ΕΜΟΔΕ: Αυτή είναι η νέα μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Θα γίνουν 500 προσλήψεις

12 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Ετοιμάζεται μια Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζει, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης

Την ίδρυση μιας νέας μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων με την ονομασία

“ΕΜΟΔΕ” προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια σειρά δράσεων που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στις φωτιές, επισήμανε πως “προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση”.

“Δίνονται κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να αναλάβουν έργα αναδάσωσης και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, οπως έκανε γνωστό ετοιμάζεται με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική μια Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με 500 άτομα, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο. “Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022”, πρόσθεσε.

Απαραίτητη η αποκέντρωση των δυνάμεων

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει γιατί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ δεν μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα αφού είχαν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε “Όπως σας είπα έχουν γίνει πολλά στην Πολιτική Προστασία τους τελευταίους 24 μήνες” και τόνισε ότι υπήρξε πρόνοια για αυτή την αντιπυρική περίοδο και ότι όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μισθώσεις αεροσκαφών για την αντιπυρική προστασία από τον κ. Χαρδαλιά, εφημερίδες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν ότι μοιράζει εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δεν μπορεί αν υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν σε κάποια χρόνια. “Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για το σχέδιο ΑΙΓΙΣ”, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ευκολία να παρουσιάζονται σχέδια πάνω στο χάρτη χωρίς να υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή τους. Εξήγησε στο σημείο αυτό αναλυτικά το πώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και από ποιες πηγές.

Υπογράμμισε επίσης πως η Πολιτική Προστασία δεν έχει να κάνει μόνο με τις πυρκαγιές αλλά και ότι πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως αποκεντρωμένη πρέπει να είναι και η διάταξη των δυνάμεων. “Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος και βέβαια τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο”, τόνισε.

ΠΗΓΗ : THE TOC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024