Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες των αθλητών της γυμναστικής

Πρόκειται για 22 παλαιούς αθλητές της γυμναστικής

8 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η επιστολή των 22 παλαιών αθλητών από το χώρο της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αφορούσε σε καταγγελίες σχετικά με περιστατικά ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας. Οι λεπτομέρειες των περιστατικών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για βία, εξαναγκασμό σε εκτέλεση ασκήσεων ακόμα και σε τραυματισμένους αθλητές, την τήρηση πολύ αυστηρής – πέραν το δέον – δίαιτας, που εξανάγκαζε τους αθλητές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, να αναζητούν τροφή στα απορρίμματα των ξενοδοχείων όπου διέμεναν, στο πλαίσιο των ταξιδιών για τη συμμετοχή στις αθλητικές διοργανώσεις, ακόμα και για σεξουαλική παρενόχληση, με την απειλή της ομερτά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου των θυμάτων κ. Αλέξανδρο Αδαμίδη στην kathimerini.gr, “Οι καταγγέλλοντες επικοινώνησαν μαζί μου πριν από τις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας. Όταν διάβασα την επιστολή, συγκλονίστηκα. Τα παιδιά είναι έτοιμα, εάν κληθούν από τις αρμόδιες αρχές, να πουν και ονόματα. Πολλές από τις καταγγελίες έχουν παραγραφεί, και μακάρι κάποιος από τους εμπλεκόμενους να κάνει μήνυση ώστε να ανοίξει ο φάκελος. Οι αθλήτριες και οι αθλητές, όπως μου είπαν, πήραν δύναμη και κουράγιο από τη Σοφία Μπεκατώρου, και αποφάσισαν να μιλήσουν. Υπάρχουν και άλλα, πιο συγκλονιστικά, που δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή. Τώρα ξεκινάει και το «γαϊτανάκι» της ενόργανης. Ακόμα όμως και εάν τα περισσότερα είναι περιγεγραμμένα, από ανθρώπινης πλευράς δεν παραγράφονται ποτέ”.

O κ. Αδαμίδης ανέφερε, επίσης, ότι οι πρώτες καταγγελίες αποτελούν την “πιστολιά. Οι κανονιές δεν έχουν πέσει ακόμα”. Ο φάκελος αρχίζει να διανθίζεται από καταγγελίες και αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής. Οι καταγγελίες αφορούν στη χρονική περίοδο μεταξύ 1985 με 2010.

Ανακοίνωση με αφορμή το πλήθος των καταγγελιών εξέδωσε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη και αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Πηγή protothema.gr, kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024
22 Απριλίου 2024
22 Απριλίου 2024