Η Γ. Πούλου μίλησε στη «Β Ανώτατη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό»

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, μίλησε στη «Β Ανώτατη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό» από το Ευρωκοινοβούλιο και την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε

15 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, μίλησε στη «Β Ανώτατη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό» από το Ευρωκοινοβούλιο και την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, στη Πρώτη Ενότητα με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου».

Η ομιλία της κ. Πούλου:

«Αξιότιμοι, κύριε Tobé και κύριε Pureza,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες.

Αυτό οφείλεται στην παράλληλη «πανδημία» της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, που εντείνεται και υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών μας, εκθέτοντας σε πρωτοφανείς κινδύνους, την υγεία των χαμηλόμισθων, των ανέργων, των αναπήρων, των μειονοτήτων.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη ολιγώρησαν να θωρακίσουν υγειονομικά τις ομάδες αυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Παρά την θέση του ΠΟΥ ότι πρόσφυγες και μετανάστες, αποτελούν ευπαθείς ομάδες, ελάχιστες χώρες (όπως η Πορτογαλία) τους πρόσφεραν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι περισσότερες είτε αδράνησαν, είτε (όπως και η Ελλάδα) τους περιόρισαν σε κλειστές δομές, χωρίς όμως υγειονομικό προσωπικό, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας και, βέβαια, χωρίς εμβόλια… Επιπλέον, στέρησαν στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα πρόσβασης στην Εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα, αν και ο γενικός εμβολιασμός ξεκίνησε μαζικά τον Ιανουάριο, ο πρώτος εμβολιασμός στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε μόλις τώρα, στις αρχές Ιουνίου! Έξι μήνες μετά! Μέχρι τις αρχές Απριλίου οι αιτούντες άσυλο δεν διέθεταν καν τον απαραίτητο «Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης»…

Αλλά πρόσβαση στον εμβολιασμό δεν είχαν ούτε οι πρόσφυγες δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που κατοικούν στη διπλανή μας πόρτα, μέσα στα αστικά κέντρα.

Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τον χρόνο προστασίας των αναγνωρισμένων προσφύγων από 6 μήνες σε 1 μήνα αλλά και η απαξίωση του μοναδικού προγράμματος ένταξης «HELIOS», ανάγκασε πολλούς, να καταλήξουν άστεγοι στους δρόμους των πόλεων, εν μέσω Lockdown, πριν οδηγηθούν και πάλι στις δομές παράτυπα…

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην υγειονομική περιθωριοποίηση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Για αυτό οφείλουμε, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να την κατευθύνουμε στη δημιουργία «τείχους ανοσίας» απέναντι στον COVID-19, σε πολιτικές ένταξης και όχι στα τείχη της «Ευρώπης Φρούριο».

Σας ευχαριστώ.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024