Γ. Μουλκιώτης: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης διαιωνίζει τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων λόγω θανάτου»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητείται η επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων λόγω θανάτου. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και τη σύσταση του ΕΦΚΑ και 15 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020 και τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, τίποτε δεν φαίνεται […]

21 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητείται η επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων λόγω θανάτου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και τη σύσταση του ΕΦΚΑ και 15 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020 και τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, τίποτε δεν φαίνεται να βελτιώνεται και τα προβλήματα διαιωνίζονται για τους συνταξιούχους.

Τονίζεται, επίσης, ότι οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, οι οποίοι – υποτίθεται- ότι έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή σύνταξη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου των οποίων οι θανόντες/θανούσες σύζυγοι είχαν παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση, αλλά και τη μη έκδοση αποφάσεων μετατροπής του ποσοστού από 70% σε 50%, την έκδοση επικουρικής σύνταξης, κλπ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η στέρηση της σύνταξης – ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον από τους δύο γονείς ή και τους δύο – λόγω της κυβερνητικής αβελτερίας, αποτελεί μνημείο αναλγησίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα απαραίτητα λογισμικά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα αντίστοιχα προβλήματα των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, αλλά και εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ζητήσει τα αναδρομικά που προκύπτουν από την παράλειψη της Διοίκησης να μετατρέψει έγκαιρα στις αποφάσεις συνταξιοδότησης το ποσοστό 70% σε 50% μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης και βάσει ποιού σχεδιασμού.

Τέλος, ερωτάται εάν προτίθεται να δεχτεί την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, η οποία προβλέπει την μείωση της περικοπής, μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης των συνταξιούχων λόγω θανάτου που εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, κατά 25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024