Συνάντηση Ζεμπίλη με τον Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο

Στο επίκεντρο τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στην Εύβοια και το Κτηματολόγιο

8 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Τα προβλήματα των καταστημάτων ΕΛΤΑ Αυλωναρίου, Λίμνης, Μαντουδίου, Μαρμαρίου  και άλλων περιοχών του νομού, καθώς και η τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κτηματολογικό Γραφείο και Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης ανάμεσα στον Βουλευτή Ευβοίας κ. Θανάση Ζεμπίλη και στον αρμόδιο Υφυπουργό για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο κ. Γεώργιο Στύλιο.

Ο Βουλευτής Ευβοίας, σε συνέχεια της με αριθμό πρωτοκόλλου 4939/10.3.2021 Ερώτησής του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, επανέλαβε την αναγκαιότητα για την συνέχιση της λειτουργίας και την αναβάθμιση του καταστήματος των ΕΛΤΑ Αυλωναρίου, όπως και των καταστημάτων σε Λίμνη, Μαντούδι, Μαρμάρι και σε άλλες περιοχές στην Εύβοια. Ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε στον αρμόδιο Υφυπουργό την έλλειψη των οδικών υποδομών των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς και την νησιωτικότητα της Εύβοιας, αναφέροντας τις εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποστελέχωση των καταστημάτων. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας, «τα συγκεκριμένα καταστήματα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας λόγω της εθελουσίας εξόδου και της συνταξιοδότησης υπαλλήλων. Η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν αυξήσει σημαντικά την δραστηριότητα στα παραπάνω ΕΛΤΑ, ενώ την ίδια στιγμή λόγω υποστελέχωσης η υπηρεσία αδυνατεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις αυξανόμενες ανάγκες. Στις συγκεκριμένες περιοχές δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις και οι συνδιαλλαγές κατά τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται λόγω του ότι τυγχάνει να είναι και τουριστικές περιοχές. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ταχυδρομικά καταστήματα εξυπηρετούν πολλά χωριά, απομακρυσμένα στις περισσότερες περιπτώσεις, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των συγκεκριμένων δημοτικών ενοτήτων».

Ακόμη, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην τραγική εικόνα που παρουσιάζει το Κτηματολογικό Γραφείο και Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας, όπου ο συνωστισμός των πολιτών που μεταβαίνουν εκεί για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Δεν πρέπει δε να παραβλέπουμε ότι λόγω της πανδημίας covid-19, ο συνωστισμός δεν προκαλεί μόνο ταλαιπωρία σε δικηγόρους και πολίτες, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Όπως τόνισε ο Θανάσης Ζεμπίλης στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γεώργιο Στύλιο, «η μεταβατική αυτή περίοδος δημιουργεί δυσλειτουργίες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευστεί η ένταξη των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της Εύβοιας στον νέο ενιαίο φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που λειτουργεί υπό μορφή ΝΠΔΔ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία στέγασης και να υπάρξει μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού, την κατάλληλη στελέχωση και την ηλεκτρονική διασύνδεση, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να μην προϋποθέτει φυσική παρουσία, αλλά να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας». Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης έθεσε το ζήτημα της αξιοπρεπούς αμοιβής των δικηγόρων που με γνωμοδοτήσεις και νομικούς ελέγχους θα υποβοηθούν το τιτάνιο έργο της κτηματογράφησης.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Στύλιος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα υποκαταστήματα του ΕΛΤΑ. Αντίθετα θα εξετάσει τα θέματα που του τέθηκαν από τον Βουλευτή, ώστε να βρει βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο μετασχηματισμού της λειτουργίας των ΕΛΤΑ και τα παραπάνω καταστήματα να συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο, που έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό τους, ώστε αφενός να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και αφετέρου να βελτιωθούν τόσο η ανταγωνιστικότητα των ΕΛΤΑ όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επίσης, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε στο να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ένταξη των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της Εύβοιας στον νέο ενιαίο φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ώστε να βελτιωθεί αισθητά η υφιστάμενη κατάσταση που παρουσιάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024