Επιμελητήριο Εύβοιας: Η πανδημία κράτησε πίσω τις επιχειρήσεις και την οικονομία

Έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ηλεκτρονικής έρευνας που πραγματοποίησε ο φορέας

2 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χονδρός

«Πέρασε μία πολύ δύσκολη κοινωνικοοικονομική περίοδος, με τις επιχειρήσεις του Νομού μας να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανής αντιξοότητες με το καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας τη Πέμπτη 1η Ιουλίου, ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Γεροντίτης. «Το Επιμελητήριο μας  στάθηκε κοντά σε όλους τους επιχειρηματίες, προσπαθώντας να αποδώσει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια την περίοδο της πανδημίας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προς την Πολιτεία, πολλές εκ των οποίων προς μεγάλη μας χαρά εισακούστηκαν και υλοποιήθηκαν. Σημαντικό ήταν πως το κράτος στάθηκε και εκείνο με τη σειρά του δίπλα σε όλων των μεγεθών τις επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό την επάνοδο στη κανονικότητα», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο Ευβοϊκός φορέας, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, πραγματοποίησε ηλεκτρονική έρευνα, βασιζόμενη στις επιχειρήσεις του Νομού, προσπαθώντας να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και το κατά πόσο η Πολιτεία στάθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο απέναντι στις επιχειρήσεις. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 131 επιχειρήσεις του Νομού, εκ των οποίων 129 υπάγονται στη κατηγορία «μικρές-πολύ μικρές», ενώ συμμετείχαν και δύο μεγάλες. Το Επιμελητήριο απέστειλε προσκλήσεις συμμετοχής σε όλες εντός του Νομού, με την ανταπόκριση να φτάνει στο 4,3%.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανέλαβε ο κ. Ζέρβας, Σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Μέσω των απαντήσεων που δόθηκαν, έγινε σαφές πως ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων (15,4%), συμμετέχουν και σε άλλους φορείς πέραν του Επιμελητηρίου, αποτέλεσμα αρκετά ενθαρρυντικό όπως δήλωσε ο φορέας, καθώς το επιτάσσουν οι δύσκολες συνθήκες, συμπληρώνοντας πως «χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διάφορους φορείς, καθώς ως Επιμελητήριο Εύβοιας, είμαστε ανοικτοί σε οιανδήποτε συνεργασία για ένα καλύτερο αύριο».

«Η επιχειρηματικότητα ακόμη και σε δύσκολους καιρούς προσπαθεί να βρει λύσεις στη κοινωνία», ήταν τα λόγια του Συμβούλου, ο οποίος τόνισε πως μέσω της έρευνας έγινε ακόμα περισσότερο αντιληπτό πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος είναι σχεδόν νεοφυείς, έχοντας κατά μέσο όρο μόλις 16 χρόνια ζωής. Εκ του αποτελέσματος, έγινε φανερό πως οι εν λόγω επιχειρήσεις ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται εν μέσω κρίσης και μνημονιακών ετών, χωρίς ωστόσο να τα «παρατάνε», βρίσκοντας τη δύναμη να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες.

Τα ευρήματα της έρευνας φανέρωσαν πως η μέση απασχόληση στις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας ήταν χαμηλότερη των δέκα ατόμων, με μικρή αύξηση να προκύπτει τον Μάρτιο του 2021. Ο κύκλος εργασιών ενώ είχε βρεθεί σε ανοδικά επίπεδα το 2018 και το 2019, εξουδετερώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη πτώση υπήρξε και στη κερδοφορία, με τους αριθμούς να φανερώνουν πως από το 2017 μέχρι το 2020, κατά μέσο όρο προέκυψε ύφεση της τάξεως του 20%.

Μεγάλη απαισιοδοξία- Νέες μορφές πωλήσεων

Αναφορικά με την επιστροφή στη κανονικότητα, τα ευρήματα έδειξαν πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα χρειαστεί περισσότερα από δύο έτη για να ορθοποδήσουν, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δήλωσε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρο για το αύριο.

Στα ερωτήματα για το αν πραγματοποίησαν διαδικτυακές πωλήσεις, τηλεφωνικές παραγγελίες-delivery ή αν προέβησαν σε ψηφιακό μετασχηματισμό των εργασιών τους, οι περισσότερες επιχειρήσεις απάντησαν πως τίποτα από τα τρία δεν λειτούργησε ικανοποιητικά. Μεγάλη αντίφαση προέκυψε στα εν λόγω ερωτήματα, καθώς υπήρξαν επιχειρήσεις που δήλωσαν πως ήταν ήδη έτοιμες, έχοντας μεριμνήσει ώστε να βαδίσουν προς την ορθή κατεύθυνση. Αξιοσημείωτο είναι πως περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «μεταβλήθηκε ο κύκλος εργασιών από την αξιοποίηση νέων μορφών πωλήσεων;», φανερώνοντας πως υπήρξε ανειλικρίνεια.

Κυβερνητικά μέτρα στήριξης 

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή χαρακτηρίστηκε με διαφορά το καλύτερο μέτρο που θεσπίστηκε από τη Κυβέρνηση, καθώς το 80% των ερωτηθέντων απάντησε πως ήταν ευεργετικό και πως αξιοποιήθηκε, ενώ το περισσότερο από το 40% έμεινε ευχαριστημένο και από τις αναστολές συμβάσεων και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Σε λίγο μικρότερο βαθμό οι επιχειρήσεις έμειναν ικανοποιημένες από την έκπτωση 24% και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το 20% θεώρησε χρήσιμη την καταβολή μειωμένων δώρων. Τα υπόλοιπα μέτρα, δεν εμφάνισαν ουσιαστικά αποτελέσματα σύμφωνα με την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω αξιολόγηση βάση κλίμακας από το 1 έως το 10, μόνο η Επιστρεπτέα πήρε καλό «βαθμό», με όλα τα υπόλοιπα να παίρνουν κάτω από τη βάση.

Προτάσεις Επιμελητηρίου   

Το Επιμελητήριο εν μέσω πανδημίας, πραγματοποίησε και απέστειλε προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίες και ρεαλιστικές από τους ερωτηθέντες, καθώς περισσότερο από 80% θεώρησε πως θα είναι ευεργετικές σε περίπτωση υλοποίησης τους. Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Επιμελητηρίου:

  1. Συνολική αναμόρφωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  2. Παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης ύψους έως και 40% του τζίρου του 2019
  3. Ελάφρυνση του ποσοστού επιστροφής της προκαταβολής
  4. Κάλυψη παγίων δαπανών

Επιπροσθέτως, ο κ. Ιωάννης Γεροντίτης ενημέρωσε πως θα πραγματοποιηθεί και άλλη έρευνα από το Επιμελητήριο, η οποία θα ασχοληθεί με ένα ζήτημα που «μας αφορά όλους», τις τράπεζες και την συνεργασία τους με τον επιχειρηματικό κόσμο. «Η πίεση είναι διπλή για τον επιχειρηματία και θα βρισκόμαστε δίπλα του σε κάθε στιγμή», δήλωσε ο Πρόεδρος, συμπληρώνοντας, «εργαζόμαστε σκληρά, δίνουμε λύσεις και προτάσεις σε όσους τις έχουν ανάγκη. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτη στις επιχειρήσεις του Νομού μας για όσο χρειαστεί».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύπαρξη νομικού συμβούλου στο Επιμελητήριο, ο οποίος έχει πάντοτε ανοικτές τις πόρτες του σε όλους, ώστε να βρεθούν λύσεις σε νομικά ζητήματα που τυχόν τους ταλανίζουν. «Θέλει αγώνα από όλους μας και περισσότερες δράσεις για να έρθουν οι κατακτήσεις και αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε την Περιφέρεια στο πλευρό μας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος. Επιπλέον κλείνοντας αναφέρθηκε και στον Δημόκριτο λέγοντας, «μέχρι το τέλος καλοκαιριού ο «Δημόκριτος» θα έχει βρει το δρόμο του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024