Κύπρος: Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου στα Κατεχόμενα

Εθνικιστική και θρησκευτική φιέστα στα Κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου

7 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρουσία του Τούρκου προέδρου θα δοθεί εθνικιστικός, αλλά και θρησκευτικός τόνος. Οι τελετές για την 20ή Ιουλίου, από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974, συμπίπτουν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγάλη σημασία στην περιοδεία του κ. Ερντογάν στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».

Τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και δεκάδες μέλη της κομματικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Στην επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Ερντογάν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η Αγκυρα για τα Βαρώσια, αλλά και για την ίδρυση βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η 20ή Ιουλίου είναι μια σημαντική ημέρα, δεδομένου ότι είναι η 47η επέτειος της “ειρηνευτικής επιχείρησης” (εισβολής) της Κύπρου, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο στην “ΤΔΒΚ” και η πρώτη ημέρα του Μπαϊραμιού. Στις 20 Ιουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την “ΤΔΒΚ” με μια μεγάλη αντιπροσωπεία και θα στείλει μηνύματα από εκεί».

Την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της Ε.Ε. σε αυτό το ζήτημα. Την Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στη συνομιλία αυτή και είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν».

Σημειώνεται πως ο κ. Τατάρ με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως «η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι σημαντική στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για τη δική της ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των ακτών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με τις δηλώσεις του προς βετεράνους πολέμου δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς τόνισε πως «σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ελληνοκύπριοι (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι στην Ε.Ε. Αλλά η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Οι “Τουρκοκύπριοι” ήταν πάντα με την Τουρκία.

Επομένως, η υπαγωγή όλης της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό ομοσπονδιακή στέγη συνιστά διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τη διακοπή των δεσμών μας με την Τουρκία. Η ασφάλειά μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από την πολιτική που έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Τουρκία… Στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιραζόμαστε με τους λαούς μας τη σημασία της μεταβαλλόμενης συγκυρίας και των ενεργειακών πόρων στη “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και στους αιθέρες».

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024