,

Πανεπιστήμια: Προσλήψεις ειδικών φρουρών μέσα στον Απρίλιο

Προκήρυξη για 1.033 θέσεις.

1 Απριλίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Απριλίου αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη 1.033 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την υπηρεσία.

 

Μέσω μοριοδότησης θα ενισχυθούν οι υποψηφιότητες των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στόχος είναι την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να στελεχώσουν άτομα εξοικειωμένα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Την σχετική πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Πρόκειται για ειδικό σώμα, άρα χρειάζονται ιδιαίτερα κριτήρια. Για παράδειγμα όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία τόσο το καλύτερο».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, το νέο σώμα θα είναι έτοιμο να αναλάβει υπηρεσία στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, συνιστώνται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό. Το προσωπικό διατίθεται σε ΑΕΙ με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Το προσωπικό των ΟΠΠΙ συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ διευκολύνουν το προσωπικό των ΟΠΠΙ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αποστολή τους είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ, όσο και των υποδομών αυτών.

Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των ΑΕΙ και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των ΑΕΙ,

β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ,

γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των ΟΠΠΙ δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.

Το προσωπικό των ΟΠΠΙ υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, η εν γένει υπηρεσιακή του κατάσταση ρυθμίζεται από τις πάγιες διατάξεις που διέπουν το αστυνομικό προσωπικό και τους ειδικούς φρουρούς και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε ό,τι αφορά στους ειδικούς φρουρούς εκτελούν:

α) καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων και

β) υπηρεσίες περιπολιών.

Επίσης, δύναται να διατίθενται για τη στελέχωση Ειδικών Αστυνομικών Υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων προς αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας και αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

Ακόμη δύναται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών, καθώς και για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων έχουν τις ίδιες εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το αστυνομικό προσωπικό, πλην αυτών που αναφέρονται στην άσκηση των προανακριτικών καθηκόντων.

Στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024