Γιατί παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25 η Κωνσταντίνα Αδάμου

Ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού, Γιόχεν Σουλτ

27 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Τους λόγους που ο Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 παρέπεμψαν την Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, εξηγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού, Γιόχεν Σουλτ, με σημερινή του ανακοίνωση.

 «Δεδομένου όμως ότι η κα Αδάμου αρνήθηκε να κάνει χρήση του δικαιώματός της να προσέλθει στην Επιτροπή μας (χτες Δευτέρα 26η Ιουλίου), έχουμε πλέον υποχρέωση να κοινοποιήσουμε τον λόγο παραπομπής της – μια παραπομπή που την οδήγησε εκτός ΜέΡΑ25», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Σουλτ: «Το ΜέΡΑ25 εγγυάται τα δικαιώματα των μελών του, ιδίως όσων παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας & Τήρησης του Καταστατικού, σε συνθήκες μέγιστης διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις πιέσεις από ΜΜΕ και μέλη μας να δημοσιοποιήσουμε τους λόγους που ο Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 παρέπεμψαν την Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καμία δημοσιοποίηση δεν έγινε πριν της δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει.

Δεδομένου όμως ότι η κα Αδάμου αρνήθηκε να κάνει χρήση του δικαιώματός της να προσέλθει στην Επιτροπή μας (χτες Δευτέρα 26η Ιουλίου), έχουμε πλέον υποχρέωση να κοινοποιήσουμε τον λόγο παραπομπής της – μια παραπομπή που την οδήγησε εκτός ΜέΡΑ25.

Εν συντομία, μετά από δύο χρόνια ανοχής συμπεριφορών που, από μόνες τους θα αποτελούσαν λόγο παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας (βλ. 1 με 4 πιο κάτω), την περίοδο 18 με 23 Ιουλίου η κα Αδάμου προέβη σε συμπεριφορές που ήταν αδύνατον πλέον να γίνουν ανεκτές (βλ. πιο κάτω).

Από την είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή (Ιούλιος 2019), αρνείτο να συνεισφέρει στο κόμμα τους πόρους που, μετά από απόφαση της Κ.Ο., συνεισέφεραν όλοι οι υπόλοιποι (8) βουλευτές

Συγκρουόταν συστηματικά με την τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας (Β’ Θεσσαλονίκη) με την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να συνεργαστεί

Απέφευγε συστηματικά να απαντά στον Διευθυντή, την Γραμματέα και την Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – τηλεφωνικά ή και γραπτώς

Εξέθετε το κόμμα απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Βουλής ιδιαίτερη μεταχείριση

Όσον αφορά τα γεγονότα της περιόδου 18 με 23 Ιουλίου 2021, που οδήγησαν τον Γραμματέα να εισηγηθεί την παραπομπή της, αυτά έχουν ως εξής:

Δευτέρα 19/7: Η κα Αδάμου αιτήθηκε από τον Διευθυντή της ΚΟ να μην αντικατασταθεί (αυτή τη φορά) από τον Κλέωνα Γρηγοριάδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (Σημ. Τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κα Αδάμου κωλύετο να συμμετάσχει δια ζώσης σε Επιτροπές λόγω πρόσφατης εγκυμοσύνης/γέννας, την αντικαθιστούσε κατ’ εξακολούθηση ο Κλέων Γρηγοριάδης στην εν λόγω Επιτροπή). Ο Διευθυντής της ΚΟ της απάντησε ότι θα συνεννοηθεί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και θα επανέλθει. Κατόπιν, της τηλεφώνησε 4 φορές για να της ανακοινώσει ότι το αίτημα της γίνεται δεκτό. Η κα Αδάμου δεν του απάντησε ποτέ, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία. Έχοντας υποχρέωση να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση του κόμματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που θα συνεδρίαζε το επόμενο πρωί (Τρίτη 19/7), ο Διευθυντής της ΚΟ κάλεσε το Κλέωνα Γρηγοριάδη, μετά τα μεσάνυχτα, να τον παρακαλέσει να παραβρεθεί εκείνος στην Επιτροπή λίγες ώρες μετά.

Τρίτη 20/7: Από νωρίς το πρωί ο Διευθυντής της ΚΟ καλούσε την κα Αδάμου (6 τηλεφωνήματα) σε περίπτωση που τελικά ήθελε να συμμετάσχει στην Επιτροπή ή, σε αντίθετη περίπτωση, να την καθησυχάσει ότι ο Κλέωνας Γρηγοριάδης θα την αντικαθιστούσε. Παράλληλα, την κάλεσε και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γραμματέα. Η κα Αδάμου όμως και πάλι δεν απάντησε ποτέ σε κανένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία με την Κ.Ο. Αντί να επικοινωνήσει με τους συνοδοιπόρους της Κ.Ο., η κα Αδάμου έστειλε την πιο κάτω επιστολή στις υπηρεσίες της Βουλής:

«Θα ήθελα να σας δηλώσω ότι δεν έχω αιτηθεί, ούτε συναινώ με την αντικατάστασή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που λαμβάνει χώρα σήμερα και τις επόμενες μέρες.»

Με αυτή της την επιστολή η κα Αδάμου εξετέθη ανεπανόρθωτα απέναντι στις υπηρεσίες της Βουλής καθώς ποιαν/ποιον βουλευτή ορίζει ή αντικαθιστά ένα κόμμα σε μια Επιτροπή της Βουλής είναι αποκλειστικά θέμα του Διευθυντή της Κ.Ο. και δεν αφορούν, ή ενδιαφέρουν, τις υπηρεσίες της Βουλής. Έτσι εξέθεσε, πέραν του εαυτού της, και το ΜέΡΑ25 διαμαρτυρόμενη, μάλιστα, για μια αντικατάσταση που ο Διευθυντής της Κ.Ο. την είχε πάρει 10 τηλεφωνήματα (τα οποία η ίδια επέλεξε να μην απαντήσει) να την πληροφορήσει ότι… δεν θα γίνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την ίδια μέρα ο Διευθυντής της Κ.Ο. έγραψε (email) στην Κωνσταντίνα Αδάμου καλώντας την να έρθει σε επικοινωνία μαζί και εγγράφως να του εξηγήσει στην στάση της.

Παρασκευή 23/7: Καθώς η κα Αδάμου δεν ανταποκρίθηκε στον Διευθυντή της Κ.Ο., ούτε παραβρέθηκε στην εβδομαδιαία διαδικτυακή συνεδρίαση της Κ.Ο. που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στις 2μμ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Ηθικό Κώδικα του κόμματος, την παραπομπή της Κωνσταντίνας Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η κα Αδάμου έστειλε (με email) στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 επιστολή με την οποία δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Σάββατο 24/7: Η κα Αδάμου στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Δευτέρα 26/7: Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλεί την κα Αδάμου (καθώς, τυπικά τουλάχιστον, παρέμενε μέλος του ΜέΡΑ25 και του DiEM25) να παρουσιάσει την δική της άποψη, αλλά εκείνη δεν προσέρχεται. Η Επιτροπή αποφασίζει την διαγραφή της από τους καταλόγους μέλους του ΜέΡΑ25 καθώς και την παραπομπή της στην Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 με το ερώτημα της διαγραφής της από το πανευρωπαϊκό μας κίνημα.

Μια πολιτική προσέγγιση στη περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου

Πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Κωνσταντίνα Αδάμου δεν είχε εκφράσει ποτέ την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία ή ένσταση στα όργανα του ΜέΡΑ25. Στο πρόσφατο Συνέδριο, μάλιστα, η Κωνσταντίνα Αδάμου ήταν παρούσα, μέλος του τιμητικού προεδρείου, και δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στις θέσεις ή τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που συν-αποφασίστηκαν εκεί

Αφού παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25, η Κωνσταντίνα Αδάμου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της προβάλλοντας ως αιτιολόγηση «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», που δηλώνει ότι παρεμποδίζουν «…με ποικίλους τρόπους» τη συμμετοχή της «στο κοινοβουλευτικό έργο, για το οποίο έδωσα όρκο στον ελληνικό λαό να επιτελώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Οπότε, προκύπτει το ερώτημα:

Αν η Κωνσταντίνα Αδάμου είχε βρεθεί αντιμέτωπη με «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», γιατί δεν τις είχε καταγγείλει πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας (τουλάχιστον στα κορυφαία όργανα στα οποία συμμετείχε, π.χ. Κοινοβουλευτική Ομάδα & Κεντρική Επιτροπή);

Επί πλέον, στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της η Κωνσταντίνα Αδάμου επικαλέστηκε τον «όρκο» στον ελληνικό λαό που έδωσε ως βουλευτής για να αιτιολογήσει πως κρατά την βουλευτική έδρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ25. Όμως, τον ίδιο ακριβώς όρκο έδωσαν κι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Ελληνικής Λύσης κλπ.

Πράγματι, κανέναν βουλευτή και καμία βουλεύτρια δεν εκλέγει ο «ελληνικός λαός» συνολικά: τους εκλέγουν οι ψηφοφόροι του κόμματος που το «εμπιστεύτηκαν» με την ψήφο τους. Η Κωνσταντίνα Αδάμου προφανώς θεωρεί ότι η σχέση πολιτικής διαμεσολάβησης ενός βουλευτή, μίας βουλεύτριας, είναι προσωπική και ανεξάρτητη του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω εδάφιο της δήλωσής της που επιβεβαιώνει παλαιοκομματική αντίληψη σχέσης πολιτευτή με την εκλογική της πελατεία:

«Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλες και σε όλους ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια αιτήματα και δικαιώματα όλων των συμπολιτών μου. Ως ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής θα μπορώ να σας εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με λιγότερα εμπόδια.»

Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου δεν είναι αναπάντεχη. Είναι αναμενόμενο σ’ ένα κόμμα με ανοδική πορεία το οποίο επιλέγει να είναι ανοικτό σε όποια/ον θέλει να γραφτεί μέλος του. Το ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην σταματά οποιο(α)νδήποτε από το να γράφεται ελεύθερα μέλος επειδή οι ιδρυτές του προτίμησαν τον κίνδυνο φαινομένων Αδάμου από εσωτερικούς μηχανισμούς «περιφρούρησης» – και πιστεύοντας ότι η πιο ισχυρή ασπίδα είναι η εσωτερική δημοκρατία και ο απόλυτος σεβασμός των συμμετοχικών θεσμών και ηθικών αρχών του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024