Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός

Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες

27 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Επίκειται, πλέον, η έκδοση του στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει την ποινή που έχει επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα.

Η έκδοση του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία, καθώς συνελήφθη στις Βρυξέλλες.

Το ένταλμα εκδόθηκε με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ήδη εστάλη αρμοδίως.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν και «ερυθρά αγγελία», όπως ονομάζεται, προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Ιωάννης Λαγός αν βρισκόταν  σε χώρα εκτός της Ένωσης, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με προσωπική εποπτεία του Εισαγγελέως Βασίλη Πλιώτα πέτυχε την άρση της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού, αν και δεν είχε καθαρογραφεί ακόμα η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση.

Ο Ιωάννης Λαγός έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μήνες φυλάκιση για τη δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η ποινή του ορίστηκε να είναι χωρίς αναστολή, δηλαδή να εκτιθεί έως ότου γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό

Είχε προηγηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου υπέρ της άρσης ασυλίας του. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024