27 Σεπτεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Θύελλα αντιδράσεων για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

Ρεπορτάζ Χρυσάνθη Μαστροκώστα, Βασίλης Χονδρός

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Σε εργασιακή λαίλαπα εξελίσσεται το νέο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο που φέρνει στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί από την αντιπολίτευση, τα εργασιακά σωματεία και συνδικάτα που κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας τον εργασιακό σκοταδισμό προ των πυλών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταρρυθμίσεις, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων, αφορούν στη διευθέτηση ωραρίου εργασίας, με τα πιο επίμαχα σημεία να αναφέρονται στο 8ωρο και την υπερωριακή εργασία, στις γονεϊκές άδεις, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον εργασιακό χώρο, στην εδραίωση της τηλεργασίας, τη διαμόρφωση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή και τη δημιουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στα μέσα ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε για την κατοχύρωση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας μέσω του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων».

Σπύρος Πνευματικός: «Ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ευελιξία»

Στήριξη στο νέο νομοσχέδιο παρέχει ο γαλάζιος Βουλευτής Ευβοίας κ. Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος δήλωσε ότι «οφείλουμε πλέον ως κοινωνία να συμβαδίζουμε και να προσαρμοζόμαστε, σε όλους τους τομείς, στις νέες κάθε φορά συνθήκες της εποχής μας και όχι να αντιδρούμε απλώς για να αντιδράσουμε. Οφείλουμε να συζητάμε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο επί των πραγματικών ρυθμίσεων που εισάγει, σε μία ρεαλιστική βάση και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ευελιξία, ειδικά απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», για να συνεχίσει αναλυτικά δίνοντας το θετικό πρόσημο στις εργασιακές αλλαγές.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στην προστασία της εργασίας, την καινοτομία της τηλεργασίας, την ευελιξία της διαμόρφωσης του ωραρίου από τον εργαζόμενο, τη δημιουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την αλλαγή της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, την κατοχύρωση της προστασίας από την έμφυλη βία στον εργασιακό χώρο και τη διαμόρφωση των αδειών σε άνδρες και γυναίκες.

Αναλυτικά, δήλωσε στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ: «Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έρχεται να επικαιροποιήσει ουσιαστικά την εργατική νομοθεσία που, μετά από 40 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, και, παράλληλα, να αντιμετωπίσει μία σειρά από χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών ή τα φαινόμενα βίας στην εργασία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι σημερινές δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι εξαιρετικά διαφορετικές από αυτές του 1982 που το Διαδίκτυο, η τηλεργασία και οι συνεργατικές πλατφόρμες ήταν ανύπαρκτες έννοιες στον χώρο της εργασίας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, γιατί του επιτρέπει με δική του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον εργοδότη, να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του, να επιλέξει για παράδειγμα την τετραήμερη εργασία, χωρίς να υπερβαίνει το εβδομαδιαίο ωράριο. Όχι υποχρεωτικά, όπως εσφαλμένα αναφέρεται, αλλά μόνο εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Μάλιστα, ορίζεται ως άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε τη διευθέτηση».

Ο κ. Πνευματικός συνέχιζε λέγοντας ότι «παράλληλα, θεσπίζονται ασφαλιστικές δικλείδες για να μην καταστρατηγείται το πλαίσιο της διευθέτησης, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και την Ψηφιακή Κάρτα εργασίας, που δημιουργούν πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού», ενώ κατέληξε δηλώνοντας ότι «στο πεδίο των αδειών, θεσμοθετούνται νέες μορφές που στόχο έχουν κυρίως την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την προστασία της οικογένειας, όπως είναι η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, η άδεια φροντιστή κ.α.. Επιπλέον, επεκτείνονται οι περιπτώσεις άκυρης απόλυσης, εισάγονται ρυθμίσεις για την καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και άλλα πολλά», σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό.

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: «Μοναδικός δρόμος η απόσυρση του νομοσχεδίου – Να αποτραπεί η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα»

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετος με τις κείμενες διατάξεις, κάνοντας λόγο για εργασιακό Μεσαίωνα, που επιστρέφει με τον νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηγιαννάκης μιλώντας στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ αναφέρθηκε στην καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών, στις ανεξέλεγκτες απολύσεις και στη διάλυση του ωραρίου, που δίνουν ώθηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις πλήττει ευθέως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θίγει όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διαλύοντας το ωράριο της εργασίας τους, απειλεί τους νέους ανθρώπους που ετοιμάζονται να μπουν στον εργασιακό στίβο και καταδικάζει τους ανέργους, αποτρέποντας τις νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί στην πράξη το 8ωρο και προκαλεί απώλεια εισοδήματος για πολλές χιλιάδες εργαζομένους, καθώς νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία καθιερώνοντας απλήρωτες υπερωρίες και αυξάνει τον χρόνο των υπερωριών από 120 σε 150 ώρες το χρόνο – ειδικά στη βιομηχανία από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 150. Μεροληπτεί απροκάλυπτα υπέρ των μεγάλων εργοδοτών. Πρόθεση του κ. Χατζηδάκη είναι να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. Θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις, καταλύει τις συλλογικές και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Μοναδικός δρόμος για αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα σταθεί δυναμικά και αποφασιστικά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, δίνοντας τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα», σημείωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και αντεργατικό τερατούργημα, συνδικάτα και ΓΣΕΕ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από συνδικάτα που «βλέπουν» διάλυση των εργασιακών κεκτημένων που αποκτήθηκαν με αγώνες. Η ΓΣΕΕ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, κάνει λόγο για ενθάρρυνση της υπάρχουσας εργασιακής ζούγκλας, ανακοινώνοντας σχετικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου εξέφρασε η ΓΣΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν τα μέλη του Προεδρείου της με τον Υπουργό Εργασίας. Το Εργασιακό Νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η Κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής Ζούγκλας. Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα Όργανα της Συνομοσπονδίας για να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στόχο να αποσυρθούν διατάξεις και να υιοθετηθούν προτάσεις των Συνδικάτων. Την Τρίτη 25 Μαΐου στις 11:00 το πρωί, η ΓΣΕΕ θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου (η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της, από το κανάλι της στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook), στην οποία θα τοποθετηθεί εκτενέστατα για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα. Οι δε εργατικοί συντάκτες και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα λάβουν τις επόμενες μέρες σύνδεσμο (link) μέσα από τον οποίο θα μπορούν να υποβάλλουν live τα ερωτήματα τους.Η Συνομοσπονδία θα καταθέσει και γραπτώς τις διαφωνίες της στο Υπουργείο Εργασίας, τεκμηριώνοντας την ορθότητα των επιχειρημάτων της απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου της εργασίας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ.

Ξεκάθαρη θέση πήρε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας που τάσσεται κατά του νέου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε, αποτελεί καταπέλτη και αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση δια του υπουργού της κ. Χατζηδάκη ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Μάη το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά. Είναι προκλητικό λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και 135 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου η κυβέρνηση να ανακοινώνει ουσιαστικά την κατάργησή του.

 • Μάλιστα η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 15 μέρες και πριν το τέλος Ιούνη θα πάει για ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο νομοσχέδιο:
  Δίνεται συντριπτικό χτύπημα στο 8ωρο, καθιερώνεται η 10ωρη δουλειά, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι δυο, τουλάχιστον, επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε ‘’ αναπλήρωση ‘’ τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.
 • Με την ψηφιακή κάρτα θα ελέγχεται ακόμα και το δευτερόλεπτο δουλειάς του εργαζόμενου από το κράτος και την εργοδοσία ενώ με το άρθρο 55 ορίζεται ρητά πως το διάλειμμα δεν αποτελεί εργάσιμο χρόνο.
 • Αυξάνονται στις 150 ώρες οι υπερωρίες, από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες, τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλουν οι επιχειρήσεις.
 • Καταργούν την Κυριακάτικη Αργία σε μια σειρά κλάδους και ειδικότητες (παραλαβή, αποθήκευση, συλλογή και διανομή εμπορευμάτων, ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας κ.α.).
 • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογοι καμιά κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της. Με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.
 • Δίνεται περισσότερη ‘’ ελευθερία’’ για απολύσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δικαιωθεί από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου και αυτό ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας, να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο.
 • Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη μέσω της εφαρμογής της τηλεργασίας να αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
 • Βάζουν νέα εμπόδια στην Απεργία. Φοβούμενη την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει από τους εργαζόμενους για τα μέτρα που έχουν παρθεί εν μέσω πανδημίας αλλά και αυτά που ετοιμάζονται να περάσουν το επόμενο διάστημα κοιτάνε να ξεμπερδεύουν και με τις τελευταίες συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχουν αφήσει όρθιες, αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν.
 • Βάζουν νέα εμπόδια συνολικά στη συνδικαλιστική δράση. Καταργούν σχετικές προστατευτικές διατάξεις, ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις συνδικαλιστών. Θέλουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μιλώντας για γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών για καθέναν από τους δυο γονείς μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρονών η οποία όμως θα είναι κατά το ήμισυ απλήρωτη. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ μόνο για τους δυο πρώτους μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού.

Και αυτό όμως θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης.

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στη δουλειά και τη ζωή μας δε μπορεί να περάσει έτσι. Πρέπει να προβληματίσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο. Είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα βρουν και οι νέες γενιές εργαζομένων, τα παιδιά μας. Το 8ωρο και άλλα δικαιώματα καταχτήθηκαν με αγώνα και αίμα. Δε μπορούμε και δεν πρέπει να τα παραδώσουμε αμαχητί. Έχουμε όλοι ευθύνη.

Για αυτό καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχει, να συνταχτεί σε αυτόν τον αγώνα, να αγωνιστούμε για να μείνει αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.

Παλεύουμε:

 • Να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί επί σειρά ετών και απ’ όλες τις
  κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)
 • Για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, με πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο –
  35ωρο χωρίς μείωση των απολαβών».

Σε εργασιακή λαίλαπα εξελίσσεται το νέο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο που φέρνει στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί από την αντιπολίτευση, τα εργασιακά σωματεία και συνδικάτα που κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας τον εργασιακό σκοταδισμό προ των πυλών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταρρυθμίσεις, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων, αφορούν στη διευθέτηση ωραρίου εργασίας, με τα πιο επίμαχα σημεία να αναφέρονται στο 8ωρο και την υπερωριακή εργασία, στις γονεϊκές άδεις, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον εργασιακό χώρο, στην εδραίωση της τηλεργασίας, τη διαμόρφωση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή και τη δημιουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στα μέσα ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε για την κατοχύρωση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας μέσω του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων».

Σπύρος Πνευματικός: «Ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ευελιξία»

Στήριξη στο νέο νομοσχέδιο παρέχει ο γαλάζιος Βουλευτής Ευβοίας κ. Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος δήλωσε ότι «οφείλουμε πλέον ως κοινωνία να συμβαδίζουμε και να προσαρμοζόμαστε, σε όλους τους τομείς, στις νέες κάθε φορά συνθήκες της εποχής μας και όχι να αντιδρούμε απλώς για να αντιδράσουμε. Οφείλουμε να συζητάμε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο επί των πραγματικών ρυθμίσεων που εισάγει, σε μία ρεαλιστική βάση και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ευελιξία, ειδικά απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», για να συνεχίσει αναλυτικά δίνοντας το θετικό πρόσημο στις εργασιακές αλλαγές.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στην προστασία της εργασίας, την καινοτομία της τηλεργασίας, την ευελιξία της διαμόρφωσης του ωραρίου από τον εργαζόμενο, τη δημιουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την αλλαγή της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, την κατοχύρωση της προστασίας από την έμφυλη βία στον εργασιακό χώρο και τη διαμόρφωση των αδειών σε άνδρες και γυναίκες.

Αναλυτικά, δήλωσε στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ: «Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έρχεται να επικαιροποιήσει ουσιαστικά την εργατική νομοθεσία που, μετά από 40 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, και, παράλληλα, να αντιμετωπίσει μία σειρά από χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών ή τα φαινόμενα βίας στην εργασία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι σημερινές δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι εξαιρετικά διαφορετικές από αυτές του 1982 που το Διαδίκτυο, η τηλεργασία και οι συνεργατικές πλατφόρμες ήταν ανύπαρκτες έννοιες στον χώρο της εργασίας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, γιατί του επιτρέπει με δική του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον εργοδότη, να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του, να επιλέξει για παράδειγμα την τετραήμερη εργασία, χωρίς να υπερβαίνει το εβδομαδιαίο ωράριο. Όχι υποχρεωτικά, όπως εσφαλμένα αναφέρεται, αλλά μόνο εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Μάλιστα, ορίζεται ως άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε τη διευθέτηση».

Ο κ. Πνευματικός συνέχιζε λέγοντας ότι «παράλληλα, θεσπίζονται ασφαλιστικές δικλείδες για να μην καταστρατηγείται το πλαίσιο της διευθέτησης, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και την Ψηφιακή Κάρτα εργασίας, που δημιουργούν πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού», ενώ κατέληξε δηλώνοντας ότι «στο πεδίο των αδειών, θεσμοθετούνται νέες μορφές που στόχο έχουν κυρίως την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την προστασία της οικογένειας, όπως είναι η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, η άδεια φροντιστή κ.α.. Επιπλέον, επεκτείνονται οι περιπτώσεις άκυρης απόλυσης, εισάγονται ρυθμίσεις για την καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και άλλα πολλά», σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό.

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: «Μοναδικός δρόμος η απόσυρση του νομοσχεδίου – Να αποτραπεί η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα»

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετος με τις κείμενες διατάξεις, κάνοντας λόγο για εργασιακό Μεσαίωνα, που επιστρέφει με τον νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηγιαννάκης μιλώντας στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ αναφέρθηκε στην καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών, στις ανεξέλεγκτες απολύσεις και στη διάλυση του ωραρίου, που δίνουν ώθηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις πλήττει ευθέως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θίγει όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διαλύοντας το ωράριο της εργασίας τους, απειλεί τους νέους ανθρώπους που ετοιμάζονται να μπουν στον εργασιακό στίβο και καταδικάζει τους ανέργους, αποτρέποντας τις νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί στην πράξη το 8ωρο και προκαλεί απώλεια εισοδήματος για πολλές χιλιάδες εργαζομένους, καθώς νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία καθιερώνοντας απλήρωτες υπερωρίες και αυξάνει τον χρόνο των υπερωριών από 120 σε 150 ώρες το χρόνο – ειδικά στη βιομηχανία από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 150. Μεροληπτεί απροκάλυπτα υπέρ των μεγάλων εργοδοτών. Πρόθεση του κ. Χατζηδάκη είναι να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. Θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις, καταλύει τις συλλογικές και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Μοναδικός δρόμος για αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα σταθεί δυναμικά και αποφασιστικά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, δίνοντας τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα», σημείωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και αντεργατικό τερατούργημα, συνδικάτα και ΓΣΕΕ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από συνδικάτα που «βλέπουν» διάλυση των εργασιακών κεκτημένων που αποκτήθηκαν με αγώνες. Η ΓΣΕΕ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, κάνει λόγο για ενθάρρυνση της υπάρχουσας εργασιακής ζούγκλας, ανακοινώνοντας σχετικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου εξέφρασε η ΓΣΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν τα μέλη του Προεδρείου της με τον Υπουργό Εργασίας. Το Εργασιακό Νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η Κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής Ζούγκλας. Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα Όργανα της Συνομοσπονδίας για να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στόχο να αποσυρθούν διατάξεις και να υιοθετηθούν προτάσεις των Συνδικάτων. Την Τρίτη 25 Μαΐου στις 11:00 το πρωί, η ΓΣΕΕ θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου (η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της, από το κανάλι της στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook), στην οποία θα τοποθετηθεί εκτενέστατα για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα. Οι δε εργατικοί συντάκτες και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα λάβουν τις επόμενες μέρες σύνδεσμο (link) μέσα από τον οποίο θα μπορούν να υποβάλλουν live τα ερωτήματα τους.Η Συνομοσπονδία θα καταθέσει και γραπτώς τις διαφωνίες της στο Υπουργείο Εργασίας, τεκμηριώνοντας την ορθότητα των επιχειρημάτων της απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου της εργασίας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ.

Ξεκάθαρη θέση πήρε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας που τάσσεται κατά του νέου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε, αποτελεί καταπέλτη και αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση δια του υπουργού της κ. Χατζηδάκη ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Μάη το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά. Είναι προκλητικό λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και 135 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου η κυβέρνηση να ανακοινώνει ουσιαστικά την κατάργησή του.

 • Μάλιστα η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 15 μέρες και πριν το τέλος Ιούνη θα πάει για ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο νομοσχέδιο:
  Δίνεται συντριπτικό χτύπημα στο 8ωρο, καθιερώνεται η 10ωρη δουλειά, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι δυο, τουλάχιστον, επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε ‘’ αναπλήρωση ‘’ τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.
 • Με την ψηφιακή κάρτα θα ελέγχεται ακόμα και το δευτερόλεπτο δουλειάς του εργαζόμενου από το κράτος και την εργοδοσία ενώ με το άρθρο 55 ορίζεται ρητά πως το διάλειμμα δεν αποτελεί εργάσιμο χρόνο.
 • Αυξάνονται στις 150 ώρες οι υπερωρίες, από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες, τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλουν οι επιχειρήσεις.
 • Καταργούν την Κυριακάτικη Αργία σε μια σειρά κλάδους και ειδικότητες (παραλαβή, αποθήκευση, συλλογή και διανομή εμπορευμάτων, ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας κ.α.).
 • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογοι καμιά κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της. Με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.
 • Δίνεται περισσότερη ‘’ ελευθερία’’ για απολύσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δικαιωθεί από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου και αυτό ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας, να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο.
 • Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη μέσω της εφαρμογής της τηλεργασίας να αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
 • Βάζουν νέα εμπόδια στην Απεργία. Φοβούμενη την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει από τους εργαζόμενους για τα μέτρα που έχουν παρθεί εν μέσω πανδημίας αλλά και αυτά που ετοιμάζονται να περάσουν το επόμενο διάστημα κοιτάνε να ξεμπερδεύουν και με τις τελευταίες συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχουν αφήσει όρθιες, αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν.
 • Βάζουν νέα εμπόδια συνολικά στη συνδικαλιστική δράση. Καταργούν σχετικές προστατευτικές διατάξεις, ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις συνδικαλιστών. Θέλουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μιλώντας για γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών για καθέναν από τους δυο γονείς μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρονών η οποία όμως θα είναι κατά το ήμισυ απλήρωτη. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ μόνο για τους δυο πρώτους μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού.

Και αυτό όμως θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης.

Αυτή η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στη δουλειά και τη ζωή μας δε μπορεί να περάσει έτσι. Πρέπει να προβληματίσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο. Είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα βρουν και οι νέες γενιές εργαζομένων, τα παιδιά μας. Το 8ωρο και άλλα δικαιώματα καταχτήθηκαν με αγώνα και αίμα. Δε μπορούμε και δεν πρέπει να τα παραδώσουμε αμαχητί. Έχουμε όλοι ευθύνη.

Για αυτό καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχει, να συνταχτεί σε αυτόν τον αγώνα, να αγωνιστούμε για να μείνει αυτό το νομοσχέδιο στα χαρτιά.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.

Παλεύουμε:

 • Να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί επί σειρά ετών και απ’ όλες τις
  κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)
 • Για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, με πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο –
  35ωρο χωρίς μείωση των απολαβών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ