Αστυνομική βία – Συνήγορος του Πολίτη: Αυξητική τάση σε καταγγελίες ερευνητέων περιστατικών

Αυξητική τάση σε καταγγελίες ερευνητέων περιστατικών, που αποτυπώνονται στην Ετήσια Έκθεση 2020, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Ειδικότερα, το 2020 σημειώνεται μια αποφασιστική καμπή για τη διερεύνηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων αστυνομικών ή άλλων οργάνων των σωμάτων ασφαλείας. Η αύξηση των υποθέσεων που υποβάλλονται στον Συνήγορο ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, συνολικά κατά 26% και […]

24 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Αυξητική τάση σε καταγγελίες ερευνητέων περιστατικών, που αποτυπώνονται στην Ετήσια Έκθεση 2020, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, το 2020 σημειώνεται μια αποφασιστική καμπή για τη διερεύνηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων αστυνομικών ή άλλων οργάνων των σωμάτων ασφαλείας.

Η αύξηση των υποθέσεων που υποβάλλονται στον Συνήγορο ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, συνολικά κατά 26% και από πολίτες σε ποσοστό άνω του 75%, αποτελεί, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής της Ανεξάρτητης Αρχής στην διασφάλιση ανεξάρτητων, αμερόληπτων και εναρμονισμένων με τις ουσιαστικές και διαδικαστικές εγγυήσεις πειθαρχικών ερευνών.

Η αυξητική τάση σε καταγγελίες ερευνητέων περιστατικών, τονίζει, είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική διερεύνηση για αυθαίρετες συμπεριφορές που πλήττουν τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η νομοθετική ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής με θεσμικά εργαλεία επαυξάνει την ουσιαστική δυνατότητα να επιτελέσει την κρίσιμη αυτή αποστολή της για το κράτος δικαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024