Φωτιά στην Αττική: Αναζωπύρωση στις Αφίδνες – Πολλές οι διάσπαρτες εστίες

«Κρατάει» το Καπανδρίτι - Εκκενώσεις οικισμών και καμένα σπίτια

6 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Δυνατοί άνεμοι πνέουν στην περιοχή, αλλάζοντας συνεχώς φορά – Μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι – Κάηκαν σπίτια – Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Με το πρώτο φως της ημέρας στην Αττική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν διπλό έργο: από τη μία, να εκτιμήσουν την κατάσταση της πυρκαγιάς που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη και, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών. Από την άλλη, να προλάβουν να επέμβουν σε όλα τα πύρινα μέτωπα, προτού οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν, από το πρωί, καταφέρουν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Στις 09:10 το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στις Αφίδνες, με τις φλόγες να δυναμώνουν και πάλι και τη μάχη να δίνεται, για να περιοριστεί και αυτή η εστία.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Συγκλονίζουν, δε, οι εικόνες από εκρήξεις σε μάντρα αυτοκινήτων.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους» είπε ο κ. Τσίρκας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι. Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα, ενώ αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.».

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη, για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες πέρασαν δύο με τρεις φορές την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίζουν πριν επεκταθεί.

Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112 δεν σταματούσε να χτυπά, καλώντας τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή».

Δυστυχώς, σε Αφίδνες, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία κάηκαν σπίτια και πολλοί φοβούνται πως το πρώτο φως της ημέρας θα βρει τους κατοίκους αντιμέτωπους με μια τεράστια καταστροφή. Το θετικό είναι ότι το μέτωπο στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού που βρίσκονται Καπανδρίτι και Πολυδένδρι δεν κινδυνεύει και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φωτιά, ανεβαίνοντας στην εθνική οδό προς τα δεξιά.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μην φτάσει η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, καθώς σε περίπτωση που ενισχυθούν οι υπάρχουν φόβοι πως θα φτάσει μέχρι τον Ωρωπό.

Όλη τη νύχτα στην Αττική επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα, 40 Κύπριοι πυροσβέστες και 150 οχήματα.

Από το πρωί η γιγαντιαία επιχείρηση θα ενισχυθεί:

Από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα
Από τη Γαλλία με 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
Από την Κύπρο με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
Από τη Σουηδία με 2 αεροσκάφη
Από την Ελβετία με ελικόπτερα

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Ανοιχτή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η Αττική Οδός για την εξυπηρέτηση των αυτοκινητιστών.

Οι διερχόμενοι δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων, αλλά και προς την διευκόλυνση των μετακινούμενων από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι πότε θα διαρκέσει το μέτρο.

Δείτε το σχετικό tweet

Λόγω των πυρκαγιών η τροχαία ενημερώνει πως κλειστοί παραμένουν οι εξής λεωφόροι – οδοί

Αθηνών-Λαμίας από κόμβο Οινοφύτων έως γέφυρα Καλυφτάκη και στα δυο ρεύματα

Εθ. Οδο Μαλακάσας – Σκάλας Ωρωπού από Καβάφη

Κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας προς Βαρυμπόμπη

Τατοΐου από Λ. Κύμης προς Βαρυμπόμπη, από Ερυθραίας προς Βαρυμπόμπη, από ύψος Ι.Ν Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, από ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου

Λ. Κρυοερίου από συμβολή με οδό Ανοίξεως προς Δροσοπηγή

Δροσοπηγής από Αθηνών-Λαμίας προς Δροσοπηγή

Μουσών από Ορφέως

Πάρνηθος απο Αγίας Τριάδος

Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, από την 18:50 ώρα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

• Οχήματα οδικής βοήθειας.
• Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
• Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
• Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024