Η Εύβοια επίκεντρο της καλοκαιρινής καταστροφής της Ευρώπης, γράφει η «ΝΥΤ»

σε ένα επιτόπιο οδοιπορικό του ο Τζέισον Χόροβιτς

13 Αυγούστου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ως το νέο επίκεντρο της καλοκαιρινής καταστροφής στην Ευρώπη παρουσιάζει την Εύβοια μέσα από μαρτυρίες σε ένα επιτόπιο οδοιπορικό του ο Τζέισον Χόροβιτς (Jason Horowitz) για λογαριασμό της «New York Times».

Μέχρι την Τετάρτη, οι πυρκαγιές στις βόρειες περιοχές της Εύβοιας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είχαν καταστρέψει περισσότερα από 120.000 στρέμματα πευκοδάσους, είχαν ισοπεδώσει σπίτια και είχαν εκτοπίσει εκατοντάδες ανθρώπους. Για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών προσέτρεξαν για βοήθεια περισσότερες από 20 χώρες και κηρύχθηκαν ως «φυσική καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων» από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι πυρκαγιές, που τροφοδοτήθηκαν από ένα ρεκόρ καύσωνα που έχει αγγίξει θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς Κελσίου, ή 115 βαθμούς Φαρενάιτ, έχουν προκαλέσει πολιτικές κατηγορίες, οικονομική καταστροφή και βιβλικές σκηνές καταστροφής.

Αλλά φαίνονται λιγότερο ως μια τυχαία πράξη του Θεού από ένα άλλο ακόμη αναπόφευκτο επεισόδιο των ακραίων καιρικών φαινομένων της Ευρώπης που προκλήθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Η Ευρώπη που θεωρούσε πάντα τον εαυτό της ως ηγέτιδα για το κλίμα, τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές κατά 55 τοις εκατό κατά την επόμενη δεκαετία και αποκάλεσε αυτή τη στιγμή «σημείο καμπής» για τον πλανήτη «πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα σημεία ανατροπής».

Αλλά μια σειρά καταστροφών αυτό το καλοκαίρι έχει αφήσει πολλούς να αναρωτηθούν αν αυτό το σημείο καμπής είναι ήδη εδώ, οδηγώντας στο σπίτι τη συνειδητοποίηση ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μακρινή απειλή για τις μελλοντικές γενιές, αλλά μια άμεση μάστιγα που πλήττει πλούσιες και φτωχές χώρες.

Πέρα από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Αμερικανική Δύση ή στην Τουρκία και την Αλγερία, ουσιαστικά καμία γωνιά της Ευρώπης δεν έμεινε ανεπηρέαστη επηρεαστεί από μια αμήχανη σειρά καταστροφών, είτε πυρκαγιά, πλημμύρα ή καύσωνα.

Αλλά το μεταβαλλόμενο επίκεντρο της φυσικής καταστροφής έχει πέσει τώρα στην Εύβοια, ένα πυκνοδασωμένο νησί βορειοανατολικά της Αθήνας, άλλοτε γνωστότερο για τους μελισσοκόμους και τους παραγωγούς ρητίνης, τους ελαιώνες και τα παραθαλάσσια θέρετρά του, και τώρα πρωτεύουσα των συνεπειών ενός θερμαινόμενου πλανήτη.

«Οδήγησα μέσα από δρόμους με στροφές γεμάτους πεσμένα δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια. Ο καπνός αιωρείτο χαμηλά, σαν πυκνή ομίχλη. Οι κορμοί των φθαρμένων δέντρων εξακολουθούσαν να καπνίζουν και οι κυψέλες των μελισσοκόμων έμοιαζαν με καμένα τραπέζια που είχαν εγκαταλειφθεί σε άδεια χωράφια. Χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές, ο καπνός άφηνε ακόμα μια πικρή γεύση στο στόμα μου. Η στάχτη παρασύρθηκε γύρω από καφετέριες όπου οι σερβιτόρες ποτίζουν συνεχώς τα τραπέζια και ο ήλιος εμποτίζει την πυκνή ομίχλη με μια αρρωστημένη πορτοκαλί απόχρωση» γράφει ο Χόροβιτς.

«Ζούσαμε στον παράδεισο», του είπε ο Μπάμπης Αποστόλου, 59 ετών, με δάκρυα στα μάτια καθώς κοίταζε την απανθρακωμένη γη που περιβάλλει το χωριό του, τα Βασιλικά, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας. «Τώρα είναι κόλαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024