Γιατί οι διακοπές ωφελούν την ψυχική υγεία των ανθρώπων

Της Κατερίνας Μασούρη, ψυχολόγου ΕΠΑΨΥ Ευβοίας

12 Ιουλίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Οι διακοπές αποτελούν κάτι περισσότερο από τη διακοπή της καθημερινότητάς μας για ανάπαυλα και ξεκούραση. Έχουν ανεκτίμητη ψυχολογική αξία. Μάλιστα, ύστερα από την εμπειρία της πανδημίας οι άνθρωποι εκδηλώνουν μεγαλύτερη ανάγκη να κάνουν ένα διάλειμμα από τους περιορισμούς που εκείνη επέβαλε, προσφέροντας στον εαυτό τους ανεμελιά, χαλάρωση και επικοινωνία.

Οι διακοπές είναι αναγκαίες για την ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μειώνουν τα επίπεδα άγχους και στενοχώριας, τα παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις, αφού η επαφή με τη φύση και τη θάλασσα προσφέρει αισθήματα ηρεμίας, ευχαρίστησης και χαράς.
  • Η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλει στην αύξηση της διάθεσής μας (αύξηση ορμονών ντοπαμίνης και σεροτονίνης), με αποτέλεσμα να ερχόμαστε μεταξύ μας πιο κοντά και να μοιραζόμαστε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας με τους αγαπημένους τους πιο αποτελεσματικά.
  • Στις διακοπές κολυμπάμε, περπατάμε στη φύση, ασχολούμαστε με παιχνίδια στην παραλία, δραστηριότητες που ωφελούν το σώμα αλλά και την ψυχή μας, αφού μετά την άσκηση, μέσω των ενδορφινών που εκκρίνονται, νιώθουμε ευεξία και ψυχική ευφορία.
  • Τονώνονται οι νοητικές μας λειτουργίες. Η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή, ενισχύονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, μια και τότε βιώνουμε νέα ερεθίσματα. Η αλλαγή παραστάσεων μας αποφορτίζει και οι νέες εικόνες και εμπειρίες μάς οπλίζουν με μια αίσθηση δύναμης και ψυχικής ανθεκτικότητας, που θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων του χειμώνα.
  • Ικανοποιούμε ανάγκες και επιθυμίες που όλο τον χρόνο καταπιέζαμε, μακριά από τα «πρέπει» και «δεν έχω τον χρόνο» της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτό κατά τις διακοπές νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι.
  • Ποιοτικός ύπνος. Κατά τις διακοπές συνηθίζουμε να κοιμόμαστε καλύτερα, μακριά από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της καθημερινότητάς μας και απομακρυσμένοι από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Τα ξυπνητήρια και τα ρολόγια μας είναι κι αυτά σε διακοπή λειτουργίας.
  • Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και η γενική καλή λειτουργία του οργανισμού, αφού «γευόμαστε» όσα επιθυμούμε: ξεκουραζόμαστε περισσότερο, κοιμόμαστε περισσότερο, γελάμε περισσότερο, επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας περισσότερο, ασχολούμαστε με τον εαυτό μας περισσότερο.

Και μην ξεχνάμε, διακοπές δεν είναι απαραίτητα ένα μακρινό ταξίδι σε ακριβό ξενοδοχείο. Διακοπές είναι και ένα ολιγοήμερο ταξίδι, μια ημερήσια εκδρομή, επισκέψεις και εξορμήσεις σε τόπους που ο καθένας επιθυμεί, μικρές διακοπές, και όχι μόνο καλοκαιρινές αλλά όλο τον χρόνο, όποτε αυτό είναι δυνατό για τον καθέναν μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024