«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας»

Άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας απ’ όλη τη Στερεά Ελλάδα και εκπρόσωποι φορέων σε κοινωνικά ιδρύματα μίλησαν στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Ο δισταγμός και ο φόβος κυριαρχεί στην κοινωνία στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού covid-19, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Οι απόψεις διίστανται, αλλά το σημαντικότερο είναι πως από την έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης χάνεται η εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα. Μπορεί η πρόθεση για εμβολιασμό να αυξήθηκε από το 67,6% τον Νοέμβριο 2020 σε 84,8% τον Μάιο 2021, σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας Ελλήνων ερευνητών για τη στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, ωστόσο η τάση της μείωσης των καθημερινών εμβολιασμών παρατηρείται στη δημοσκόπηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Το 40% δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Δημόσια υγεία είναι και η μετάδοση του σωστού μηνύματος από ανθρώπους που εμπιστεύεται η κοινότητα. Εμπιστεύεται -όπως έκανε πάντα- τον γιατρό του. Τον άνθρωπο που επισκέπτεται στο ιατρείο, στο νοσοκομείο, που αφήνει πολλές φορές στα χέρια του την ίδια του τη ζωή. Τον άνθρωπο που συναντά καθημερινά στον δρόμο και τον συμβουλεύεται. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους μίλησαν τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και να συμβάλλουν στην ανάσχεση της πανδημίας. Άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας απ’ όλη τη Στερεά Ελλάδα και εκπρόσωποι φορέων σε κοινωνικά ιδρύματα. Κοινή συνιστάμενη των δηλώσεων μία και μοναδική: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας».

Φώτης Σερέτης, Διοικητής 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας: «Η 5η ΥΠΕ επισκέπτεται πλέον ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση εύκολα σε εμβολιαστικό κέντρο. Χαμηλά ποσοστά έχουμε για δυο λόγους. Είτε γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ έχουμε ήδη αναπτύξει σαν Στερεά Ελλάδα 90 εμβολιαστικά κέντρα, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση. Την πρόσβαση την εξασφαλίσαμε γιατί πάμε εμείς να τους εμβολιάσουμε και όσοι είναι αρνητές, οφείλουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι πλέον ένα πατριωτικό καθήκον που πρέπει να επιτελέσουν και για την προστασία του εαυτού τους, αλλά και για τον κοινωνικό τους περίγυρο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στην κανονικότητα σε κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο».

Χαρίλαος Γεωργίου, Διοικητής Γ.Ν. Άμφισσας: «Ο εθνικός στόχος είναι ο εμβολιασμός γιατί αυτός θα μας απαλλάξει από τα δεινά, που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ταλαιπωρήσει όλο το σύστημα, τους πολίτες, τους υγειονομικούς, την οικονομία. Το θέμα είναι το μέλλον, ό,τι έγινε στο παρελθόν, έγινε. Το μέλλον θα πρέπει να το διεκδικήσουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι και να υψώσουμε το τείχος ανοσίας που λένε οι ειδικοί, για να είμαστε σε έναν χειμώνα ανθρώπινο. Εμείς έχουμε πέντε εμβολιαστικές γραμμές και περιμένουμε τους πολίτες να προσέλθουν. Είναι ο εθνικός, ο ευρωπαϊκός, ο παγκόσμιος στόχος».

Δημήτρης Καρατσίκης, Διοικητής Γ.Ν. Καρπενησίου: «Βρισκόμαστε νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά την μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού. Καλώ τους συμπολίτες μας να προσέλθουν άμεσα, χωρίς δισταγμούς, στο πρόγραμμα του εμβολιασμού γιατί είναι το μοναδικό όπλο ανάσχεσης της πανδημίας. Πριν να είναι αργά, πριν δώσουμε τη δυνατότητα στον ιό να προχωρήσει και σε νέα μετάλλαξη και μας βρει απροετοίμαστους. Είναι το μοναδικό μας όπλο να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ζωή και την ελευθερία μας».

Ανδρέας Κολοκυθάς, Διοικητής Γ.Ν. Λαμίας: «Έχοντας όλη την εμπειρία του προηγούμενου δύσκολου, ενάμιση χρόνου, είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να μην ξαναζήσουμε πάλι αυτές τις εποχές του περιορισμού, του απαγορευτικού, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ολόκληρων περιοχών. Ο μόνος δρόμος για να το αποφύγουμε αυτό είναι ο εμβολιασμός».

Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης, Διοικητής Γ.Ν. Χαλκίδας, πρώην Διοικητής Γ.Ν. Λαμίας: «Οι εμβολιασμοί είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την πανδημία. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας για να προλάβουμε τη νοσηλεία ασθενών. Έτσι, καλώ τους πολίτες να δείξουν ευθύνη, να εμβολιαστούν όσο είναι νωρίς, τώρα που οι καιρικές συνθήκες είναι πλεονέκτημα ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ανοσία, που προβλέπεται βάσει των διπλών δόσεων των εμβολιασμών. Τώρα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ευθύνη, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να μην έχουμε την ίδια κατάσταση τον χειμώνα και στα νοσηλευτικά ιδρύματα που αντιμετωπίσαμε εμείς, αλλά και στην κοινωνία με τα απαγορευτικά. Οπότε, καλώ όλους τους πολίτες να κλείσουν έγκαιρα το ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα όλων των δημόσιων δομών».

Παναγιώτης Τζαφέρος, πρώην Διοικητής Γ.Ν. Χαλκίδας: «Θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι το πιο κρίσιμο που πρέπει να κάνουμε σήμερα και να πειστούν όποιοι έχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις. Να καταλάβουν και ατομικά για την υγεία τους, αλλά το ότι βρίσκονται σε μια οικογένεια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που όλοι είμαστε συνάρτηση όλων. “Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”, εγώ έχασα φίλο μου από κορωνοϊό. Είναι τεράστιες οι απώλειες που έχουμε. Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες, αυτούς πρέπει να εμπιστευόμαστε και όχι κάποια ανεύθυνα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Προτρέπω τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν χτες, όχι σήμερα. Παράλληλα, θα ήθελα να θίξω ως πρώην Διοικητής του παλιού Γ.Ν. Χαλκίδας ότι είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητο και να επιφορτίζεται το προσωπικό του νέου νοσοκομείου. Θα μπορούσε κι εκεί να γίνει ένα εμβολιαστικό κέντρο, να ανοίξουν λίγο τη βεντάλια, να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση για τα εμβόλια και να αποφορτιστεί λίγο έτσι το νέο νοσοκομείο».

Κώστας Μπακομήτρος, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας: «Τα εμβολιαστικά κέντρα αυτή τη στιγμή επαρκούν. Εμβόλια υπάρχουν για όλον τον κόσμο, συνεπώς πρέπει να καταλάβει ότι το μόνο όπλο προστασίας είναι ο εμβολιασμός. Παροτρύνω και εκλιπαρώ τους πολίτες να ευαισθητοποιηθεί σ’ αυτό το θέμα, να εμβολιαστεί, να προστατέψει ο ένας τον άλλον, αλλά και την οικονομία μας».

Μαρία Τρομπούκη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας: «Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες. Όσοι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο περισσότερο τείχος προστασίας έχουμε γιατί θα γίνει η πολυπόθητη ανοσία κι έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους μεγάλους, στις ευαίσθητες ομάδες, αλλά και στα παιδιά που προσπαθούμε μήπως γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, πριν το σχολείο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει αίσθημα συνείδησης, δεν χρειάζεται να μας το πει η πολιτεία. Σίγουρα ακούμε τον οικογενειακό μας γιατρό. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σίγουρα κάποιοι έχουν φοβηθεί, ωστόσο οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Τις έχουν όλα τα εμβόλια κι αυτό θα είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτούμε. Μιλάμε για μια πανδημία που εδώ και 18 μήνες ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο και βλέπετε ότι ακόμη ο ιός υπάρχει. Για να σωθούμε απ’ αυτόν τον ιό θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χρήση της μάσκας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα. Σκεφτείτε ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε το εμβόλιο και φτάσαμε ως εδώ. Δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας».

Νεκταρία Χαλκιά, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας είναι υπέρ του εμβολιασμού και το έχει δηλώσει από την έναρξή τους. Η πλειοψηφία των γιατρών στην Ευρυτανία, περίπου το 90%, των ιδιωτών, του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας έχει εμβολιαστεί. Πιστεύουμε στην επιστήμη και την καινοτομία και προτείνουμε τον εμβολιασμό. Εμβολιαστήκαμε από τους πρώτους για να δώσουμε το παράδειγμα στον κόσμο ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κι ότι είναι η μοναδική λύση. Ήδη κάνουμε εκστρατείες και οι τοπικοί φορείς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, προκειμένου να πειστούν οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας. Η γνώμη μας είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τον γιατρό του. Να τον ρωτήσει για τις απορίες και τις αμφιβολίες του και να ακολουθήσει τη γνώμη του».

Χρήστος Γεωργίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας: «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Προκειμένου να διατηρήσουμε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία όρθια και να μη χάσουμε όλα αυτά, που τόσο καιρό παλέψαμε για να κερδίσουμε, θα πρέπει ο κόσμος –με στάση κοινωνικής ευθύνης και ψυχραιμία- να ακολουθήσει τις οδηγίες της επίσημης πολιτείας. Το μόνο σίγουρο όπλο που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια είναι ο εμβολιασμός. Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να προγραμματίσουν τώρα και να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να σταθούμε όρθιοι και να μην έχουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία θα είναι καταστροφική για όλους».

Κωνσταντίνος Αθανασίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φωκίδας: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Φωκίδας έχει πάρει θέση υπέρ όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ σκευασμάτων και προτρέπει όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το σύνολο σχεδόν των υγειονομικών του Νομού που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας έχει εμβολιαστεί, πλην ορισμένων, αμελητέων εξαιρέσεων. Από τα ΜΜΕ υπάρχει επαρκής και έγκυρη ενημέρωση, όπου οι πολίτες πληροφορούνται τα στοιχεία υγιών ανθρώπων, ανθρώπων που εμβολιάστηκαν και δεν έχουν νοσήσει και θα πρέπει να ακολουθήσουμε το εγκεκριμένο πρόγραμμα από την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τον ΕΟΦ, που σκοπό έχει τη θωράκιση της υγείας».

Θοδωρής Δημόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Μέλος ομάδος εξωτερικών εμπειρογνωμόνων επιστημονικού οργάνου της Ε.Ε.: «Ο εμβολιασμός ισοδυναμεί με την επιβίβαση στο άρμα της υπευθυνότητας, του ορθολογισμού και της αλληλεγγύης απέναντι σε όσους δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας. Οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι, καθώς χρειάζεται η εμπλοκή συνολικά της υγειονομικής κοινότητας σε αυτό εγχείρημα. Με τη λίγη ή την περισσότερη δύναμη που έχει ο καθένας, ώστε να καταστεί εφικτή η μετατροπή των όποιων ενδοιασμών και της όποιας έλλειψης εμπιστοσύνης σε έλλογη συμπεριφορά. Όχι με στοχοποίηση, διχαστική ρητορική και αφορισμούς. Αλλά με ορθοτομημένο λόγο, κοινοτικό προσανατολισμό, κατανόηση, επιμονή και πρωτίστως αταλάντευτη πίστη στη συλλογική ωριμότητα».

Βασιλική Λάσπη, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΣΑμεΑ, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ένωσης Κυριών Θήβας: «Για να ξεφύγουμε απ’ αυτή την πανδημία θεωρώ κι εκτιμώ ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Καταρχήν είναι θέμα ευθύνης στον εαυτό μας, στους φίλους, στους συγγενείς μας και στο κοινωνικό σύνολο. Απευθύνω κάλεσμα και στον κόσμο που έχει προβλήματα υγείας και επειδή τυγχάνει να είμαι και Πρόεδρος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστεί. Λέγονται και ακούγονται πολλά, το θέμα όμως είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει και από τις μεγάλες πανδημίες παλαιότερα ξεφύγαμε με τον εμβολιασμό. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, την ιατρική κοινότητα και γι’ αυτό καλώ όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Νίκος Κοντοπάνος, πρώην Διοικητής Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας: «Η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, την οικονομία των χωρών και γενικότερα την ευημερία των κοινωνιών. Στα καλά νέα είναι η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας, η ύπαρξη και διάθεση εμβολίων. Δίνεται όμως ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές μας για την ανάσχεση του ιού. Λυπηρό είναι στον γηραιότερο νομό της Ελλάδας, την Ευρυτανία, οι εμβολιασμοί να περιορίζονται σε τόσο μικρό ποσοστό. Είναι η στιγμή να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να προτάξουμε την κοινωνική και συλλογική ευθύνη. Να ακούσουμε τη φωνή της λογικής, τη φωνή των ειδικών, τη φωνή της συνείδησής μας. Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, και τις ευπαθείς ομάδες».

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021.

Ο δισταγμός και ο φόβος κυριαρχεί στην κοινωνία στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού covid-19, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Οι απόψεις διίστανται, αλλά το σημαντικότερο είναι πως από την έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης χάνεται η εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα. Μπορεί η πρόθεση για εμβολιασμό να αυξήθηκε από το 67,6% τον Νοέμβριο 2020 σε 84,8% τον Μάιο 2021, σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας Ελλήνων ερευνητών για τη στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, ωστόσο η τάση της μείωσης των καθημερινών εμβολιασμών παρατηρείται στη δημοσκόπηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Το 40% δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Δημόσια υγεία είναι και η μετάδοση του σωστού μηνύματος από ανθρώπους που εμπιστεύεται η κοινότητα. Εμπιστεύεται -όπως έκανε πάντα- τον γιατρό του. Τον άνθρωπο που επισκέπτεται στο ιατρείο, στο νοσοκομείο, που αφήνει πολλές φορές στα χέρια του την ίδια του τη ζωή. Τον άνθρωπο που συναντά καθημερινά στον δρόμο και τον συμβουλεύεται. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους μίλησαν τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και να συμβάλλουν στην ανάσχεση της πανδημίας. Άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας απ’ όλη τη Στερεά Ελλάδα και εκπρόσωποι φορέων σε κοινωνικά ιδρύματα. Κοινή συνιστάμενη των δηλώσεων μία και μοναδική: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας».

Φώτης Σερέτης, Διοικητής 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας: «Η 5η ΥΠΕ επισκέπτεται πλέον ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση εύκολα σε εμβολιαστικό κέντρο. Χαμηλά ποσοστά έχουμε για δυο λόγους. Είτε γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ έχουμε ήδη αναπτύξει σαν Στερεά Ελλάδα 90 εμβολιαστικά κέντρα, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση. Την πρόσβαση την εξασφαλίσαμε γιατί πάμε εμείς να τους εμβολιάσουμε και όσοι είναι αρνητές, οφείλουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι πλέον ένα πατριωτικό καθήκον που πρέπει να επιτελέσουν και για την προστασία του εαυτού τους, αλλά και για τον κοινωνικό τους περίγυρο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στην κανονικότητα σε κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο».

Χαρίλαος Γεωργίου, Διοικητής Γ.Ν. Άμφισσας: «Ο εθνικός στόχος είναι ο εμβολιασμός γιατί αυτός θα μας απαλλάξει από τα δεινά, που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ταλαιπωρήσει όλο το σύστημα, τους πολίτες, τους υγειονομικούς, την οικονομία. Το θέμα είναι το μέλλον, ό,τι έγινε στο παρελθόν, έγινε. Το μέλλον θα πρέπει να το διεκδικήσουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι και να υψώσουμε το τείχος ανοσίας που λένε οι ειδικοί, για να είμαστε σε έναν χειμώνα ανθρώπινο. Εμείς έχουμε πέντε εμβολιαστικές γραμμές και περιμένουμε τους πολίτες να προσέλθουν. Είναι ο εθνικός, ο ευρωπαϊκός, ο παγκόσμιος στόχος».

Δημήτρης Καρατσίκης, Διοικητής Γ.Ν. Καρπενησίου: «Βρισκόμαστε νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά την μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού. Καλώ τους συμπολίτες μας να προσέλθουν άμεσα, χωρίς δισταγμούς, στο πρόγραμμα του εμβολιασμού γιατί είναι το μοναδικό όπλο ανάσχεσης της πανδημίας. Πριν να είναι αργά, πριν δώσουμε τη δυνατότητα στον ιό να προχωρήσει και σε νέα μετάλλαξη και μας βρει απροετοίμαστους. Είναι το μοναδικό μας όπλο να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ζωή και την ελευθερία μας».

Ανδρέας Κολοκυθάς, Διοικητής Γ.Ν. Λαμίας: «Έχοντας όλη την εμπειρία του προηγούμενου δύσκολου, ενάμιση χρόνου, είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να μην ξαναζήσουμε πάλι αυτές τις εποχές του περιορισμού, του απαγορευτικού, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ολόκληρων περιοχών. Ο μόνος δρόμος για να το αποφύγουμε αυτό είναι ο εμβολιασμός».

Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης, Διοικητής Γ.Ν. Χαλκίδας, πρώην Διοικητής Γ.Ν. Λαμίας: «Οι εμβολιασμοί είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την πανδημία. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας για να προλάβουμε τη νοσηλεία ασθενών. Έτσι, καλώ τους πολίτες να δείξουν ευθύνη, να εμβολιαστούν όσο είναι νωρίς, τώρα που οι καιρικές συνθήκες είναι πλεονέκτημα ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ανοσία, που προβλέπεται βάσει των διπλών δόσεων των εμβολιασμών. Τώρα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ευθύνη, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να μην έχουμε την ίδια κατάσταση τον χειμώνα και στα νοσηλευτικά ιδρύματα που αντιμετωπίσαμε εμείς, αλλά και στην κοινωνία με τα απαγορευτικά. Οπότε, καλώ όλους τους πολίτες να κλείσουν έγκαιρα το ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα όλων των δημόσιων δομών».

Παναγιώτης Τζαφέρος, πρώην Διοικητής Γ.Ν. Χαλκίδας: «Θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι το πιο κρίσιμο που πρέπει να κάνουμε σήμερα και να πειστούν όποιοι έχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις. Να καταλάβουν και ατομικά για την υγεία τους, αλλά το ότι βρίσκονται σε μια οικογένεια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που όλοι είμαστε συνάρτηση όλων. “Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”, εγώ έχασα φίλο μου από κορωνοϊό. Είναι τεράστιες οι απώλειες που έχουμε. Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες, αυτούς πρέπει να εμπιστευόμαστε και όχι κάποια ανεύθυνα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Προτρέπω τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν χτες, όχι σήμερα. Παράλληλα, θα ήθελα να θίξω ως πρώην Διοικητής του παλιού Γ.Ν. Χαλκίδας ότι είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητο και να επιφορτίζεται το προσωπικό του νέου νοσοκομείου. Θα μπορούσε κι εκεί να γίνει ένα εμβολιαστικό κέντρο, να ανοίξουν λίγο τη βεντάλια, να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση για τα εμβόλια και να αποφορτιστεί λίγο έτσι το νέο νοσοκομείο».

Κώστας Μπακομήτρος, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας: «Τα εμβολιαστικά κέντρα αυτή τη στιγμή επαρκούν. Εμβόλια υπάρχουν για όλον τον κόσμο, συνεπώς πρέπει να καταλάβει ότι το μόνο όπλο προστασίας είναι ο εμβολιασμός. Παροτρύνω και εκλιπαρώ τους πολίτες να ευαισθητοποιηθεί σ’ αυτό το θέμα, να εμβολιαστεί, να προστατέψει ο ένας τον άλλον, αλλά και την οικονομία μας».

Μαρία Τρομπούκη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας: «Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες. Όσοι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο περισσότερο τείχος προστασίας έχουμε γιατί θα γίνει η πολυπόθητη ανοσία κι έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους μεγάλους, στις ευαίσθητες ομάδες, αλλά και στα παιδιά που προσπαθούμε μήπως γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, πριν το σχολείο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει αίσθημα συνείδησης, δεν χρειάζεται να μας το πει η πολιτεία. Σίγουρα ακούμε τον οικογενειακό μας γιατρό. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σίγουρα κάποιοι έχουν φοβηθεί, ωστόσο οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Τις έχουν όλα τα εμβόλια κι αυτό θα είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτούμε. Μιλάμε για μια πανδημία που εδώ και 18 μήνες ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο και βλέπετε ότι ακόμη ο ιός υπάρχει. Για να σωθούμε απ’ αυτόν τον ιό θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χρήση της μάσκας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα. Σκεφτείτε ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε το εμβόλιο και φτάσαμε ως εδώ. Δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας».

Νεκταρία Χαλκιά, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας είναι υπέρ του εμβολιασμού και το έχει δηλώσει από την έναρξή τους. Η πλειοψηφία των γιατρών στην Ευρυτανία, περίπου το 90%, των ιδιωτών, του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας έχει εμβολιαστεί. Πιστεύουμε στην επιστήμη και την καινοτομία και προτείνουμε τον εμβολιασμό. Εμβολιαστήκαμε από τους πρώτους για να δώσουμε το παράδειγμα στον κόσμο ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κι ότι είναι η μοναδική λύση. Ήδη κάνουμε εκστρατείες και οι τοπικοί φορείς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, προκειμένου να πειστούν οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας. Η γνώμη μας είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τον γιατρό του. Να τον ρωτήσει για τις απορίες και τις αμφιβολίες του και να ακολουθήσει τη γνώμη του».

Χρήστος Γεωργίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας: «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Προκειμένου να διατηρήσουμε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία όρθια και να μη χάσουμε όλα αυτά, που τόσο καιρό παλέψαμε για να κερδίσουμε, θα πρέπει ο κόσμος –με στάση κοινωνικής ευθύνης και ψυχραιμία- να ακολουθήσει τις οδηγίες της επίσημης πολιτείας. Το μόνο σίγουρο όπλο που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια είναι ο εμβολιασμός. Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να προγραμματίσουν τώρα και να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να σταθούμε όρθιοι και να μην έχουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία θα είναι καταστροφική για όλους».

Κωνσταντίνος Αθανασίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φωκίδας: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Φωκίδας έχει πάρει θέση υπέρ όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ σκευασμάτων και προτρέπει όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το σύνολο σχεδόν των υγειονομικών του Νομού που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας έχει εμβολιαστεί, πλην ορισμένων, αμελητέων εξαιρέσεων. Από τα ΜΜΕ υπάρχει επαρκής και έγκυρη ενημέρωση, όπου οι πολίτες πληροφορούνται τα στοιχεία υγιών ανθρώπων, ανθρώπων που εμβολιάστηκαν και δεν έχουν νοσήσει και θα πρέπει να ακολουθήσουμε το εγκεκριμένο πρόγραμμα από την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τον ΕΟΦ, που σκοπό έχει τη θωράκιση της υγείας».

Θοδωρής Δημόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Μέλος ομάδος εξωτερικών εμπειρογνωμόνων επιστημονικού οργάνου της Ε.Ε.: «Ο εμβολιασμός ισοδυναμεί με την επιβίβαση στο άρμα της υπευθυνότητας, του ορθολογισμού και της αλληλεγγύης απέναντι σε όσους δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας. Οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι, καθώς χρειάζεται η εμπλοκή συνολικά της υγειονομικής κοινότητας σε αυτό εγχείρημα. Με τη λίγη ή την περισσότερη δύναμη που έχει ο καθένας, ώστε να καταστεί εφικτή η μετατροπή των όποιων ενδοιασμών και της όποιας έλλειψης εμπιστοσύνης σε έλλογη συμπεριφορά. Όχι με στοχοποίηση, διχαστική ρητορική και αφορισμούς. Αλλά με ορθοτομημένο λόγο, κοινοτικό προσανατολισμό, κατανόηση, επιμονή και πρωτίστως αταλάντευτη πίστη στη συλλογική ωριμότητα».

Βασιλική Λάσπη, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΣΑμεΑ, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ένωσης Κυριών Θήβας: «Για να ξεφύγουμε απ’ αυτή την πανδημία θεωρώ κι εκτιμώ ότι πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Καταρχήν είναι θέμα ευθύνης στον εαυτό μας, στους φίλους, στους συγγενείς μας και στο κοινωνικό σύνολο. Απευθύνω κάλεσμα και στον κόσμο που έχει προβλήματα υγείας και επειδή τυγχάνει να είμαι και Πρόεδρος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστεί. Λέγονται και ακούγονται πολλά, το θέμα όμως είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει και από τις μεγάλες πανδημίες παλαιότερα ξεφύγαμε με τον εμβολιασμό. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, την ιατρική κοινότητα και γι’ αυτό καλώ όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Νίκος Κοντοπάνος, πρώην Διοικητής Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας: «Η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, την οικονομία των χωρών και γενικότερα την ευημερία των κοινωνιών. Στα καλά νέα είναι η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας, η ύπαρξη και διάθεση εμβολίων. Δίνεται όμως ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές μας για την ανάσχεση του ιού. Λυπηρό είναι στον γηραιότερο νομό της Ελλάδας, την Ευρυτανία, οι εμβολιασμοί να περιορίζονται σε τόσο μικρό ποσοστό. Είναι η στιγμή να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να προτάξουμε την κοινωνική και συλλογική ευθύνη. Να ακούσουμε τη φωνή της λογικής, τη φωνή των ειδικών, τη φωνή της συνείδησής μας. Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, και τις ευπαθείς ομάδες».

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ