Μ. Σχοινάς: Να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία της Ευρώπης για να φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα

Τόνισε μιλώντας σήμερα, μέσω διαδικτύου, στο περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

3 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

«Μέσα από τη βαθιά θλίψη της τραγικής απώλειας εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε όλον τον κόσμο, λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να κρατήσουμε και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σκληρότερη δοκιμασία που έχει βιώσει στη μεταπολεμική ιστορία της η Ευρώπη, κατάφερε να μείνει ενωμένη, βρίσκοντας κοινές λύσεις στις πιο κρίσιμες προκλήσεις».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σήμερα, μέσω διαδικτύου, στο περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο Μαργαρίτης Σχοινάς στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, εκεί που όπως επεσήμανε, «δόθηκε η μάχη στην πρώτη γραμμή». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που το χαρακτήρισε ως δικλείδα ασφαλείας για την επάνοδο στην κανονικότητα και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά το οικονομικό επίπεδο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε ιστορικές αποφάσεις για νέα καινοτόμα εργαλεία, με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας, ενώ σχετικά με την Ελλάδα είπε ότι «αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα, λαμβάνοντας σημαντικά ποσά από το ταμείο ανάκαμψης και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην περίοδο μετά το πρώτο lockdown, είπε ότι «από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν γίνει σημαντικά και ιστορικά βήματα προόδου για την Ευρώπη, βήματα που πέρυσι ή πριν από 18 μήνες θα θεωρούνταν αδιανόητα».

Ξεκινώντας από τον τομέα της υγείας, περιέγραψε ότι «έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες ιστορικές τομές στην ευρωπαϊκή πολιτική»:

«Πρώτον, το κοινό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας με εμβόλια προσβάσιμα σε όλους στην Ευρώπη, επί ίσοις όροις. Και σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε, ούτε απαίτησε αποκλειστική πρόσβαση σε εμβόλια, αλλά αντιθέτως είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων παγκοσμίως, εξάγοντας πάνω από 227 εκατομμύρια δόσεις σε 46 χώρες.

Δεύτερον, θεσμοθετούμε μία νέα Ευρωπαϊκή Ένωση υγείας που θα μας θωρακίζει στις υγειονομικές προκλήσεις του αύριο, αλλά και θα επεκτείνει δυνατότητες κοινής προμήθειας σε θεραπευτικά σκευάσματα κατά της COVID – 19, που ήδη εγκρίναμε πριν από 2 εβδομάδες.

Τρίτον, το ψηφιακό πιστοποιητικό. Μία ελληνική πρωτοβουλία που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός και που ανακοινώσαμε στην τελική του μορφή υλοποίησης μόλις την περασμένη Παρασκευή».

Μιλώντας αναλυτικότερα για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ανέφερε ότι «πρόκειται, όχι απλά για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά για μία δικλείδα ασφαλείας για την επάνοδο στην κανονικότητα στην Ευρώπη και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, για το πως αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με όρους δικαιοσύνης και ισότητας για όλους».

«Παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας, η Ευρώπη πήρε ιστορικές αποφάσεις και για νέα καινοτόμα εργαλεία, με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας» είπε στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς και εξήγησε:

«Μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης αναστείλαμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας, δίνοντας έτσι στα κράτη – μέλη πλήρη ευελιξία και για την επόμενη χρονιά, ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους όσο χρειάζεται, χωρίς κανένα περιορισμό.

Δημιουργήσαμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης παντού στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας, στην Ελλάδα, διατέθηκαν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος ‘Συνεργασία’ για αυτό το σκοπό.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το νέο τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ που μείωσε θεαματικά το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και για τη δική μας χώρα».

Στην συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «πάνω πέρα από όλα στην ιστορική πια σύνοδο κορυφής της 20ης Ιουλίου του 2020 η Ευρώπη δημιούργησε το δημοσιονομικό υπερόπλο των σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, δηλαδή ένα πακέτο και ένα εργαλείο πολλαπλάσιο του πακέτου ‘Μάρσαλ’ σε πραγματικούς όρους».

Ο κ Σχοινάς χαρακτήρισε ιστορική την συγκεκριμένη απόφαση διότι, όπως είπε, «για πρώτη φορά, πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για τα επτά επόμενα χρόνια, δημιουργούμε μέσα σε αυτό το πακέτο το σχέδιο ανάκαμψης με τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του κοινού δανεισμού, δηλαδή ένα πρώτο μεγάλο βήμα ομοσπονδιακής δημοσιονομικής ενοποίησης».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «θα δανειστεί για να επιδοτήσει κράτη – μέλη βάσει των αναγκών τους με όλα τα κράτη – μέλη συλλογικά, όχι ατομικά, να είναι από κοινού υπεύθυνα για την αποπληρωμή των δανείων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της θα είναι η τέταρτη πιο ευνοημένη χώρα, λαμβάνοντας από το ταμείο ανάκαμψης και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, που αντιστοιχεί στο 1/3 του προ κρίσης εθνικού προϊόντος μας».

«Αυτός ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», όπως τον χαρακτήρισε, «είναι ο πυρήνας αυτών των πρωτοφανών κονδυλίων με σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 13 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια».

«Αυτοί οι πόροι της ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, «μπορούν να ξεκλειδώσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνολικές επενδύσεις περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη δημιουργία 200.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη εξαετία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρωταγωνίστησε, καταθέτοντας δεύτερη σε όλη την Ευρώπη το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, γνωστό πια ως ‘Ελλάδα 2.0’ για την εκμετάλλευση αυτών των πόρων της ανάκαμψης».

Μιλώντας, αναλυτικότερα, για το ελληνικό σχέδιο, είπε ότι «αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης, εξωστρεφούς και έτοιμης να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά και τις παγκόσμιες επαναστάσεις του μέλλοντος, όπως η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας». Πρόκειται, συνέχισε, «για ένα σχέδιο δομημένο, αναλυτικό και πάνω από όλα ελληνικό, που γράφτηκε στην Ελλάδα, δεν το έγραψαν άλλοι για μας, και που περιγράφει 170 συγκεκριμένες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις πυλώνες αιχμής, δηλαδή, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία, την τόνωση της παραγωγικής, εξαγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας, με αιχμή την υγεία, την παιδεία και τις δεξιότητες».

Σχετικά με τα έργα που αξιολογούνται, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις που θα ενδυναμώσουν άμεσα τον παραγωγικό ιστό της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή από την αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων, μέχρι τον εκσυγχρονισμό των υποδομών άρδευσης».

Επίσης, πρόσθεσε, ότι «η έγκριση του ελληνικού σχεδίου από τις υπηρεσίες της επιτροπής θα είναι από τις πρώτες μεταξύ των 27 κρατών μελών και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο, γεγονός που θα επιτρέψει τους πρώτους πόρους της προκαταβολής, ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, να εκταμιευθούν μέσα στο καλοκαίρι».

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε» συμπλήρωσε, «και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027 που στη βάση των τελευταίων προβλέψεων, προβλέπουν περίπου 835 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «η κρίση της πανδημίας ανέδειξε και αδυναμίες στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και εξήγησε:

«Σίγουρα έγιναν και σφάλματα, τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ιδίως στην πρώτη περίοδο της κρίσης. Πιστεύω όμως ότι αν τα βάλουμε όλα κάτω η συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση και εδώ εννοώ η απάντηση των πολιτών της κοινωνίας, των κρατών – μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ήταν εξαιρετικά θετική».

Όπως πρόσθεσε, «δείξαμε το πρόσωπο μιας Ευρώπης γενναίας, σθεναρής, τολμηρής, ελπιδοφόρας που στα δύσκολα μένει ενωμένη και κάνει υπερβάσεις προσωπικές και συλλογικές, μία Ευρώπη που αντιπροσωπεύει μία δύναμη καλού σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο».

«Αυτή η Ευρώπη», πρόσθεσε, «έχει στηρίξει την Ελλάδα μέσα στην κρίση σε όλα τα πεδία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η χώρα μας να κάνει και αυτή τη δική της υπέρβαση».

«Είναι πια στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία που βάζει στη διάθεσή μας η Ευρώπη για να φτιάξουμε αυτή τη νέα Ελλάδα».

«Σε μία χρονιά τόσο σημαδιακή τόσο συμβολική για τον τόπο μας, θα πρέπει να θυμόμαστε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα διδάγματα των μεγάλων ιστορικών υπερβάσεων της χώρας που έγιναν πάντα με τη βοήθεια της Ευρώπης και πάνω από όλα την αξία της τόλμης, της συλλογικότητας και της σκληρής προσπάθειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024