Γ. Μουλκιώτης: «”SOS” από το ΚΙΝΑΛ για την συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και την επίπτωσή της στην βοιωτίκη οικονομία και κοινωνία»

"Η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις τραπεζικές πρακτικές, αρκούμενη σε γενικόλογες αφηγήσεις"

20 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ζήτησε από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ανακοπή της συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και την επίπτωσή της στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Στην ερώτηση επισημάνθηκε ότι, η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών αναδεικνύεται πλέον σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα, τόσο για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ειδικά στην οικονομική ζωή της περιφέρειας και τελικά για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η ίδια πολιτική των τραπεζών προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι ακολουθούμενες -απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις- πρακτικές των εργοδοτών, τους οδηγούν εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη θέλησή τους.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων, που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σημαντική επίδραση στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, καθώς δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική οικονομία.

Αυτό συνεπάγεται μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας έωλους. Ενώ είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιφέρειες με παραγωγική, εμπορική, μεταποιητική, τουριστική, εξαγωγική δραστηριότητα ή και εθνική σημασία.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι πρακτικές που ακολουθούν ορισμένες τράπεζες, με μοναδικό σκοπό την αποχώρηση των εργαζόμενων μέσω προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων και τη μείωση του εργασιακού κόστους από τα καταστήματα που κλείνουν, περιλαμβάνουν πλέον τακτικές και έντονες οχλήσεις, ψυχολογική πίεση, απειλή, ηθική παρενόχληση και mobbing ακόμα και εργαζομένων που ανήκουν σε ευαίσθητες ή ευπαθείς ομάδες.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις τραπεζικές πρακτικές, αρκούμενη σε γενικόλογες αφηγήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024