Η περιφερειακή αρχή «δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ’ το να εκτελεί έργα ή δράσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες για τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης», επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπασδέκης.
Ο κ. Μπασδέκης στέκεται στις ελλείψεις που παρουσιάζονται στις δομές υγείας της περιφέρειας και τονίζει πως «είναι εκτός πλάνου της περιφέρειας τα έργα υποδομής για την αντιμετώπιση από φυσικές δυνάμεις». Παράλληλα, μιλά για τις συνεργασίες και στέλνει το δικό του μήνυμα στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.
Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας
Πρόσφατα η περιφερειακή αρχή προχώρησε στον απολογισμό των πεπραγμένων της. Πως την κρίνετε εσείς μέχρι σήμερα;
Εμείς κρίνουμε όσον αφορά τον απολογισμό της περιφέρειας και συνολικότερα τις δράσεις της, σε σχέση με τα έργα που προέβαλε πως έχουν γίνει και σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική της. Η περιφέρεια λειτούργησε ως ένας βραχίονας του κράτους. Άλλωστε συμφωνεί με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σ’ αυτή την κατεύθυνση υλοποίησε ό,τι έργο και όποια δράση ήταν αναγκαία απ’ την κυβερνητική πλευρά, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην περιοχή μας και γενικότερα. Μ’ αυτή τη λογική θεωρούμε πως λειτουργώντας η περιφέρεια κατά αυτόν τον τρόπο, δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ’ το να εκτελεί έργα ή δράσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες για τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό ως ένα γενικό περίγραμμα.
Τώρα, πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε ότι απ’ τα πεπραγμένα φαίνεται πως ό,τι έργα έχει κάνει η περιφέρεια, για παράδειγμα σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα υποδομής, είναι έργα που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών. Όχι με την προσπάθεια να αποτρέψουν να γίνονται ζημιές στις υποδομές, στις λαϊκές περιουσίες κλπ. Αυτό έχει να κάνει με την αποκατάσταση διαφόρων πλευρών, όπως τα αντιπλημμυρικά στα Ψαχνά ή την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, και ορισμένα άλλα έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τα οποία συνάδουν επίσης με τα κυβερνητικά προγράμματα. Τουλάχιστον αυτό βγαίνει από τη δική μας ανάλυση των πεπραγμένων της περιφέρειας.
Ποιο θεωρείτε εσείς το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Στερεά Ελλάδα και τι προτείνετε για την επίλυσή του;
Το βασικότερο ζήτημα, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει η περιφέρεια, αν εξαιρέσουμε ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι η πανδημία, κι έχει να κάνει με το πως αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με τις υποδομές της υγείας, θα λέγαμε ότι είναι τα ζητήματα προστασίας του λαού σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές ή με την πρόληψή τους. Αν θέλουμε να πούμε για τα ζητήματα υγείας που αυτό το χρονικό διάστημα είναι σε προτεραιότητα, θα λέγαμε ότι όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας θα έπρεπε να είναι αντικείμενο παρέμβασης της περιφέρειας, για να προβληθεί άλλη πολιτική σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Έχουν σοβαρές ελλείψεις οι οποίες εν μέσω πανδημίας αποδεικνύεται ότι θα έπαιζαν πολύ μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπισή της. Ελλείψεις και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό, αλλά και σε καθαυτές τις υποδομές. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις υποδομές υπαίθρου, όπως τα Κέντρα Υγείας, οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για έναν κόσμο ο οποίος έχει πολλή μεγάλη ανάγκη. Σ’ αυτή την περίπτωση θα λέγαμε ότι η περιφέρεια έπρεπε -πριν ακόμη απ’ την πανδημία- να είχε μπει μπροστάρης σε μια υπόθεση η οποία ήταν αναγκαία για τον λαό.
Από ‘κει και πέρα, στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του λαού, θεωρούμε ότι είναι εκτός πλάνου της περιφέρειας τα έργα υποδομής για την αντιμετώπιση από φυσικές δυνάμεις. Έτσι λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχουν υλοποιηθεί και δεν υλοποιούνται έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία. Είναι άπειρα τα παραδείγματα κι έχουμε δώσει και προτάσεις διεξοδικά. Σπερχειός, πέριξ της Χαλκίδας, στον Μεσσάπιο και τον Λήλαντα, στη λίμνη της Ξυνιάδας στον Δομοκό, η διευθέτηση του ρου του Κηφισσού, η ίδια η Κωπαΐδα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η αντιπυρική προστασία. Σ’ αυτό το ζήτημα, που μας φέρνουν ογκώδεις προτάσεις, βλέπουμε κάθε χρόνο να έχουμε προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις σοβαρά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θρηνούμε και θύματα. Αυτό δείχνει την έλλειψη αρμοδιότητας της περιφέρειας αντιπυρικής προστασίας τέτοιου επιπέδου που να αποκλείει ή να αποτρέπει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών.
Τέλος, το ζήτημα που τονίζουμε συχνά πυκνά στα περιφερειακά συμβούλια είναι η έλλειψη υποδομών και η πρόληψη για την αντισεισμική θωράκιση. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα μιας και η περιοχή μας θεωρείται σεισμογενής. Θεωρούμε ότι η περιφέρεια όχι μόνο δεν έχει πλάνο, αλλά δεν έχει ούτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τι αυτού του είδους τα ζητήματα, της προστασίας δηλαδή του λαού από τέτοιους είδους φαινόμενα.
Έχοντας κλείσει έναν χρόνο πανδημικής κρίσης τα μέτρα που έλαβε η περιφερειακή αρχή απ’ την πλευρά της, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σε όλους τους πληττόμενους της Στερεάς, δεν ήταν τελικά αρκετά; Τι παραπάνω θα έπρεπε να γίνει;
Επειδή δεν είναι η πρώτη υπεύθυνη για την εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούσε λειτουργώντας συμπληρωματικά σε ένα κράτος, το οποίο δεν είχε και δεν έχει την αναγκαία ή δεν δημιούργησε τις αναγκαίες υποδομές και ασπίδες προστασίας του λαού απέναντι σε μια πανδημία αυτού του μεγέθους -παρ’ ότι το πρώτο κύμα της έδειξε τα δόντια του- στη συνέχεια είδαμε ότι αυτό δεν έγινε μάθημα και οι εξελίξεις που είχαμε ήταν δυσμενείς μετρώντας συνεχώς θύματα. Και η περιφέρεια δεν έκανε αυτό που θα έπρεπε. Έπρεπε να επιμείνει περισσότερο στην στελέχωση όλων των νοσοκομείων της Στερεάς με το αναγκαίο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αναγκαίες ειδικότητες σε νοσοκομεία όπως της Θήβας, της Άμφισσας και της Λιβαδειάς, να έρχονται και να φεύγουν γιατροί μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες ή να συμπληρώνουν γιατροί το ένα νοσοκομείο ή το άλλο, χωρίς ουσιαστικά να λύνουν προβλήματα. Όχι μόνο για την πανδημία και για πιο απλές ασθένειες που αφορούν τον λαό στη φάση που βρισκόμαστε. Τελικά τα νοσοκομεία εδώ στη Στερεά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχουν καταντήσει νοσοκομεία μιας νόσου εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Τις όποιες συμπληρωματικές παρεμβάσεις έκανε η περιφέρεια μπορείς να τις κρίνεις θετικές, ωστόσο είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ένα δεύτερο ζήτημα, σ’ αυτό που επιμέναμε σταθερά για την περιφέρεια είναι το τι γίνεται στους χώρους δουλειάς. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και ποιος ο έλεγχος που υπάρχει για τη διασπορά που γίνεται εκεί. Εδώ στη Στερεά έχουμε πολλά εργοστάσια, πολύς κόσμος κινείται μέσα σ’ αυτά και πηγαινοέρχεται κι απ’ την περιοχή της Αττικής και υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς, όπως αποδείχτηκε τελικά ότι από ‘κει προέκυπταν τα περισσότερα κρούσματα. Άρα, σ’ αυτό το ζήτημα η περιφέρεια θα έπρεπε να έχει προστρέξει σ’ έναν βαθμό, ώστε να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις να γίνονται τακτικά rapid test, αραίωση του εργατικού πληθυσμού μέσα σ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν να είχαν παρθεί άλλου είδους μέτρα, π.χ. για τη μεταφορά τους από και προς τους χώρους διαμονής τους. Μια σειρά από μέτρα δηλαδή τα οποία ήταν αναγκαία για να μην υπάρξει αυτή η κατάσταση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κατά τη γνώμη μας η περιφέρεια δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Όλες σχεδόν οι παρατάξεις κατακρίνουν τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Αν υπήρχε απλή αναλογική, εσείς θα συνεργαζόσασταν με άλλες παρατάξεις;
Δεν είναι το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Και τώρα ένας νόμος που προσομοιάζει της απλής αναλογικής δεν μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με κάποιες άλλες παρατάξεις. Αφενός γιατί έχουμε πολύ μεγάλες πολιτικές, ιδεολογικές διαφορές σε σχέση με την αντίληψη των άλλων παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί κατά τη γνώμη μας όλες οι παρατάξεις εκφράζουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα, τα οποία τις στήριξαν. Απ’ αυτή την άποψη δεν υπάρχει υπόστρωμα στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει για να υπάρξει κάποιου τύπου συνεργασία.
Τη συνεργασία εμείς δεν τη βλέπουμε σ’ αυτό το επίπεδο κ. Σφέτσα, αλλά με άλλες δυνάμεις τη βλέπουμε κυρίως στο κίνημα, επί της ουσίας μέσα στον λαό. Όχι σε ένα επίπεδο κορυφών, αν θα συμφωνήσουν δυο παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Άλλωστε όταν συζητάμε εκεί διάφορα θέματα άλλοτε συμφωνούμε, πολλές φορές διαφωνούμε, αλλά υπάρχει πεδίο συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι όμως το ζητούμενο να έχουμε τέτοιου είδους συμφωνία σε κάποια επί μέρους θέματα. Η συμφωνία πρέπει να έρθει από τα κάτω, μέσα στον λαό. Ας συμφωνήσει ο λαός στο κίνημα για παράδειγμα απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται και κατακρεουργεί τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, εκεί να συναντηθούμε με όλες αυτές τις δυνάμεις που έχουν διαφορετική αντίληψη με μας σε άλλα ή και γενικότερης φύσης ζητήματα. Εκεί ναι, να βρεθούμε, να συνεργαστούμε, να παλέψουμε μαζί. Εκεί θα υπάρξει υπόστρωμα. Από ‘κει και πέρα θα δούμε πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα στη συνέχεια, αλλά εκεί βλέπουμε τη συνεργασία και την κοινή δράση.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας μέσω της εφημερίδας μας;
Εν όψει και της Πρωτομαγιάς, επειδή για μας αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται είναι αιτία πολέμου, θα λέγαμε ότι λαός θα πρέπει, αν και βέβαια βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, να εκφράσει την αντίθεσή του σ’ αυτό που γίνεται. Οι αγώνες μιας εκατονταετίας και πλέον, από τη ματωμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο, μας φέρνουν μπροστά σε καινούρια δεδομένα. Αυτό που θέλουν να αλλάξουν άρδην στις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, τις συνθήκες δουλειάς είναι κάτι που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο μαζικής έκφρασης αντίθεσης και διαμαρτυρίας.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τον λαό της Στερεάς να παλέψει για τη ζωή του. Εμείς θα είμαστε μαζί του, βρισκόμενοι στην προμετωπίδα των αγώνων αυτών, γιατί οι επόμενες γενιές πραγματικά θα ζήσουν πολύ δύσκολα την κατάσταση που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη αυτών των πραγμάτων. Ξέρουμε ότι όλα αυτά γίνονται ουσιαστικά για την κερδοφορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.
Αυτό που πρέπει να έχει ο λαός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα δικά του συμφέροντα και μ’ αυτή την έννοια εμείς καλούμε σε εγρήγορση, με πρώτον σταθμό την Πρωτομαγιά, να εκφράσει την αντίθεσή του κι από ‘κει και πέρα έχουμε δρόμο να παλέψουμε για τις ζωές μας και για άλλα ζητήματα, όπως αυτά που σας ανέφερα προηγούμενα και που αποτελούν για μας πεδίο αγώνα, που πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη.
* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 24 Απριλίου 2021.