Στο Μαρόκο υφάντρες δημιουργούν χαλιά έργα τέχνης

Κάθε βήμα της διαδικασίας για κάθε υφαντό ή χαλί γίνεται στο χέρι

2 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Στα Όρη του Άτλαντα του Μαρόκου, οι γυναίκες ακολουθούν την παράδοση της ύφανσης από το 600 π.Χ., και κάθε κόμπος που δημιουργούν έχει την δική του ιστορία. Η «Salam Hellο», μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019, θέλησε να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες φέρνοντας τα μοναδικά τους χαλιά στην (ψηφιακή) αγορά με πλήρη διαφάνεια. Και, παρά την ζήτηση που έχουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρεία δεν επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία που είναι πίσω από τα προϊόντα της.

Κάθε βήμα της διαδικασίας για κάθε υφαντό ή χαλί γίνεται στο χέρι, όπως γινόταν για αιώνες στο Μαρόκο.

Η Αμερικανίδα Μάλλορι Σόλομον, ιδιοκτήτρια της εταιρίας, δεν είχε στα σχέδιά της να μετακομίσει στο Μαρόκο. Πριν από τρία χρόνια, πήγε διακοπές εκεί. «Όταν προσγειώθηκα», θυμάται, «όλα άλλαξαν. Ένιωσα ότι ήμουν στο σπίτι μου». Γοητευμένη από τις παραδοσιακές τεχνικές, άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για την ιστορία τους και αισθάνθηκε ότι μπορεί να τις βοηθήσει.

«Μαζί με την αγορά οποιουδήποτε υφαντού» λέει η Σόλομον στο H.B., «γίνεται γνωστή η υφάντρια, η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, πόσο καιρό χρειάστηκε, και ποια υλικά».

Σημειωτέον ότι τα υλικά διαφέρουν από χωριό σε χωριό. «Ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα γιατί κάθε χωριό έχει την δική του τεχνική ύφανσης» εξηγεί η Σόλομον. «Ερχόμαστε πραγματικά σε επαφή με αυτές τις γυναίκες και συνεργαζόμαστε απευθείας».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024