Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

«Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ»

22 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σε μια στιγμή ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα η συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

«Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ», ένας οργανισμός «που ενσαρκώνει τον διαρκή δεσμό ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πολύ επικριτική στάση έναντι του οργανισμού αυτού, καθώς και σχετικά με τις δαπάνες, τις οποίες θεωρούσε υπερβολικά χαμηλές, των χωρών μελών του, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, στον αμυντικό τομέα.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η τρομοκρατική απειλή, οι κυβερνοεπιθέσεις, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και η άνοδος της ισχύος της Κίνας» θα βρίσκονται στο μενού της συνόδου αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί ενώ έχουν πολλαπλασιασθεί οι διενέξεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία με τη μαζική ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής.

Η σύνοδος κορυφής της 14ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά την απόφαση των συμμάχων να αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου με στόχο να έχουν αποσυρθεί πλήρως μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Οι χώρες που έχουν τους περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ιταλία. Η Γερμανία επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της ήδη τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024