,

Γ. Σαρακιώτης: «Εκτόξευση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας και της χώρας»

Σημαντικές αυξήσεις στα βασικά αυτά προϊόντα σημειώνονται και στην αγορά της Φθιώτιδας.

12 Απριλίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας και ολόκληρης της χώρας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Εντός της ερώτησης, την οποία προσυπογράφει και ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στ. Αραχωβίτης καθώς και ακόμη 29 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι το κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με την άνοδο των τιμών του καλαμποκιού και της σόγιας να αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους κτηνοτρόφους. Παραπέμποντας σε δημόσιες παρεμβάσεις εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει ότι «ζητείται η εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου, άμεση παρέμβαση για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και ο έλεγχος του φαινομένου της υπερβολικής και παρατεταμένης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην Ε.Ε., όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών».

Παράλληλα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, με τον κ. Σαρακιώτη να τονίζει: «Σημαντικές αυξήσεις στα βασικά αυτά προϊόντα σημειώνονται και στην αγορά της Φθιώτιδας. Οι κυριότερες αυτών καταγράφονται στο καλαμπόκι το οποίο πριν από δύο μήνες περίπου μπορούσε κάποιος να το αγοράσει στην τιμή των 24 λεπτών ανά κιλό, ενώ σήμερα το αγοράζει έναντι 30 λεπτών ανά κιλό. Αντίστοιχα, στη σόγια παρατηρείται αύξηση 15 λεπτών από το Γενάρη, με τους κτηνοτρόφους να αγοράζουν στην τιμή των 70 λεπτών ανά κιλό, την ώρα που το προηγούμενο διάστημα το πραγματοποιούσαν έναντι 55 λεπτών ανά κιλό, ενώ η ίδια κατάσταση ισχύει και για προϊόντα όπως το κριθάρι (22 λεπτά ανά κιλό τον Ιανουάριο, 28 λεπτά ανά κιλό σήμερα) και το ηλιάλευρο (37 λεπτά ανά κιλό περί τον Ιανουάριο, 42 λεπτά ανά κιλό σήμερα). Τέλος, επισημαίνεται ότι, από τις αυξήσεις αυτές δεν επωφελήθηκαν οι παραγωγοί των αντίστοιχων προϊόντων, αλλά οι μεσάζοντες της αγοράς».

Για τους λόγους αυτούς, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ρωτούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποιον τρόπο προτίθεται να παρέμβει με σκοπό να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερβολικής και όπως καταγράφεται, συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και συναφών προϊόντων εν μέσω πανδημικής κρίσης, καθώς και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την έναρξη συζήτησης για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην Ε.Ε., ιδίως δε όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024