, ,

Το κίνημα του «Save Your Hood» παραδίδει μαθήματα περιβαλλοντικής αξίας

Το «Save Your Hood Chalkida» «σώζει» τις γειτονιές της πόλης μας

14 Ιουνίου 2021

του/της Newsroom

Τον Απρίλιο του 2020, στη διάρκεια μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής απομόνωσης που βιώσαμε όλοι, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος υπήρξε ο ενορχηστρωτής μιας εθελοντικής δράσης που είχε στόχο τη φροντίδα της γειτονιάς και του χώρου που συχνάζουμε ή αγαπάμε. Το αποτέλεσμα ήταν η συλλογή από 32 σακούλες απορριμμάτων από τα Τουρκοβούνια, όπου η δράση πήρε το βάπτισμα του πυρός, το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Κι αν αυτά είναι τα θετικά μιας παρατεταμένης καραντίνας, η δράση της πρωτοβουλίας του κ. Σφακιανόπουλου συνεχίζει και έχει επεκταθεί σχεδόν στο 40% της επικράτειας σε διάστημα έξι μηνών και φυσικά, έχει αποκτήσει όνομα. 20171 συμμετέχοντες εθελοντές, 2372 οργανώσεις δράσεων και 5.5 εκατομμύρια λίτρα απορρίμματα είναι η, μέχρι τώρα, προσωρινή κληρονομιά του «Save Your Hood», Σώσε τη γειτονιά σου και οι αριθμοί κάνουν λόγο για την επιτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κινήματος που κατάφερε να ευαισθητοποιήσει πλήθος πολιτών.

Η προστασία του περιβάλλοντος έγινε αίτημα και πράξη που μετρά δεκαετίες από συλλόγους, φορείς, οργανώσεις ακόμα και πολιτικά κόμματα, με το έλλειμμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη βελτίωση και φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου να δείχνει, εν πολλοίς, ότι καλύπτεται από όσους εθελοντές συμμετέχουν στις δράσεις του «Save Your Hood». Με όλες τις κοινωνικές τάσεις να δείχνουν τη στροφή του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, προς ένα πιο υγιή τρόπο ζωής, οι πολίτες αλλάζουν, κάνοντας το περιβάλλον και τη διαβίωση βιώσιμα.

500 μέλη, που συνεχώς αυξάνονται, έχουν ενεργοποιηθεί στη γειτονιά τη Χαλκίδας, όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Ράζος, ο συντονιστής δράσεων Save Your Hood Chalkida, από την πρωτεύουσα της Εύβοιας, η οποία σε αυτό το κύμα συλλογικής και αυτόβουλης περιβαλλοντικής δράσης για τους καθαρισμούς των χώρων που μας φιλοξενούν πάνω στον πλανήτη, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Η 5η Ιουνίου ήταν η ημέρα Περιβάλλοντος. Το περιβάλλον, όμως και για την ακρίβεια ό,τι μας περιβάλλει, οι θάλασσες, τα βουνά, τα ποτάμια, τα έμβια όντα πέρα από τους ανθρώπους, είναι μία τεράστια καθημερινή γιορτή και ο κ. Ράζος, μέσα από το διάλογο που είχαμε για τα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ, διαμηνύει ότι μόνο τα απορρίμματα πρέπει να ξεφορτωνόμαστε από τη ζωή μας και όχι τις μέρες μας που μπορούμε να τις μετατρέπουμε σε δράση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την επέκταση του Save Your Hood στη Χαλκίδα;

Ήταν το φυσικό επακόλουθο του τσουνάμι που προκλήθηκε από τις δράσεις του κινήματος  Save Your Hood. Τα απόνερα έφτασαν και στην πόλη μας σχετικά γρήγορα μέσω των Social Media, οπότε με το που υπέπεσε στην αντίληψή μου, αιτήθηκα ένταξη στην ομάδα μιας και δράσεις τέτοιου τύπου ήταν ήδη ενταγμένες στην καθημερινότητά μου πολύ καιρό πριν. Στην ουσία το Save Your Hood έγινε ο συνδετικός κρίκος όλων όσων έχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης και πάνω απ’ όλα δράσης. Σχετικά γρήγορα ρωτήθηκα αν είμαι διατεθειμένος να συστήσω την ομάδα στη Χαλκίδα, πρόκληση την οποία με χαρά αποδέχτηκα.

Πώς μπορεί να λάβει κάποιος μέρος στις δράσεις σας;

Κάθε Δευτέρα ανεβάζουμε στη σελίδα του Save Your Hood τις επικείμενες δράσεις της εβδομάδας τις οποίες και ψηφίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να συμμετάσχει. Αν έχει ψηφίσει κάποιος που δεν είναι ήδη ενταγμένος στην ομάδα μας, τον εντάσσουμε κατευθείαν στην ομάδα Save Your Hood Chalkida στο Facebook στην οποία γίνονται όλες οι διεργασίες και οι συνεννοήσεις για τις δράσεις. Γενικότερα, υπάρχει μια διάδραση σε όλο αυτό, μιας και ο φίλος το επικοινωνεί στον φίλο και ούτω καθεξής.

Τι σας κινητοποίησε;

Η περιβαλλοντική συνείδηση ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς στην οικογένειά μου. Ένιωθα και νιώθω ότι έχω την ευθύνη να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε να βάλω ένα λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος – σπιτιού όλων μας και να εμπνεύσω με τη στάση μου και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώθηκαν μέσα στην εβδομάδα για την Ημέρα Περιβάλλοντος;

Την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν 7 ομαδικές αλλά και ατομικές δράσεις σε Ροδιές έως Ιχθυόσκαλα, Ποδηλατόδρομο Αγ. Μαρίνας, Ακτογραμμή κάτω από την Υψηλή Γέφυρα, Ακτογραμμή Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, Ακτογραμμή Ζέφυρου Νέας Αρτάκης, ΟΣΕ Χαλκίδας και Παραλία Πανόραμα στη Δροσιά Ανθηδόνας. Δυστυχώς, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων των εθελοντών αλλά και της αυξημένης κίνησης σε όλο το Δήμο λόγω επισκεπτών, δε δραστηριοποιούμαστε πλέον με ομαδικές δράσεις τα Σαββατοκύριακα όπως συνηθίζαμε να κάνουμε κάθε εβδομάδα μέσα στο lockdown . Όμως προτρέπουμε τα μέλη μας σε κάθε περίπτωση να προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά ακόμη και καθαρίζοντας τη γειτονιά τους. Στο παράδειγμα βασιζόμαστε ώστε να εμπνεύσουμε τους πολίτες και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα και έξω από το σπίτι μας.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες για συμμετοχή στις πρωτοβουλίες σας;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες μας το οποίο χτίστηκε σε γερά θεμέλια κατά τη διάρκεια του lockdown, περίοδος που έλαβαν χώρα πολλές εμβληματικές δράσεις, με αποκορύφωμα αυτές στη Λιανή Άμμο, οι οποίες την έχουν φέρει σε πρωτόγνωρα καθαρή κατάσταση ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε την έκταση της αλλά και τον όγκο των σκουπιδιών που είχαν ξεβραστεί λόγω των πλημμυρών του περασμένου Αυγούστου (82000lt η συνολική συγκομιδή). Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να δει τις δράσεις μας πληκτρολογώντας το hashtag #saveyourhoodchalkida στο Facebook. Η ομάδα μας αριθμεί περί τα 500 μέλη με διαρκή αυξητική τάση στους αριθμούς και στόχος μας είναι να δούμε τους περισσότερους από αυτούς δια ζώσης στο πεδίο των δράσεων.

Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή της Χαλκίδας;

Σαφώς λόγω των ρευμάτων αλλά και της ασυνειδησίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ακτογραμμή του Δήμου μας. Έχουμε προβεί σε συνεχείς καθαρισμούς σε πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής από τις Αλυκές Δροσιάς μέχρι τον υδροβιότοπο του Κολοβρέχτη και από την υψηλή γέφυρα μέχρι το Λευκαντί και σίγουρα η εικόνα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Όμως το κλειδί είναι να σταματήσει εντελώς η απόρριψη σκουπιδιών σε ποτάμια, χερσαίο και θαλάσσιο χώρο και για να βρούμε το κλειδί πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία το συντομότερο δυνατόν. Επιστρέφοντας σε σημεία δράσης μας μετά από λίγες ημέρες, η εικόνα ήταν σχεδόν σα να μην περάσαμε ποτέ και αυτή δεν είναι μια αποδεκτή και ελπιδοφόρα κατάσταση. Επίσης θλιβερό είναι ότι υπάρχει σε πολλά σημεία, πολλές φορές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών για τα οποία ερχόμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου ώστε να απομακρυνθούν με μηχανήματα από τα σημεία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε για την ημέρα/εβδομάδα Περιβάλλοντος;

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Να κάνουμε την κάθε μέρα να μετράει. Να γιορτάζουμε κάθε μέρα το περιβάλλον, δείχνοντάς του φροντίδα και στοργή. Μόνο τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και καθαρότερο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024