«Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Με τριήμερο εκδηλώσεων στους Δελφούς από τις 11 έως 13 Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου εγκαινιάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός». Πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και στοχεύει να γίνει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ. Ο νέος αυτός θεσμός ιδρύθηκε εφέτος, με αφορμή την […]

8 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Με τριήμερο εκδηλώσεων στους Δελφούς από τις 11 έως 13 Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου εγκαινιάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός». Πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και στοχεύει να γίνει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ.

Ο νέος αυτός θεσμός ιδρύθηκε εφέτος, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού και θα εξαπλωθεί έως και τις 11 Ιουλίου σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων ανοίγουν την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο θέατρο Φρύνιχος με το εμβληματικό κείμενο-κάλεσμα του μεγάλου ποιητή προς τον λαό του, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου. Παρουσιάζεται μελοποιημένο από τον Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος ερμηνεύει με τη λύρα του με τον ίδιο τρόπο που ένας αρχαίος καλλιτέχνης με τη λύρα ή την κιθάρα στα χέρια θα ερμήνευε έναν πυθικό νόμο: Λόγος γυμνός στολισμένος με τους ήχους μια επτάχορδης λύρας.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η παράσταση «Ευριπίδης μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά. Το έργο βασίζεται στην προσωπική ζωή του Ευριπίδη και διαδραματίζεται στο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου ο Ευριπίδης έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επίσης, στις 11/6 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο: «Ποιος Άγγελος; Ποιος Βασίλης; Πορτρέτα του Άγγελου Σικελιανού σε περιπλάνηση, μία παρουσία στο δημόσιο χώρο».

Περισότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της διοργάνωσης στην διεύθυνση: https://delphicheritage.eu/δελφοί/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024