Καταπολέμηση κουνουπιών σε Στερεά Ελλάδα για το 2021

Πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στην Λαμία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κωνσταντίνου Μπακομήτρου με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη  Φθιώτιδας και Πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών  κ. Αθανάσιο Καρακάντζα,  την γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας κα. Αλεξάνδρα Πλατιά, τα μέλη της επιτροπής ελέγχου του έργου Κωνσταντίνος Κούτρας Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και ο […]

9 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στην Λαμία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κωνσταντίνου Μπακομήτρου με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη  Φθιώτιδας και Πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών  κ. Αθανάσιο Καρακάντζα,  την γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας κα. Αλεξάνδρα Πλατιά, τα μέλη της επιτροπής ελέγχου του έργου Κωνσταντίνος Κούτρας Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και ο κ. Γιάννης Φράγκος γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και ο ανάδοχος του έργου κ. Παναγιώτης Περγαντάς.

Ακολούθως  η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους κατοίκους της Περιφέρειας ότι η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών του έτους 2021 ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου με  περιοδική παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και  καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών με επίγεια συνεργεία και drones όπου έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Η συμβολή και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, πάρα τις παρεμβάσεις που  πραγματοποιεί η Περιφέρεια η  προσπάθεια περιορισμού της όχλησης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς την ενεργή συμμετοχή του συνόλου των πολιτών. Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αστικών εστιών, είτε με δράσεις ενημέρωσης είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό περιβάλλον και ο κάθε πολίτης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών του.

Τέλος μιας και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας πως ο COVID 19 σύμφωνα και με σχετικές ανακοινώσεις και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του Ε.Ο.Δ.Υ. θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια και πως η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό και κάθε πολίτης πέρα από τις δράσεις καταπολέμησης που εφαρμόζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους οικείους μας, διασφαλίζουμε τη Δημόσια Υγεία και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των όλων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024