Εξαδάκτυλος: Αποποιούμαι των προνομίων του ακαταδίωκτου

Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

23 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

«Αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο» υποστήριξε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη.

H νέα τροπολογία του υπουργείου Υγείας θεσπίζει το ανεύθυνο και ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση του άρθρου 4 της νέας τροπολογίας αναφέρει: «Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Συγκεκριμένα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε: «Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο».

Το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων επισήμανε ότι δεν θέλει ασυλία όσο παραμένουν ακάλυπτοι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας.

«Ως πρόεδρος του ΠΙΣ αποποιούμαι των προνομίων μέχρι και καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν ασυλία επιστήμονες μέλη επιτροπών και δεν μην έχει ένας αναισθησιολόγος που διασωληνώνει ασθενείς και ένας γιατρός και νοσηλευτής που δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, δηλαδή, στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 την προστασία μέσω πρόνοιας ασυλίας όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Επίσης, χαρακτήρισε την πρόταση αυτή δίκαιη και λογική ενώ όπως είπε ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για την πανδημία του κορονοϊού σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία.

Πηγή alfavita.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024