Χρήστος Γεωργίου: «Να συνεχίσουμε όλοι μας την προσπάθεια που εδώ και μήνες έχουμε ξεκινήσει»

Συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστου Γεωργίου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Κάλεσμα να συνεχίσουν οι πολίτες την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και να μην υπάρξει χαλάρωση, απηύθυνε με συνέντευξή του στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε παράλληλα με ποιον τρόπο έχει επηρεαστεί ο ιατρικός κλάδος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, γιατί ως Σύλλογος ήταν αντίθετοι με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και έδωσε τη δική του απάντηση στους αρνητές του ιού και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Με ποιον τρόπο έχει επηρεαστεί ο ιατρικός κλάδος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα;

Όλο το ιατρικό προσωπικό στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όλη αυτή την περίοδο, έχει υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να διαχειριστεί την υγειονομική αυτή κρίση, με αποτέλεσμα να υφίσταται σωματική και επιστημονική κόπωση. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να προσφέρει, προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο.

Στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όλοι οι συνάδελφοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαχείριση της πανδημίας, κρατώντας τα ιατρεία τους ανοιχτά, λειτουργώντας σαν ανάχωμα για το ΕΣΥ και κρατώντας έναν μεγάλο αριθμό ασθενών εκτός νοσοκομείων. Εντούτοις, ο αριθμός των περιστατικών που προσήλθαν όλη αυτή την περίοδο στα ιατρεία είναι φυσικά μειωμένος, με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει υποστεί μία σοβαρή οικονομική ζημιά. Αυτό θα πρέπει η πολιτεία να το αναγνωρίσει και να συνδράμει με μέτρα στήριξης στους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους, οι οποίοι προσπάθησαν και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στον δε χώρο των νοσοκομείων, οι αυξημένες ανάγκες έχουν οδηγήσει σε εξάντληση τόσο το προσωπικό, όσο και τις υποδομές. Κατά συνέπεια, μετά το τέλος της πανδημίας, το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα αφενός μεν να αναπληρώσουν όλα εκείνα τα υλικά και τις υποδομές, που αυτή την περίοδο χρειάστηκε να καταναλωθούν, αφετέρου να φροντίσουν άμεσα για την πλήρωση των επιπλέον ή κενών θέσεων στο ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Επιπροσθέτως, πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων υποδομών, κλίνες ΜΕΘ, μηχανήματα που αποκτήθηκαν αυτή την περίοδο, ώστε να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον.

Ως Ιατρικός Σύλλογος ήσασταν αντίθετοι στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Πιστεύετε ότι δεν θα έπρεπε οι ιδιώτες να βοηθήσουν ή θα έπρεπε να γίνει αυτό με άλλους όρους;

Ήμασταν αντίθετοι στην επίταξη των γιατρών για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, θεωρούσαμε ότι οι ιδιώτες συνάδελφοι, μετά από μια μακρά παραμονή εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε έναν χώρο αυξημένων απαιτήσεων, προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διαχείριση της πανδημίας. Δεύτερον, επειδή θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι οι ιδιώτες συνάδελφοι έτσι κι αλλιώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κρατώντας τα ιατρεία τους ανοιχτά.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει σημαντική και ουσιαστική προσφορά στην αντιμετώπιση του υγειονομικού αυτού προβλήματος και η μείωση του αριθμού των γιατρών πρώτης γραμμής στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αυξημένο κύμα συμπολιτών μας, που θα αναζητούσαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νοσοκομείο, ελλείψει των θεραπόντων ιατρών τους.

Τέλος, πιστεύαμε ότι το πρόβλημα του μειωμένου αριθμού ιατρών στα νοσοκομεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί όχι με επίταξη επιστημόνων, αλλά με άμεση προκήρυξη νέων θέσεων και με επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού συναδέλφων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί και ανέμεναν την τοποθέτησή τους στο ΕΣΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν καταθέσει δέσμη άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές. Αντιθέτως, το υπουργείο υιοθέτησε μία -κατά την εκτίμησή μας- ακραία επιλογή, η οποία μας έβρισκε αντίθετους κι αυτό ακριβώς διατυπώσαμε, έχοντας πάντα ως γνώμονα και ως προτεραιότητα στις τοποθετήσεις μας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών μας.

Εκτός από πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, καθημερινά προσφέρετε και τις ιατρικές σας υπηρεσίες στο νοσοκομείο Λαμίας. Πιστεύετε πως υπάρχουν παραλήψεις απ’ την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας;

Πιθανότατα υπάρχουν παραλήψεις ή καθυστερήσεις ή λάθος εκτιμήσεις. Σίγουρα δεν είναι αυτή η στιγμή που θα αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι μετά τη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση και ενδεχομένως για απόδοση των όποιων ευθυνών σ’ αυτούς που πρέπει να τους αποδοθούν. Αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος που πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε έναν αγώνα εναντίον της φονικής αυτής πανδημίας.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να έχει φροντίσει η πολιτεία, και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, να έχει εξοπλίσει και οργανώσει το ΕΣΥ κατά τέτοιον τρόπο, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε υγειονομική απειλή. Και το λέω αυτό ως άνθρωπος του ΕΣΥ και ως νοσοκομειακός ιατρός, βλέποντας καθημερινά μέσα στον χώρο των νοσοκομείων τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, τις ελλείψεις οι οποίες κατά καιρούς σημειώνονται, ένα ΕΣΥ που εμφανίζει κόπωση και έχει συναδέλφους οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.

Δεν θα ήταν εφικτό εύκολα να διαχειριστεί μία τόσο σοβαρή υγειονομική απειλή. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα φροντίσει η πολιτεία να θωρακίσει το ΕΣΥ κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι άμεσα αποτελεσματικό και επαρκές σε οποιαδήποτε νέα υγειονομική απειλή, την οποία εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ φυσικά.

Με δεδομένη τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, ενώ έχουμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και ακούγοντας ότι αυτό γίνεται με την παράλληλη τήρηση των μέτρων από τον κόσμο, πιστεύετε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει και πέρσι, ώστε να είχε αποφευχθεί το απαγορευτικό και οι επιπτώσεις που αυτό επέφερε;

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την κόπωση του κόσμου, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται η ούτως ή άλλως ασθενής οικονομία της χώρας μας. Κατά συνέπεια, είναι επιβεβλημένο -μέχρι ενός σημείου- η κυβέρνηση να προσπαθήσει μία σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά έχει πολλή μεγάλη σημασία τούτη την ώρα αυτή η άρση των απαγορεύσεων να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Είναι σίγουρα πάρα πολύ σημαντική επίσης η συνεργασία των συμπολιτών μας σ’ αυτή τη διαδικασία, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ένα υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποφεύγοντας καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία σοβαρή διασπορά εκ νέου.

Πιθανότατα κάποια περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Θέλω όμως να πιστεύω ότι οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν τόσο πέρυσι, όσο και την περίοδο που διανύουμε, ελήφθησαν κατόπιν εισηγήσεων των συναδέλφων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συμβούλευαν την κυβέρνηση κι στόχευαν πάντα στον περιορισμό της πανδημίας. Ελπίζω ότι τα βήματα που θα γίνουν από ‘δω και πέρα να είναι απόλυτα συγκροτημένα, προσεκτικά, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στο ΕΣΥ. Σημαντική παράμετρος σ’ αυτή την προσπάθεια προφανώς θα είναι η πρόοδος και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γοργά βήματα, προκειμένου η κοινωνία μας να θωρακιστεί απέναντι στην απειλή που λέγεται covid.

Τι θα λέγατε στους αρνητές του ιού και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνονται τα εμβόλια;

Ως κοινωνία, που έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη και να λειτουργούμε διαφορετικά, οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη κάθε συμπολίτη μας, ακόμη και αυτών που συνεχίζουν να αρνούνται ένα υγειονομικό πρόβλημα, το οποίο μας κόστισε τόσο ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και σε υποδομές. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να παραμείνουμε στα πραγματικά γεγονότα και να μην προσπαθούμε να αρνηθούμε κάτι, το οποίο –σε παγκόσμια κλίμακα- είναι πλέον εμφανές.

Αυτό θα ήθελα και ελπίζω και οι συμπολίτες μας εκείνοι που έχουν μια άλλη γνώμη να το δουν. Ας δουν τι ακριβώς συνέβη όλους αυτούς τους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία, στις τοπικές κοινωνίες που για τον Α ή Β λόγο χαλάρωσαν τα μέσα προστασίας, στις γειτονικές μας χώρες οι οποίες πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά τις όποιες παραλήψεις. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει σεβόμενοι -όπως είπα και πριν- τη γνώμη κάθε ανθρώπου, πάνω απ’ όλα να σεβόμαστε τη δημόσια υγεία και το καλό όλων μας.

Κατά συνέπεια καλώ τους συμπολίτες μας, αλλά και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα να αρνούνται το πρόβλημα, καθώς και τους συναδέλφους εκείνους που συνεχίζουν να έχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα εμβολιασμού, να ξαναδούν τα στοιχεία. Να ξαναδούν την πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και έτσι όπως τη ζούμε καθημερινά. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε συντεταγμένα ως κοινωνία και να μην διαφοροποιούμαστε, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο εμάς, όσο και τους συνανθρώπους μας.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας;

Θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μας την προσπάθεια που εδώ και μήνες έχουμε ξεκινήσει, για να βγούμε νικητές απ’ αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Οι συμπολίτες μας μαζί με την πολιτεία και τους γιατρούς έδωσαν πραγματικά μια μάχη και έχουμε καταφέρει πολλά. Απομένουν λίγα ακόμη βήματα προκειμένου να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο. Καλώ όλους να μην χαλαρώσουν, να συνεχίσουν με προσοχή να τηρούν τα μέτρα, τα οποία η επίσημη πολιτεία ορίζει, για την προστασία τους, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία και είμαι απόλυτα αισιόδοξος πως σύντομα θα μπορούμε πλέον να αφήσουμε όλα αυτά που ζούμε οριστικά πίσω μας και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές άδικα και την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ παρόντες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» του Σαββάτου 29 Μαΐου 2021.

Κάλεσμα να συνεχίσουν οι πολίτες την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και να μην υπάρξει χαλάρωση, απηύθυνε με συνέντευξή του στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε παράλληλα με ποιον τρόπο έχει επηρεαστεί ο ιατρικός κλάδος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, γιατί ως Σύλλογος ήταν αντίθετοι με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και έδωσε τη δική του απάντηση στους αρνητές του ιού και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Με ποιον τρόπο έχει επηρεαστεί ο ιατρικός κλάδος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα;

Όλο το ιατρικό προσωπικό στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όλη αυτή την περίοδο, έχει υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να διαχειριστεί την υγειονομική αυτή κρίση, με αποτέλεσμα να υφίσταται σωματική και επιστημονική κόπωση. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να προσφέρει, προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο.

Στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όλοι οι συνάδελφοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαχείριση της πανδημίας, κρατώντας τα ιατρεία τους ανοιχτά, λειτουργώντας σαν ανάχωμα για το ΕΣΥ και κρατώντας έναν μεγάλο αριθμό ασθενών εκτός νοσοκομείων. Εντούτοις, ο αριθμός των περιστατικών που προσήλθαν όλη αυτή την περίοδο στα ιατρεία είναι φυσικά μειωμένος, με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει υποστεί μία σοβαρή οικονομική ζημιά. Αυτό θα πρέπει η πολιτεία να το αναγνωρίσει και να συνδράμει με μέτρα στήριξης στους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους, οι οποίοι προσπάθησαν και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στον δε χώρο των νοσοκομείων, οι αυξημένες ανάγκες έχουν οδηγήσει σε εξάντληση τόσο το προσωπικό, όσο και τις υποδομές. Κατά συνέπεια, μετά το τέλος της πανδημίας, το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα αφενός μεν να αναπληρώσουν όλα εκείνα τα υλικά και τις υποδομές, που αυτή την περίοδο χρειάστηκε να καταναλωθούν, αφετέρου να φροντίσουν άμεσα για την πλήρωση των επιπλέον ή κενών θέσεων στο ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Επιπροσθέτως, πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων υποδομών, κλίνες ΜΕΘ, μηχανήματα που αποκτήθηκαν αυτή την περίοδο, ώστε να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον.

Ως Ιατρικός Σύλλογος ήσασταν αντίθετοι στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Πιστεύετε ότι δεν θα έπρεπε οι ιδιώτες να βοηθήσουν ή θα έπρεπε να γίνει αυτό με άλλους όρους;

Ήμασταν αντίθετοι στην επίταξη των γιατρών για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, θεωρούσαμε ότι οι ιδιώτες συνάδελφοι, μετά από μια μακρά παραμονή εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε έναν χώρο αυξημένων απαιτήσεων, προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διαχείριση της πανδημίας. Δεύτερον, επειδή θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι οι ιδιώτες συνάδελφοι έτσι κι αλλιώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κρατώντας τα ιατρεία τους ανοιχτά.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει σημαντική και ουσιαστική προσφορά στην αντιμετώπιση του υγειονομικού αυτού προβλήματος και η μείωση του αριθμού των γιατρών πρώτης γραμμής στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αυξημένο κύμα συμπολιτών μας, που θα αναζητούσαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νοσοκομείο, ελλείψει των θεραπόντων ιατρών τους.

Τέλος, πιστεύαμε ότι το πρόβλημα του μειωμένου αριθμού ιατρών στα νοσοκομεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί όχι με επίταξη επιστημόνων, αλλά με άμεση προκήρυξη νέων θέσεων και με επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού συναδέλφων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί και ανέμεναν την τοποθέτησή τους στο ΕΣΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν καταθέσει δέσμη άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές. Αντιθέτως, το υπουργείο υιοθέτησε μία -κατά την εκτίμησή μας- ακραία επιλογή, η οποία μας έβρισκε αντίθετους κι αυτό ακριβώς διατυπώσαμε, έχοντας πάντα ως γνώμονα και ως προτεραιότητα στις τοποθετήσεις μας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών μας.

Εκτός από πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, καθημερινά προσφέρετε και τις ιατρικές σας υπηρεσίες στο νοσοκομείο Λαμίας. Πιστεύετε πως υπάρχουν παραλήψεις απ’ την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας;

Πιθανότατα υπάρχουν παραλήψεις ή καθυστερήσεις ή λάθος εκτιμήσεις. Σίγουρα δεν είναι αυτή η στιγμή που θα αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι μετά τη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση και ενδεχομένως για απόδοση των όποιων ευθυνών σ’ αυτούς που πρέπει να τους αποδοθούν. Αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος που πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε έναν αγώνα εναντίον της φονικής αυτής πανδημίας.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να έχει φροντίσει η πολιτεία, και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, να έχει εξοπλίσει και οργανώσει το ΕΣΥ κατά τέτοιον τρόπο, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε υγειονομική απειλή. Και το λέω αυτό ως άνθρωπος του ΕΣΥ και ως νοσοκομειακός ιατρός, βλέποντας καθημερινά μέσα στον χώρο των νοσοκομείων τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, τις ελλείψεις οι οποίες κατά καιρούς σημειώνονται, ένα ΕΣΥ που εμφανίζει κόπωση και έχει συναδέλφους οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.

Δεν θα ήταν εφικτό εύκολα να διαχειριστεί μία τόσο σοβαρή υγειονομική απειλή. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα φροντίσει η πολιτεία να θωρακίσει το ΕΣΥ κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι άμεσα αποτελεσματικό και επαρκές σε οποιαδήποτε νέα υγειονομική απειλή, την οποία εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ φυσικά.

Με δεδομένη τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, ενώ έχουμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και ακούγοντας ότι αυτό γίνεται με την παράλληλη τήρηση των μέτρων από τον κόσμο, πιστεύετε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει και πέρσι, ώστε να είχε αποφευχθεί το απαγορευτικό και οι επιπτώσεις που αυτό επέφερε;

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την κόπωση του κόσμου, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται η ούτως ή άλλως ασθενής οικονομία της χώρας μας. Κατά συνέπεια, είναι επιβεβλημένο -μέχρι ενός σημείου- η κυβέρνηση να προσπαθήσει μία σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά έχει πολλή μεγάλη σημασία τούτη την ώρα αυτή η άρση των απαγορεύσεων να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Είναι σίγουρα πάρα πολύ σημαντική επίσης η συνεργασία των συμπολιτών μας σ’ αυτή τη διαδικασία, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ένα υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποφεύγοντας καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία σοβαρή διασπορά εκ νέου.

Πιθανότατα κάποια περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Θέλω όμως να πιστεύω ότι οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν τόσο πέρυσι, όσο και την περίοδο που διανύουμε, ελήφθησαν κατόπιν εισηγήσεων των συναδέλφων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συμβούλευαν την κυβέρνηση κι στόχευαν πάντα στον περιορισμό της πανδημίας. Ελπίζω ότι τα βήματα που θα γίνουν από ‘δω και πέρα να είναι απόλυτα συγκροτημένα, προσεκτικά, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στο ΕΣΥ. Σημαντική παράμετρος σ’ αυτή την προσπάθεια προφανώς θα είναι η πρόοδος και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γοργά βήματα, προκειμένου η κοινωνία μας να θωρακιστεί απέναντι στην απειλή που λέγεται covid.

Τι θα λέγατε στους αρνητές του ιού και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνονται τα εμβόλια;

Ως κοινωνία, που έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη και να λειτουργούμε διαφορετικά, οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη κάθε συμπολίτη μας, ακόμη και αυτών που συνεχίζουν να αρνούνται ένα υγειονομικό πρόβλημα, το οποίο μας κόστισε τόσο ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και σε υποδομές. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να παραμείνουμε στα πραγματικά γεγονότα και να μην προσπαθούμε να αρνηθούμε κάτι, το οποίο –σε παγκόσμια κλίμακα- είναι πλέον εμφανές.

Αυτό θα ήθελα και ελπίζω και οι συμπολίτες μας εκείνοι που έχουν μια άλλη γνώμη να το δουν. Ας δουν τι ακριβώς συνέβη όλους αυτούς τους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία, στις τοπικές κοινωνίες που για τον Α ή Β λόγο χαλάρωσαν τα μέσα προστασίας, στις γειτονικές μας χώρες οι οποίες πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά τις όποιες παραλήψεις. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει σεβόμενοι -όπως είπα και πριν- τη γνώμη κάθε ανθρώπου, πάνω απ’ όλα να σεβόμαστε τη δημόσια υγεία και το καλό όλων μας.

Κατά συνέπεια καλώ τους συμπολίτες μας, αλλά και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα να αρνούνται το πρόβλημα, καθώς και τους συναδέλφους εκείνους που συνεχίζουν να έχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα εμβολιασμού, να ξαναδούν τα στοιχεία. Να ξαναδούν την πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και έτσι όπως τη ζούμε καθημερινά. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε συντεταγμένα ως κοινωνία και να μην διαφοροποιούμαστε, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο εμάς, όσο και τους συνανθρώπους μας.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας;

Θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μας την προσπάθεια που εδώ και μήνες έχουμε ξεκινήσει, για να βγούμε νικητές απ’ αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Οι συμπολίτες μας μαζί με την πολιτεία και τους γιατρούς έδωσαν πραγματικά μια μάχη και έχουμε καταφέρει πολλά. Απομένουν λίγα ακόμη βήματα προκειμένου να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο. Καλώ όλους να μην χαλαρώσουν, να συνεχίσουν με προσοχή να τηρούν τα μέτρα, τα οποία η επίσημη πολιτεία ορίζει, για την προστασία τους, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία και είμαι απόλυτα αισιόδοξος πως σύντομα θα μπορούμε πλέον να αφήσουμε όλα αυτά που ζούμε οριστικά πίσω μας και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές άδικα και την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ παρόντες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» του Σαββάτου 29 Μαΐου 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ