Αιχμές στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για κατάχρηση των εκκενώσεων

Οι δήμαρχοι έδωσαν βάρος στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

11 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Οι δήμαρχοι έδωσαν βάρος στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, ενώ χτύπησαν καμπανάκι για τον κίνδυνο να υπάρξουν πλημμύρες τον χειμώνα.

Μέτρα για «το σήμερα και το αύριο» ζητά από την πολιτεία η ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να μην παραλείπουν να αφήσουν και αιχμές για το… χθες και συγκεκριμένα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Η έλλειψη συντονισμού στην κατάσβεση των πυρκαγιών αποτέλεσε κοινή διαπίστωση των δημάρχων και όχι μόνο όσων επλήγησαν οι δήμοι τους (Αχαρνών, Διονύσου).

Ετερη κοινή διαπίστωση, η «κατάχρηση» – όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή- των εκκενώσεων αλλά και η ανάγκη αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας -«μια συζήτηση που πρέπει να γίνει άλλη στιγμή», συμφώνησαν οι περισσότεροι. Δεν παραλείφθηκε να σημειωθεί το… πέταγμα στον κάδο των αχρήστων του «πορίσματος Γκολντάμερ» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι το πόρισμα έτυχε διακομματικής συναίνεσης.

Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, πάντως, έδωσε βάρος στα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων φυσικών καταστροφών τον χειμώνα και ιδιαίτερα των πλημμυρικών φαινομένων. Χαρακτηριστική η ανησυχία δημάρχων του Λεκανοπεδίου για τον κίνδυνο πλημμυρών από τον Κηφισό, ο οποίος πηγάζει ανατολικά των Θρακομακεδόνων, και η επανάληψη καταστροφών της δεκαετίας του ‘90. Εξ ου και οι προειδοποιήσεις πολλών για άμεση εκκίνηση αντιπλημμυρικών έργων.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΚΕΔΕ κατέληξε στα εξής μέτρα και αιτήματα:

  1. Αμεση ανακούφιση των πληγέντων και στήριξη των δήμων που επλήγησαν. Για τους δήμους η ΚΕΔΕ δημιουργεί ειδικό λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων.
  2. Δημιουργία άλλου ειδικού λογαριασμού που «θα βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Το δάσος». Με σκοπό να συνδράμουν στην αναδάσωση, θα ζητηθεί από επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ΟΤΑ να καταθέσουν χρήματα. Η ΚΕΔΕ ξεκινά με το ποσό των 500.000 ευρώ.
  3. Ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.
  4. Ενίσχυση των κρατικών πόρων (ΚΑΠ) που δίνονται στους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας.

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις ακούστηκαν από τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα -επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ-, σύμφωνα με τον οποίο από τα 500.000 καμένα στρέμματα στην Εύβοια, «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος». Εξήγησε ότι έτσι το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στις καμένες περιοχές «είναι πολύ αρνητικό για να έχουμε ξανά δάσος» κι έτσι αναδασώσεις ή αναγέννηση του δάσους μπορεί να επιτευχθεί στα περίπου 150.000 στρέμματα της περιβάλλουσας ζώνης. «Το πρόβλημα είναι οι πλημμύρες», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ».

ΠΗΓΗ : EF SYN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024