European Super League: Στο τέλος…κερδίζουν οι «καλοί»

Γράφει ο Βασίλειος Χονδρός

25 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Όπως όλα, έτσι και το ποδόσφαιρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός! Ένας οργανισμός ο οποίος ζει και βασιλεύει εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Ένας οργανισμός που ήταν βρέφος το 1900, εξελίχθηκε σε έφηβο το 1950 και ενηλικιώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. Πολλά έχουν αλλάξει, αλλά ένα πράγμα έχει μείνει ίδιο και αναλλοίωτο, η μαγεία που προσφέρει η στρογγυλή θεά, παρέα με έντονες συγκινήσεις, στιγμές χαράς αλλά και τεράστιας θλίψης.

Όλα τα παραπάνω ήταν έτοιμα να αλλάξουν, αλλά για να μπουν τα πράγματα στην σωστή τους σειρά, έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν. Από την ενηλικίωση του βασιλιά των σπορ μέχρι και τις μέρες μας, η μορφή του αθλήματος έχει μεταβληθεί στο έπακρο, επενδυτές εμφανίστηκαν ως «μεσσίες» σώζοντας ομάδες έτοιμες προς «εξαφάνιση», χορηγίες δόθηκαν στον υπέρτατο βαθμό, μεγαλοατζέντηδες εμφανίστηκαν μέσα από… πιτσαρίες, και πετροδόλαρα και ρούβλια περίκλυσαν τον χώρο.

Απόρροια όλων, ήταν η εμπορευματοποίηση του αθλήματος και η συσσώρευση των πολλών έως αμέτρητων χρημάτων σε χέρια λίγων, θυμίζοντας τη πάλαι ποτέ «φεουδαρχική» εποχή, όπου ο πλούσιος γινόταν πλουσιότερος έχοντας στα χέρια του την «σκακιέρα» και ο «φτωχός» ως μικρός και αδύναμος, δεν μπορούσε να σηκώσει το ανάστημα του, χάνοντας και αυτά τα λίγα που είχε.

Από ότι φαίνεται η απληστία των  «φεουδαρχών» του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τους έχει ωθήσει να επιζητούν ακόμη περισσότερα, καταπατώντας οποιαδήποτε μορφής λογική, με σύμμαχο την απληστία, χωρίς πλάνο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ουσιαστικά τίποτα, αλλά με μία ονομασία και με την αμέριστη δύναμη που τους έχει δοθεί από την UEFA και την FIFA, αποφασίζουν και διατάζουν. Η Uefa& Fifa, κινδύνεψαν να χάσουν από τα ίδια τους τα «παιδιά»!

Η αρχή του τέλους

Οι δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, βρέθηκαν εξ απήνης, στην ανακοίνωση της «συμμορίας των 12», για την δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης, περισσότερο ελκυστικής, κερδοφόρας και ανταγωνιστικής, όπως τόνιζαν. Ένα πρωτάθλημα που θα ερχόταν να πάρει την θέση του Champions League, αλλά με μία μεγάλη διαφορά, θα είχε ως βάση τις 12 ομάδες που θα ψήφιζαν την δημιουργία του, οι οποίες δεν θα έλειπαν από την διοργάνωση, έχοντας υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια, ως μια άλλη μπασκετική Euroleague! Οι 12 «ιδρυτές» αποτελούνταν από το αγγλικό Big-6, δηλαδή Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ και τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, τις 3 κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και τις 3 κορυφαίες της Ιταλία, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν.

Οι ανακοινώσεις για αυτή την νέα λίγκα, την European Super League, έγιναν τα μεσάνυχτα της Κυριακή 18 Απριλίου….Διόλου τυχαίος ο προγραμματισμός της ώρας και της ημέρας που «χτύπησαν», εφόσον την επομένη, δηλαδή την Δευτέρα 19 Απριλίου, είχε προγραμματιστεί η ανακοίνωση της νέας μορφής του CL από την UEFA. Σκοπός των 12 ήταν να ταράξουν τα «νερά» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, θέλοντας παράλληλα να κάνουν επίδειξη δύναμης προς την Ευρωπαϊκή αλλά και την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το χρονικό της «επανάστασης», το αγγλικό ποδόσφαιρο υπερασπίστηκε την ταυτότητα του     

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ανακοίνωσης όλα τα μέσα ασχολήθηκαν με το θέμα. Η ένταση που πήρε, ήταν πέραν κάθε προηγουμένου. Άνθρωποι του χώρου, παίκτες, προπονητές, βετεράνοι, δημοσιογράφοι, σχολιαστές, πολιτικοί, αλλά και οι απλοί φίλαθλοι και οπαδοί πήραν άμεσα θέση, δηλώνοντας ο κάθε ένας από την πλευρά του την συγκατάθεση ή την άρνηση του επί του εγχειρήματος. Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία δήλωσε με κάθε τρόπο και μέσο την αντίρρησή της στην νέα λίγκα.

Η αρχή έγινε από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι κατέκριναν σε έντονο βαθμό την στάση των 12 ομάδων, τονίζοντας με κάθε τρόπο πως σκέφτονται αποκλειστικά τα χρήματα και την «τσέπη» τους, χωρίς να νοιάζονται για το ίδιο το άθλημα και την εξέλιξη του. Σχολιαστές και δημοσιογράφοι, τάχθηκαν ανοιχτά κατά της νέας λίγκας, αναλύοντας όλες τις πτυχές, συμπεραίνοντας πως η μαγεία του ποδοσφαίρου με αυτή την κίνηση είναι έτοιμη να χαθεί. Επίσης, μεγάλοι προπονητές όπως ο Γκουαρντιόλα και ο Κλοπ, χωρίς να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους, βγήκαν δημόσια και δήλωσαν κατά της νέας λίγκας. Η επιρροή τους εξάλλου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι τεράστια, έχοντας την δυναμική να ρίξουν «κυβερνήσεις».

Επίσης, δεν ήταν λίγες οι ομάδες που αντιτάχθηκαν, με μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράδειγμα εκείνες της Γερμανίας, οι οποίες δήλωσαν από την πρώτη στιγμή κατά, απορρίπτοντας την πρόσκληση που δέχθηκαν από τις 12, ώστε να ενταχθούν και εκείνες στην Λίγκα. Αξίζει να σημειωθεί, πως ανάλογη στάση κράτησαν και οι ομάδες της Γαλλίας, με πρώτη και καλύτερη την Παρί, ρίχνοντας «πόρτα» στο ESL. Η πρώτη μεγάλη «ήττα», ερχόταν από τα ποδοσφαιρικά σωματεία!

Από μεριά τους η UEFA και η FIFA μέσω των προέδρων τους εξέδωσαν ανακοινώσεις απέναντι στις 12 ομάδες, τις οποίες κατέκριναν για την στάση τους, φτάνοντας σε σημείο να εξαπολύσουν απειλές, που έφτασαν μέχρι και σε ενδεχόμενο αποβολής από τα εγχώρια πρωταθλήματα τους.

Από την πλευρά τους, οι οπαδοί έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Συγκεκριμένα οι Άγγλοι οπαδοί, εκείνοι που στην τελική, έχουν να υπερηφανεύονται για την προέλευση του αθλήματος, καθώς  στην συννεφιασμένη χώρα γεννήθηκε ο βασιλιάς των σπορ, δημιουργήθηκε ο ρομαντισμός για τον συγκεκριμένο άθλημα και γαλουχήθηκε η ταυτότητα και η οντότητα του. Αυτό που συνέβη στους δρόμους της Αγγλίας από τους οπαδούς του Big-6 και όχι μόνο, δεν είχε προηγούμενο. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους, κατεβάζοντας πανό από τα γήπεδα των ομάδων τους, αναρτώντας άλλα τα οποία εξέφραζαν ανοιχτά την αντίρρηση τους στην ESL. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαψαν φανέλες ως μορφή διαμαρτυρίας στις αποφάσεις της αγαπημένης τους ομάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που διαδραματίστηκε στο Λονδίνο γύρω από το γήπεδο της Τσέλσι, όπου περισσότεροι από τρεις χιλιάδες οπαδοί της, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, αποτρέποντας το λεωφορείο της ομάδας να φτάσει στο γήπεδο, φωνάζοντας κατά της νέας λίγκας και ταυτόχρονα εμποδίζοντας την ομάδα τους να φτάσει στο γήπεδο ώστε να αγωνιστεί για το πρωτάθλημα, εφόσον δεν άλλαζε η απόφαση της διοίκησης αναφορικά με το ESL.  Το παράδοξο σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα είναι πως εκείνοι όντως τα κατάφεραν! Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα που αποχώρησε από την νέα λίγκα, δίνοντας το έναυσμα και στις υπόλοιπες να ακολουθήσουν, δημιουργώντας ένα «domino effect», όπως και πραγματικά συνέβη, με τις Αγγλικές ομάδες να αποχωρούν μέχρι το τέλος της Τρίτης.

Υπήρξε ξεκάθαρα μία νίκη του κόσμου, ειδικά στην Αγγλία όπου εκεί σηκώθηκε το πρώτο κύμα της αγανάκτησης, όπου όλοι μαζί κατάφεραν να γκρεμίσουν μέσα σε 48 ώρες όσα έχτιζαν ο Πέρεθ μαζί με τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες. Θα είναι σίγουρα μία μέρα που θα μείνει καλά χαραγμένη στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, αλλά σίγουρα για τους Άγγλους θα μπορούσε να γίνει και Εθνική Εορτή.

Αποτυχία ή μπλόφα;

Μπορεί οι οπαδοί και τα μίντια να πανηγυρίζουν για αυτή την μεγάλη νίκη, αλλά οι ισχυροί πήραν περισσότερα από όσα ζητούσαν από την UEFA. Θεωρητικά, οι «12»…ταπεινώθηκαν και επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Τουλάχιστον αυτή αποτελεί την μεγάλη εικόνα. Μία εικόνα κατά την οποία η UEFA δείχνει ισχυρή και κρατερή, οι ιδιοκτήτες κάνουν πίσω ακούγοντας τους ρομαντικούς οπαδούς, οι Λίγκες δείχνουν το παράδειγμα στους «μικρότερους» και το σημαντικότερο, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί φέουδο κανενός!

Όμορφη εικόνα είναι η αλήθεια…ρομαντική. Σίγουρα έχει μεγάλη απόσταση από ότι θα πρέσβευε η δημιουργία της European Super League. Όλοι νικητές και μόλις 12 χαμένοι.

Βέβαια, στην άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν «12» ισχυροί που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, και αυτό γιατί είδαν την UEFA να βρίσκει εν μία νυκτί 7 δισεκατομμύρια για την νέα μορφή του Champions League. Είδαν κυβερνήσεις να «χορεύουν» βγάζοντας μία απλή ανακοίνωση και ταυτόχρονα άσκησαν όση πίεση χρειαζόταν ώστε να πάρουν ότι ακριβώς ήθελαν από το 2024 και μετά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μπορεί το τελευταίο να ήταν προαποφασισμένο, αλλά μην ξεχνάμε πως το νέο format δημιουργήθηκε έπειτα από αιτήματα των ισχυρών.

Κλείνοντας, το συμπέρασμα τώρα που όλο αυτό έχει τελειώσει είναι πως η μπλόφα πέτυχε! Οι πλούσιοι «φεουδάρχες» θα γίνουν σίγουρα πλουσιότεροι, η μορφή του Champions League, ήθελαν να αλλάξει και άλλαξε και η εικόνα και το status των «12» μεγάλωσε αντί να μικρύνει! Εξάλλου πόσο πιο όμορφο και ρομαντικό από το «κάναμε πίσω από την στιγμή που αφουγκραστήκαμε τον υπέροχο λαό μας και τα θέλω του»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024