Ξεκινώντας με τον καφέ μας για ένα βιώσιμο περιβάλλον

H πρωτοβουλία « Με Σεβασμό για το Μέλλον» του καφέ Nescafé εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης και κατά συνέπεια της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας που αυτή έχει επιφέρει.

5 Ιουλίου 2021

του/της Newsroom

Sponsored Content

Ανοίγοντας το ντουλάπι της κουζίνας σε κάθε σπίτι, σε πόλη ή χωριό, σε κάθε εποχή του χρόνου, είναι σχεδόν απίθανο να μην βρούμε τον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ Nescafé. Είτε τον απολαμβάνουμε ζεστό είτε κρύο, είναι παρών στη ζωή μας με κάθε τρόπο. Ατέλειωτες κουβέντες, λήψεις αποφάσεων, σχέδια, γέλια, όνειρα, ανασύνταξη δυνάμεων, έχουν γίνει με ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι καφέ Nescafé. Με αυτόν ξεκινάμε την ημέρα μας για να πάρουμε ενέργεια, με αυτόν χαλαρώνουμε έπειτα από τη δουλειά. Με αυτόν για παρέα σκεφτόμαστε γύρω από μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας, το προσωπικό και το συλλογικό.

Για παράδειγμα, ένα από τα μεγάλα θέματα της εποχής είναι το περιβάλλον. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη ρύπανση; Σίγουρα ναι, αλλά από που θα αρχίσουμε; Μήπως από τον ίδιο τον αγαπημένο μας καφέ; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θα τα δούμε όλα με τη σειρά, ξεκινώντας από το ίδιο το πρόβλημα.

Τα πλαστικά μίας χρήσης

Η πλαστική ρύπανση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα. Τα επιστημονικά στοιχεία για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εντείνουν τις ανησυχίες. Το καλό είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως απορρίπτουν τα πλαστικά μίας χρήσης και επιλέγουν τις επαναχρησιμοποιούμενες επιλογές. Υπάρχει πλέον ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη, όπου η κατανάλωση προϊόντων βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση και όχι στη μία χρήση. Ο καφές Nescafé θέλοντας να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο πλανήτης από τα πλαστικά μιας χρήσης, εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον». Στόχος είναι ένα υγιές, ζωντανό και βιώσιμο περιβάλλον για όλους.

Ενα πολυδιάστατο πρόγραμμα

Η πρωτοβουλία εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην απομάκρυνση και στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων από τη θάλασσα, καθώς και στην ενίσχυση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον.
Για την υλοποίησή της ο καφές Nescafé συνεργάζεται με ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που καινοτομούν στον τομέα τους και πιο συγκεκριμένα την AEGEAN REBREATH που αναπτύσσει δράσεις πρόληψης ώστε τα πλαστικά απορρίμματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα, την ΕΝΑΛΕΙΑ που δραστηριοποιείται στη συλλογή απορριμμάτων από τη θάλασσα σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και τη συμβολή 6 αλιευτικών σκαφών αλλά και το STARAMAKI, μια ελληνική επιχείρηση που δημιουργεί καλαμάκια από το ίδιο το φυσικό στέλεχος του σιταριού, αντικαθιστώντας με τον καλύτερο τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης.

Aegean Rebreath
Η ομάδα της Aegean Rebreath αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες.

Μια ομάδα που επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο που περιλαμβάνει τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων από το βυθό, τη θάλασσα και τις ακτές, τη διάθεση των υλικών σε εταιρείες upcycling για την άμεση αξιοποίηση τους σε νέα προϊόντα και τη συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath για τη διεξαγωγή έρευνας σε επαγγελματίες της εστίασης σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης στην Καλαμάτα, της οποίας τα συμπεράσματα θα κατατεθούν σε αρμόδιους φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση. Επιπλέον, με την εγκατάσταση ενός ειδικού διχτυού/ φίλτρου στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα στην Καλαμάτα, θα συγκρατούνται φερτά υλικά και απορρίμματα, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα.
Ταυτόχρονα, θα τοποθετηθούν πινακίδες ευαισθητοποίησης σε επιλεγμένα σημεία, σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς γίνεται περίφραξη αμμοθινικών συστημάτων, βοτανική σήμανση και χάραξη μονοπατιών.

Εναλεία
Η Εναλεία ξεκίνησε το 2016, με σκοπό την κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση ότι το επάγγελμα της αλιείας θα επιβιώσει στο μέλλον. Μέσα στους στόχους είναι η παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας που είναι ταυτόχρονα φιλικής προς το περιβάλλον και ηθική. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, μέσω της οποίας εκπαιδεύτηκαν πάνω από 110 άνεργοι.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οι επαγγελματίες αλιείς μαθαίνουν πώς να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, ενώ ψαρεύουν λιγότερα ψάρια, εξασφαλίζοντας ότι τα αποθέματα των ψαριών παραμένουν σε υγιή επίπεδα, ενημερώνοντάς τους για τεχνικές βιώσιμης αλιείας όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός.

Μέσα από την δραστηριοποίηση τους, παρατηρήσαν ότι οι επαγγελματίες αλιείς, συλλέγουν μέσα στα δίχτυα τους μεγάλες ποσότητες πλαστικών, τις οποίες αρκετές φορές έριχναν εκ νέου μέσα στη θάλασσα. Ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Εναλεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Mediterranean Cleanup», για την απομάκρυνση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και τη συμβολή 6 αλιευτικών σκαφών.

Staramaki
To staramaki είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που εδρεύει σε μια αγροτική περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, δραστηριοποιείται στον τομέα της βιωσιμότητας, στηρίζει το περιβάλλον, την ντόπια αγροτική οικονομία και προσφέρει δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από την Staramaki παράγεται το ομώνυμο Staramaki από το ίδιο το φυσικό στέλεχος του σιταριού, προσφέροντας μια εξαιρετική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική, αντικαθιστώντας με τον καλύτερο τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης. Μέσα από τη συνεργασία τους, ο καφές Nescafé υποστηρίζει το Staramaki με την παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού, ενισχύοντας την πρωτοβουλία αυτή για μια φυσική εναλλακτική στο πλαστικό καλαμάκι.

Η ισχύς εν τη ενώσει
Για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του καφέ Nescafé, ο Χρήστος Αλεβίζος, Business Executive Officer Coffees, Nestlé, επισημαίνει: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Με Σεβασμό για το Μέλλον», του καφέ Nescafé. Το όραμά μας είναι να είμαστε οδηγός, κι ένα ζωντανό παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ αλλά και πέρα από αυτή, για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά πορεία που απαιτεί δέσμευση, συνεχή προσπάθεια και συνεργασία. Γι’ αυτό και ξεκινάμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τρεις εξαιρετικές ομάδες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των συνεργατών μας και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της δράσης τους, κάνοντας ουσιαστική διαφορά».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024