Μη ελεγχόμενη η φωτιά στην Κορινθία – Ο καπνός σκέπασε την Αττική

Φωτιά τώρα: Μη ελεγχόμενη και πολύ δύσκολη, λόγω και των ισχυρών δυτικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, χαρακτηρίζεται η κατάσταση από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Ο καπνός της πυρκαγιάς σκέπασε την Ατική και ταξίδεψε μέχρι την Ικαρία και τη Σύρο Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του […]

20 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Φωτιά τώρα: Μη ελεγχόμενη και πολύ δύσκολη, λόγω και των ισχυρών δυτικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, χαρακτηρίζεται η κατάσταση από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Ο καπνός της πυρκαγιάς σκέπασε την Ατική και ταξίδεψε μέχρι την Ικαρία και τη Σύρο

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Εξαιτίας των ισχυρών ΔΒΔ ανέμων, καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024