Ιαπωνία: Παρατάθηκε έως τις 20 Ιουνίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας

Επικρίσεις για κυβέρνηση και Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την επιμονή τους στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο

28 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για μία ακόμη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε μέρος της χώρας λόγω της πανδημίας της covid-19 έως τις 20 Ιουνίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
“ Αν και ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται στο Τόκιο και στην Οσάκα, η γενική κατάσταση παραμένει επικίνδυνη”, προειδοποίησε ήδη από χθες Πέμπτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. “ Το γενικό επίπεδο των μολύνσεων παραμένει πολύ υψηλό”, πρόσθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος και για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, Γιασουτόσι Νισιμούρα.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επιβληθεί σε 10 από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους αυτή του Τόκιο και των περιχώρων του, της Οσάκα και του Κιότο.  Ωστόσο, τα μέτρα που ισχύουν είναι πολύ πιο χαλαρά σε σχέση με αυτά που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες του κόσμου για την ανάσχεση της covid-19 και προβλέπουν κυρίως το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ στις 20:00 και την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Κυβέρνηση και η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων δέχονται επικρίσεις

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα του προγράμματος ανοσοποίησης και την επιμονή της να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας. Προχθές Τετάρτη η εφημερίδα Asahi, επίσημη χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων και η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας σε κυκλοφορία, ζήτησε την ακύρωση του αθλητικού γεγονότος, το οποίο χαρακτήρισε “ απειλή για την υγεία”.
Επίσης επέκρινε “ την εγωιστική στάση” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της οποίας Τζον Κόουτς δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο ακόμη κι αν εξακολουθεί να ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία είναι κατά της πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024