωγής  της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο  φορές αρνητική απόφαση  στην αίτηση (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;):  

-όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,

– όχι πολύ περισσότερο, όταν την αποφασίζει η Γεν. Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής,

– όχι όταν  το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε  το θάρρος,  με παρότρυνση δημόσια του  σημερινού  πρωθυπουργού   να “σταθεί στο ύψος του”  και να ανατρέψει απόφαση του  Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,   

– όχι όταν τα  αρμόδια για τις  διοικητικές αποφάσεις  διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα  και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων, 

– όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας  (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με  το  νόμο),  αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι “πρέπει να σταθεί στο ύψος του”   θα   στέκει  αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης    που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη  του , αλλά την  ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

Το νέο  non paper  στα μέλη της ΝΔ για   διαχείριση της  προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνα, με την προτροπή  “να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη”, παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό. 

Θα έπρεπε οι  επιτελείς της  ομάδας  προπαγάνδας να διαβάζουν το  νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν  τα στελέχη του κόμματος. Ή μήπως, η   κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του “έτσι θέλω,  έτσι κάνω”, υπερισχύει και  νομιμοποιεί κάθε  αυθαιρεσία; Ακόμη  και  την  βαρβαρότητα   μιας  θανατικής ποινής;».

Τι λέει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Κουφοντίνα:

«Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, έπειτα από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02- 2021. Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών. Το Ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα με την όλη κατάσταση που επικρατεί, πραγματοποιήθηκε και πορεία στο κέντρο της Λαμίας, από μια ομάδα αλληλέγγυων του Δημήτρη Κουφοντίνα, πετώντας φειγ βολάν με συνθήματα υπέρ του μέλους της 17Ν. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, ένταση σημειώθηκε και έξω από το Νοσοκομείο Λαμίας, με αντιεξουσιαστές να πραγματοποιούν  διαμαρτυρία για τον απεργό πείνας. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταμάτησαν τα είκοσι άτομα πριν φτάσουν στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, και μάλιστα προσήγαγαν και αρκετούς από αυτούς.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κουφοντίνα, όμως, κάνει έκκληση και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ζωή του πολυϊσοβίτη κρέμεται από μια κλωστή, δεδομένης της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του καταδικασθέντος 11 φορές σε ισόβια.

Η ανάρτησή του πρώην πρωθυπουργού στο Facebook:

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί.»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στην ανάρτησή του ότι «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί για τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Σχόλια για την υπόθεση έκαναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης να δηλώνει ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς». Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητο, όπως αναφέρει, σε μια Δημοκρατία, «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι: «H Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

«H Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ένα οργανωμένο Κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, δεν μπορεί να απειλείται.
Ο καταδικασμένος για 11 φόνους τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να «χρησιμοποιεί» ως εκβιαστικό μέσο την απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να βρίσκεται σε προνομιακή θέση  και να επιλέξει ο ίδιος το κατάστημα κράτησης του.  Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να αξιώνεται προνομιακή διαχείριση έναντι των υπολοίπων κρατουμένων της χώρας και κυρίως έναντι της ίδια της κοινωνίας. Ξέρουμε καλά όλοι, ότι θα  μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά συνεχίζει ακόμα και μέσα από τη ΜΕΘ να επιλέγει την εκβιαστική οδό. Η στάση του Κουφοντίνα σήμερα δεν διαφέρει καθόλου από τη στάση του, την περίοδο που λάμβανε απλόχερα άδειες, κάνοντας χωρίς ίχνος μεταμέλειας και προσβάλοντας τη μνήμη των θυμάτων του και των οικογενειών τους βόλτες στις γειτονιές, που τα δολοφόνησε εν ψυχρώ. Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους μας. Οι νόμοι ισχύουν ακόμα και για εκείνους που τους παραβλέπουν εμφατικά και επιδεικτικά. Ευτυχούμε, όμως, να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, δομημένη στις αρχές του Κράτους Δικαίου, με πίστη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε μία προς μία της αξίες αυτές.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχει στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα, δεδομένης και της άρνησης του. Η προνομιακή μεταχείριση, ωστόσο που αιτείται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δια στόματος ακόμη και του ίδιου του αρχηγού του και πρώην Πρωθυπουργού υπερβαίνει την κοινή λογική και προωθεί την παραβίαση της έννομης τάξης».

Καταγγελία, όμως, κάνει και η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Στερεάς Ελλάδας με κοινή ανακοίνωσή της προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για την κατάσταση που επικρατεί με τη φρούρηση του καταδικασμένου σε ισόβιες καθείρξεις, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι αστυνομικοί, τονίζουν ότι, ο Κουφοντίνας φρουρείτε πέραν των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κ.Κ. Δομοκού, από το οποίο προέρχεται, και από αστυνομικούς προερχόμενοι αποκλειστικά από υφιστάμενες υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας, ανερχόμενοι σε περίπου 100 το 24ωρο!

Αριθμός που αποδυναμώνει την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, αλλά και επιβαρύνοντας σημαντικά τους συναδέλφους και τους Διοικητές αυτών, οι οποίοι πολλές φορές διατίθενται και οι ίδιοι στα λαμβανόμενα μέτρα. Επιπλέον, από την Δ.Α. Φθιώτιδας έχουν αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός αυτής (Γενική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, υπηρεσίες αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, υπηρεσίες της Γενικής Θεσσαλίας, κ.α.), επιπλέον (67) αστυνομικοί μειώνοντας την πραγματική δύναμη και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες υπηρεσίες της και φυσικά την επιχειρησιακή της δυνατότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία:

«Οι ανάγκες επιτήρησης της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών, η ύπαρξη Καταστήματος Κράτησης στο Δομοκό (στο οποίο κρατούνται οι περισσότεροι βαρυποινίτες της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες αυξημένης φύλαξης και επιτήρησης έναντι άλλων Καταστημάτων Κράτησης), αλλά και τα πρόσφατα αυξημένα μέτρα (τοπικά lock down) σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, συνεπεία αντιμετώπισης της Πανδημίας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, όπου τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (lockdown), δημιουργεί ανελαστικές αυξημένες υποχρεώσεις στην Δ.Α. Φθιώτιδας και τις υφιστάμενες της υπηρεσίες. Η αφαίμαξη των υπηρεσιών αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά εκτέθηκαν παραπάνω, στην οποία δυστυχώς έχει συμβάλει καταλυτικά και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, μετακινώντας «προσωρινά», κατ’ επίφαση, επί χρόνια στην ουσία όμως, αστυνομικούς από τις οργανικές τους υπηρεσίες (μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας), διαθέτοντας τους στο επιτελείο της Γενικής Στερεάς, αλλά και η πρόσφατη άρνηση της Γενικής Στερεάς να ικανοποιήσει το αίτημα ώστε να μην διατεθεί η Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών στη Χίο, αλλά και η άρνηση της για έγκριση στελέχωσης της Ο.Π.Κ.Ε. με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, μιας και είχαν απομείνει μόλις τρεις αστυνομικοί, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δυνατότητα ανταπόκρισης της Δ.Α. Φθιώτιδας στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία και όχι μόνο. Προκειμένου η Δ.Α. Φθιώτιδας να καλύψει τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, μετά από 1,5 περίπου μήνα αντιμετώπισης εκ των ενόντων των αυξημένων απαιτήσεων, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την αύξηση και έξαρση των έκνομων ενεργειών – ακτιβιστικών δράσεων ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, υπέρ του προαναφερθέντος κρατουμένου, την έκδηλη ανησυχία που εκφράζουν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Λαμίας, μιας και η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο επίκεντρο των ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, να αιτηθεί από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, την ενίσχυση της με μία Ομάδα Διμοιρίας Υποστήριξης, για τις επόμενες ημέρες, όπου η κατάσταση είναι και έκρυθμη, αλλά και κρίσιμη, μόνο για ένα ωράριο (απογευματινή βάρδια), προερχόμενη κυρίως από τις Δ.Α. Ευρυτανίας και Φωκίδας, όπου και δεν υφίστανται δομές Ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, ενώ κατάστημα κράτησης υφίσταται μόνο στη Δ.Α. Φωκίδας, χωρίς να παρουσιάζει ανάγκες διαρκούς φύλαξης, όπως το Κ.Κ. Δομοκού, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν έξαρση. Η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης προέκυψε ως απόρροια της μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ιδίως στον χώρο του νοσοκομείου, αλλά και της ορθολογικής αξιοποίησης του αστυνομικού προσωπικού, προκειμένου και ακώλυτα να λειτουργούν οι υπηρεσίες, αλλά και να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες του προσωπικού. Δυστυχώς όμως το εύλογο και σχεδόν αυτονόητο αίτημα της Δ.Α. Φθιώτιδας, απορρίφθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς και τον Γενικό αυτής προκαλώντας την απορία και την αγανάκτηση του προσωπικού. Η επίκληση ενδεχομένως, στα όρια της εμμονής, του ισχυρισμού ότι η Δ.Α. Φθιώτιδας διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών, παραγνωρίζοντας όμως αφενός ότι αυτή διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών υπηρεσιών, έναντι των υπολοίπων Διευθύνσεων της Στερεάς, αφετέρου ότι η υπέρμετρη αφαίμαξη της, όπως αναλυτικά εκτέθηκε, ακόμη και από την ίδια την Γενική Στερεάς, προκειμένου να διατεθούν στο επιτελείο της, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά για την αντιμετώπιση αυτή. Παρέλκει δε να επισημάνουμε ότι και οι προφορικές εκκλήσεις μας προς τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, με τις οποίες μεταφέραμε τους προβληματισμούς μας έπεσαν στο κενό, αλλά και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν καθημερινά οι συνάδελφοι δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα», πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των γραφείων της Γενικής Στερεάς. Κύριε Αρχηγέ η αβελτηρία και η αντιμετώπιση με τακτικές στρουθοκαμηλισμού ανάλογων προβλημάτων, ελλοχεύει κινδύνους πρώτιστα για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων και των πολιτών, αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, για το λόγο αυτό ζητούμε να γίνεται η φωνή της λογικής και να δώσετε λύση πριν να είναι αργά».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ