Παρουσιάστηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Σε δημόσια διαβούλευση το master plan μετά το δημοτικό συμβούλιο με τη συμβούλιο βουλευτών και φορέων

20 Μαΐου 2021

του/της Newsroom

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το στρατηγικό σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου εντός και γύρω από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, το οποίο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο http://pel.lamia.gr

Το master plan παρουσιάστηκε και συζητήθηκε κατά τη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, παρουσία των πέντε βουλευτών του νομού Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Κοτρωνιά, Θέμη Χειμάρα και Γιάννη Σαρακιώτη, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, του προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάση Κυρίτση και του προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Λυκόπουλου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, έκανε λόγο για την γέννηση ενός κυττάρου της πόλης. Για μια μεγάλη πρόκληση, έναν πόλο ανάπτυξης ολόκληρης της περιφέρειας με εξαιρετικές προοπτικές, που χρειάζεται τη συνεργασία όλων για να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς. «Σε συνεργασία με την περιφέρεια, ο δήμος παρουσιάζει μια πρόταση προωθώντας την ιδέα ανάπτυξης ενός πολυκέντρου πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και καινοτομίας, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας. Στις εμπορικές δραστηριότητες προστίθενται οι εξής δραστηριότητες: Τουρισμός, υποστήριξη και φιλοξενία μεγάλων γεγονότων, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, πολιτισμό και επιχειρηματικότητα, αθλητισμό και αναψυχής», ανέφερε ο κ. Καραΐσκος.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Την παρουσίαση του master plan της αστικής ανάπλασης της ΠΕΛ πραγματοποίησε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Μάνος Σπαθούλας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό και την υφιστάμενη κατάσταση.

Στην έκταση του σχεδίου περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχή από το στρατόπεδο Τσαλτάκη, που θα ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας και το Διοικητήριο της περιφέρειας, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νοτίου τμήματος της πόλης, το «Χαλκιοπούλειο», το νέο κλειστό κολυμβητήριο και το στάδιο στην «Καμαρίτσα», καθώς και οι νέες εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έπειτα εξήγησε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που οδήγησαν στο master plan, τη σκοπιμότητά του και τις φάσεις του.

Ο σημερινός περιφραγμένος χώρος εντός της έκθεσης θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων χωρητικότητας 120-150 κλινών, φιλοξενία μεγάλων γεγονότων όπως το επικείμενο Ράλλυ Ακρόπολις, το κέντρο υποδοχής και διοίκησης της ΠΕΛ, συνεδριακό κέντρο, πάρκο πρασίνου, θεματικό πάρκο με προσομοιωτή, 3D και τεχνοπάρκο, υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αθλητικούς χώρους και διώροφο κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 82.000.000 ευρώ και τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι τα εξής: Στην τοπική οικονομία αναμένεται να δημιουργηθούν 609 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, 200 άμεσες και 150 έμμεσες κατά τη λειτουργία, 6-8 εκατ. ευρώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών και 35-70 νέες επιχειρήσεις. Στο περιβάλλον 72 στρέμματα υπαίθριων ελεύθερων χώρων, 800 θέσεις στάθμευσης ΕΙΧ, 50 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και 25.65 στρέμματα πρασίνου. Ετησίως θα διοργανώνονται 30 αθλητικές εκδηλώσεις, 10 συνέδρια, 20 πολιτιστικές, 15 εκπαιδευτικές και 10 εμπορικές.

Οι τοποθετήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ΠΕΛ πρέπει να επιτελεί μια σειρά από πολλαπλούς ρόλους και όλα αυτά εμπεριέχονται σε όλα όσα παρουσίασε η δημοτική αρχή Λαμίας. Η δική μου πρόταση δομείται σε 4-5 βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράζεται διά του δήμου του. Θα πρέπει το περιουσιακό στοιχείο να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ουσιαστικά δεν έχει μεταβιβαστεί, να εκκαθαριστεί και να τεθεί καθαρό προς αξιοποίηση. Σε αυτό που θα αποφασιστεί, η πολεοδομική ωρίμανση του έργου, η ταυτόχρονη εκκαθάριση που θα αποφασίσουμε και η προετοιμασία ΣΔΙΤ. Κύριος του έργου πρέπει να είναι ο δήμος Λαμιέων».

Γιάννης Οικονόμου: «Ο τρόπος που θα προσελκύεται κόσμος στη Λαμία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη δημόσια διαβούλευση. Η υλοποίηση να είναι αυτή που θέλει η τοπική κοινωνία και να μην εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο καθυστερήσεων και αγκυλώσεων. Να εξασφαλιστεί ότι έμπειροι μηχανισμοί υλοποίησης θα επιταχύνουν τα πράγματα. Ο ιδανικότερος τρόπος που θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αυτού είναι η μέθοδος του ΣΔΙΤ».

Φάνης Σπανός: «Η αξιοποίηση της ΠΕΛ με έναν σύγχρονο τρόπο μπορεί να προσφέρει υπεραξία σε όλη την περιφέρεια και γιατί όχι της χώρας. Για την κατασκευή του είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας, τα τομεακά προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιφέρειας και βέβαια τους ιδιωτικούς πόρους. Να πάρουμε το τι θέλει η κοινωνία με τη δημόσια διαβούλευση κι η περιφέρεια δηλώνει εμφατικά «παρών», ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, μελέτες και να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα μια στρατηγική υποδομή, που θα αλλάξει την εικόνα της κεντρικής Ελλάδας».

Συγκινημένος δήλωσε ο Γιώργος Κοτρωνιάς για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της νοτιοανατολικής πλευράς της Λαμίας και δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί γρήγορα ο τρόπος για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε είτε εξ ολοκλήρου με ΣΔΙΤ που ανέφεραν οι υπουργοί, είτε με άλλα κονδύλια που ανέφερε ο κ. Σπανός, είτε με έναν συνδυασμό. Αν γίνει με ΣΔΙΤ, δεν θα χρειαστούν μελέτες γιατί θα τις αναλάβουν αυτοί που θα αναλάβουν το έργο. Το πρώτο κριτήριο που θα πρέπει να έχει το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι η ταχύτητα υλοποίησης του έργου», σημείωσε.

Θέμης Χειμάρας: «Ζητώ συγγνώμη ως βουλευτής της συμπολίτευσης γιατί δεν αντιμετωπίσαμε άμεσα το ζήτημα διόρθωσης του νομοθετικού πλαισίου, που υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν επέτρεπε την ανάληψη πρωτοβουλιών αξιοποίησης», τόνισε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ και συμφώνησε με την πρόταση συνολικά, για όλα όσα περιλαμβάνει, αναδεικνύοντας τη Φθιώτιδα, τη Λαμία ως προορισμό. «Δεν συμφωνώ με την ιδιωτικοποίηση της ΠΕΛ συνολικά», ξεκαθάρισε ωστόσο.

Γιάννης Σαρακιώτης: «Να περάσει ο έλεγχός της στους ανθρώπους της Φθιώτιδας. Δεν υπάρχει ακόμη αλλαγή από την κυβέρνηση του Ν. 4605/2019 που δίνει τον έλεγχο σε δήμο, περιφέρεια και ΕΒΕ και θεωρώ ότι συμφωνεί με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία η σημερινή κυβέρνηση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς θα πρέπει να δούμε αν όλοι συμφωνούμε. Τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο δήμος και έπειτα το ΕΒΕ, αλλά και το Πανεπιστήμιο».

Θανάσης Κυρίτσης: «Το ΕΒΕ είναι εδώ και έτοιμο να συνδράμει από οποιαδήποτε πλευρά, ώστε αυτό το όραμα να έχει πνοή και μακρόπνοη δράση».

Θανάσης Λυκόπουλος: «Να δούμε το στρατηγικό σχέδιο και με τη μεθοδολογία του ΣΔΙΤ και με άλλων χρηματοδοτικών πόρων, για να δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε περίπτωση. Δεσμεύομαι ότι θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης», επισήμανε και εξέφρασε την ανησυχία του για το χωρικό σχέδιο, ενώ στάθηκε στη βιωσιμότητα, τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης.

Νίκος Σταυρογιάννης: «Για να είναι ρεαλιστικό αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε ο πρώην δήμαρχος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, που ολοκληρώθηκε το 2012.

Παναγιώτης Στασινός: «Να δούμε πως θα υλοποιηθεί και από ποιον αυτό το project καθώς θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο. Θα αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή», σημείωσε και στάθηκε στην εκκαθάριση και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς για να μπορέσει να προχωρήσει.

Μαρία Αντωνίου: «Κυριαρχεί πάλι το τσιμέντο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ποιος θα έχει τη διαχείριση και πως θα χρηματοδοτηθεί το project; ΣΔΙΤ σημαίνει ιδιωτικοποίηση».

Θωμάς Στάικος: «Το σχέδιο είναι θετικό γιατί περιλαμβάνει προτάσεις απ’ τα προγράμματα όλων, αλλά έρχεται με καθυστέρηση δύο χρόνων. Να λυθεί το θέμα της ειδικής εκκαθάρισης και του διοικητικού συμβουλίου. Να περιέλθει η κυριότητα της ΠΕΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η χρηματοδότηση είναι σημαντική γιατί δείχνει πότε θα τελειώσει. Δεν είναι πανάκεια τα ΣΔΙΤ και πρέπει να μπει στη διαβούλευση».

Γιώργος Δελιχάς: «Το κεντρικό σημείο του project είναι η λειτουργία ενός ξενοδοχείου με ιδιωτικά κεφάλαια και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις θα είναι υποστηρικτικές. Θα υπάρχει μια επιχείρηση που θα διαχειρίζεται τα κερδοφόρα τμήματα του project και τα υπόλοιπα θα του δημιουργούν πελάτες. Δεν μας λέτε ο Λαμιώτης τι ρόλο θα έχει σ’ αυτό το project. Θα έχει και επιπτώσεις στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όλο αυτό. Ζητάμε να αποκλειστεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και κάθε ιδιωτική συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων. Η ΠΕΛ να διατεθεί για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, με εκθεσιακό κέντρο στην τωρινή του λογική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024