Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ

Διαδικτυακά την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

24 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε η κ. Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, εκπρόσωπος της εταιρείας SEPTONA ABEE, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε η κ. Αντωνία Καραγκούνη, εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΑΕ.

Κατά τις εργασίες της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη του Συνδέσμου ενημερώθηκαν, συζήτησαν και αποφάσισαν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση σε επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα, με σκοπό την ανάδειξη κοινών προβληματισμών, την κατάθεση απόψεων για τη διαμόρφωση και την κατάθεση προτάσεων για ζητήματα που κρίνεται σκόπιμο να τεθούν υπόψη της Κεντρικής Διοίκησης και των αρμοδίων. Συγκεκριμένα αναφορά έγινε:

– στο σοβαρό ζήτημα της αύξησης του κόστους ενέργειας,

στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές,

στα θέματα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, και τέλος,

– στα θέματα των εργασιακών.

—————————————————————————————————————-

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Κωνσταντίνας Ευαγγελίου και το χαιρετισμό του Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιου Βιδάλη.

Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου του Δ.Σ. κας Ελένης Κολιοπούλου, η οποία αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την τιμητική παρουσία του στην εκδήλωση, κατά την τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Για την επιχειρηματική κοινότητα, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι είναι ένα ισχυρό μέσο, ένα δραστικό εργαλείο, για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταβολών, που μέσα στη δεκαετή κρίση χρόνιζαν και πολλές έρχονται από παλαιότερα.

Η λειτουργική και αποτελεσματική αναμόρφωση και συγχρόνως ο εκσυγχρονισμός και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος λειτουργίας της οικονομίας, θα μας απαλλάξει από διαχρονικές παθογένειες και παγίδες. Αυτό εκτιμώ ότι είναι το ζητούμενο για όλους μας. Σε μεγάλο βαθμό δε, αφορά το Υπουργείο σας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, στα ζητήματα γεωπολιτικής και ασφάλειας, οι μεταβολές στις κοινωνικές συνθήκες αλλά και στις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου, δεν επιτρέπουν οπισθοδρομήσεις ούτε και καθυστερήσεις, σαν αυτές που πρόσφατα είδαμε με τον νέο εργασιακό νόμο, που φέρνει τις παραγωγικές επιχειρήσεις, πίσω σε άλλες εποχές και επιβαρύνει υπέρμετρα την ανταγωνιστικότητά τους.

Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της αντίστασης στην εξέλιξη.

Χάνουμε έδαφος, αγορές, επίπεδο ανταγωνιστικότητας και ευκαιρίες για την βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρήσεων, των μετόχων, των πελατών, των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά.

Η περίοδος της πανδημίας ήταν δύσκολη, απρόβλεπτη και απαιτητική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Δοκιμάστηκαν οι αντοχές και οι δυνάμεις μας σε μια τέτοια συγκυρία που είχε έκταση, βάθος, ένταση, και διάρκεια, χωρίς να έχουμε ακόμη προλάβει να συνέλθουμε από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Σύμμαχός μας σε όλη αυτή την προσπάθεια, ο ρεαλισμός και οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας που αξιοποιούνται για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αναστρέφουμε το κλίμα, σε μια οικονομία τεχνολογικά υστερούσα, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, και σε μια κοινωνία διστακτική απέναντι στις αλλαγές.

Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας, να κάνουμε τις συναλλαγές μας γρήγορα και με αρκετή ασφάλεια.

Είναι μια κατάκτηση που επιβάλλεται να κεφαλαιοποιηθεί, να επεκταθεί και να διευρυνθεί σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ενόψει δε και της σταδιακής επιστροφής σε συνθήκες «κανονικότητας», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για τη βελτίωση της θέσης μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή ανταγωνισμό, απαιτούνται σαφώς μεγαλύτερες, συνεκτικότερες και ασφαλώς πιο συντονισμένες προσπάθειες.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντελώς διαφορετικά σημεία εκκίνησης, συμπαγέστερη βάση και μια ισχυρότερη κεντρομόλο δυναμική που ενυπάρχει στις οικονομίες των χωρών με τις οποίες συναλλασσόμαστε ή και διεκδικούμε να κατακτήσουμε ως νέες αγορές.

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουμε, μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τιμές πρώτων και δεύτερων υλών.

Μπορούμε, ως ένα σημείο, σαν χώρα, να αισθανόμαστε συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά το υψηλό μας χρέος και παρά το γεγονός ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, όταν:

  • Διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα από τις διεθνείς αγορές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Εξασφαλίζεται, έστω και προσωρινά το πρόγραμμα δημοσιονομικής ευελιξίας έως και το 2022 και διατηρείται η ρήτρα διαφυγής από το σύμφωνο σταθερότητας.
  • Υπάρχει εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που θα στηρίξουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για πάρα πολλά χρόνια.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την συμβολή όλων των υπόλοιπων τομέων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, η ανάκαμψη της οικονομίας, αποδείχτηκε και στην παρούσα χρονική συγκυρία, ότι στηρίζεται στην πραγματική οικονομία, που δεν είναι άλλη από την Παραγωγή, τη Μεταποίηση, τη Βιομηχανία.

Τόσο κατά την προηγούμενη δεκαετία, όσο και κατά τους τελευταίους 16 μήνες, παρόλο που η βιομηχανική – μεταποιητική δραστηριότητα, πέρασε τους δικούς της ισχυρούς κλυδωνισμούς και αφόρητες πιέσεις, άντεξε.

  • Στήριξε με επάρκεια το ΑΕΠ, την απασχόληση, το εισόδημα και τα δημόσια έσοδα, σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες.
  • Επιβεβαίωσε τον σταθεροποιητικό της ρόλο στις διακυμάνσεις της οικονομίας.

Σήμερα, που τα δεδομένα αλλάζουν με τρομακτικούς ρυθμούς, η Βιομηχανία:

  • Επιζητεί τη διαμόρφωση των πρόσφορων συνθηκών για νέες σημαντικές επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα.
  • Επιδιώκει την αποκατάσταση των όρων λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Διεκδικεί με αξιώσεις την διεύρυνση της παρουσία της στην εσωτερική και στις διεθνείς αγορές, με αυξημένη ανταγωνιστικότητα.
  • Αναγνωρίζει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της ψηφιακής οικονομίας.
  • Προετοιμάζεται για να συμμετάσχει δυναμικά στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Αναζητά υποστήριξη για να επενδύσει στην έρευνα, να αναπτύξει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και κυρίως στη σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών τεχνολογίας.
  • Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης και προσαρμογής των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για τη δημιουργική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας.

Με δεδομένο ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι εδώ, είμαστε όλοι χρήστες των εφαρμογών και των αποτελεσμάτων τους, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτές:

  • Επιδρούν και μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία.
  • Αφορούν και εκτείνονται σε όλες μας τις δραστηριότητες. Την παραγωγή, την εργασία, τη λειτουργία του κράτους, την κοινωνική μας ζωή και την οργάνωση.»

Κλείνοντας την ομιλία της και απευθυνόμενη στον Υπουργό, η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελ.  Κολιοπούλου, σημείωσε ότι:

«Παρακολουθούμε τη συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου. Αυτού της δημιουργίας του Ψηφιακού Κράτους, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Ως πολίτες και ως επιχειρηματίες, αντιμετωπίσαμε σε όλη μας τη διαδρομή ζωής πολλά θέματα στην καθημερινότητά μας. Από την πολυνομία, την γραφειοκρατία, την απονομή δικαιοσύνης, την δυσπιστία, την καχυποψία, μέχρι και την παράνοια. Ο καθένας από εμάς, αλλά νομίζω ότι και εσείς ο ίδιος, έχει να διηγηθεί περιστατικά καθημερινής παραφροσύνης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλές από αυτές τις στρεβλώσεις φαίνεται σταδιακά να διορθώνονται, καθώς εμπλουτίζεται η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Εκτιμώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του συστήματος.

Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι αυτό που, για τις επιχειρήσεις, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι ο τρόπος ενσωμάτωσης όλων αυτών των προγραμματιζόμενων αλλαγών.

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι το πέρασμα στην ψηφιοποίηση τους, δεν θα δημιουργήσει για αυτές πρόσθετα γραφειοκρατικά, διοικητικά και οικονομικά βάρη. Θα μας ενδιέφερε για παράδειγμα, μιας και έχει επικαιρότητα, η δημιουργία ενός εύχρηστου και διασυνδεδεμένου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η εύρυθμη λειτουργία του MyData.

Όσο απαιτητική είναι αυτή η μετάβαση στους κρατικούς λειτουργούς, άλλο τόσο είναι και στους ανθρώπους μας στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα αποτελεί για τις βιομηχανικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις, η ύπαρξη προβλέψεων χρηματοδότησης τους για τη μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή:

  • Για την υποστήριξη των επενδύσεων τους σε δράσεις αυτοματοποίησης παραγωγής, χρήσης τεχνολογιών Βιομηχανίας 4.0 (π.χ. Ανάλυση Μαζικών Δεδομένων, Προσομοίωση και Μοντελοποίηση, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Κυβερνοασφάλεια, Προγνωστική Συντήρηση κ.λπ.)
  • Για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν τη δημιουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των πλεονεκτημάτων που τις συνοδεύει.»

 

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, μεταξύ άλλων επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτείται να γίνουν προκειμένου “να αλλάξουμε αιώνα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου “Ελλάδα 2,0” και τη μεγάλη ευκαιρία που θα έχει η χώρα μας να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην ΕΕ , όπως είπε, αναλογεί ποσοστό 20% για τα ψηφιακά έργα, ποσοστό που στην Ελλάδα θα φτάσει στο 24% κι αυτό αντανακλά την έμφαση που δίνουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στον τομέα αυτόν.

Ακόμη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις εφαρμογές της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και του 5G, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα ήδη καινοτομεί, εκεί που έχει καλούς μηχανικούς, επιχειρηματίες, επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή. Αυτό υπογραμμίζει και τη δουλειά του κράτους, που είναι από τη μια να αφαιρεί εμπόδια κι από την άλλη να γεννά ευκαιρίες. Νομίζω ότι, βήμα – βήμα, έχουμε αρχίσει και πιστοποιούμε τόσο στους εταίρους μας όσο και στους ίδιους μας τους εαυτούς ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, όπως έγινε με τον τρόπο που υλοποιήσαμε την εκστρατεία εμβολιασμού. Χτίσαμε ένα από τα καλύτερα δομημένα συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δείξαμε ότι το κράτος μπορεί χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες”.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε την πίστη του στη δυνατότητα της Ελλάδας να διακριθεί.

“‘Έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά μας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις δυνατότητες και όλα τα εργαλεία που αυτό θα μας δώσει για να το αποδείξουμε, όχι μόνο καλύπτοντας το σύνολο των εκκρεμοτήτων μας αλλά λαμβάνοντας τη θέση που μας αξίζει”, είπε.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με την ευγενική χορηγία των εξής εταιριών:

GOLD SPONSOR:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ-ΜΕΤΚΑ / ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

SILVER SPONSORS:

ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και SOVEL AE.

BRONZE SPONSORS:

ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΕ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

SPONSORS:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ-EZA, ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΕ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, NISOS ADVISORS, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ, POINT OE, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

SUPPORTERS:

ELIKON LOGISTICS IKE, ICAP GROUP AE, ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ ΑΒΕΕ, ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ, ΤΥΡΑΣ και ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024