Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φέρει η ΔΕΘ

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι στην ατζέντα των ανακοινώσεων καθώς ουσιαστικά οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα αυτοχρηματοδοτηθούν

31 Αυγούστου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο καλάθι των φοροελαφρύνσεων της ΔΕΘ είναι και μια νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα εκπληρώσει και την προεκλογική της δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση 30%. Τα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας που αναμένονται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες από την 1/1/2022, θα δώσει πιθανότατα τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να προχωρήσει στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη ετοιμάζει το επαναλανσάρισμα του φόρου με τις αλλαγές που σχεδιάζονται να αφορούν τους συντελεστές υπολογισμού του οι οποίοι θα μειωθούν, τους συντελεστές παλαιότητας, τις εκπτώσεις που θα είναι μεγαλύτερες για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ αναμένεται να μηδενίσει και ο συμπληρωματικός φόρος.

Οι αλλαγές που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο έχουν ως στόχο να απορροφηθούν οι όποιες μεγάλες αυξήσεις προκύψουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες σε αρκετές περιοχές. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είδαν τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή τους να αυξάνονται δεν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2022. Βέβαια δεν θα συμβεί το ίδιο με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που οι περιουσίες τους μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Οι αλλαγές που εξετάζονται

  • Νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ-Περισσότεροι συντελεστές υπολογισμού.
  • Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση του συμπληρωματικού φόρου εξετάζεται να διατηρηθεί για πολύ μεγάλες περιουσίες δηλαδή άνω των 500.000-600.000 ευρώ.
  • Αυξημένοι εκπτωτικοί συντελεστές. Και για το 2021 ισχύουν οι εξής εκπτώσεις:

– για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ κατά 30%,

– για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ κατά 27%,

– για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ κατά 25%,

– για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ 20% και

– για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ κατά 10%.

  • Αλλαγές αναμένονται και στους συντελεστές παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή αναβάθμιση, μέσα από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά θα διαφοροποιειται και η αξία των ακινήτων ίδιας παλαιότητας.
  • Νωρίτερα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ το 2022.

Από τον Μάρτιο του 2022 θα αποσταλλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο  του χρόνου σε σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι στην ατζέντα των ανακοινώσεων καθώς ουσιαστικά οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα αυτοχρηματοδοτηθούν ύστερα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στο “καλάθι” θα συμπεριληφθεί η κλιμακωτή αύξηση των μειωτικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος να αφορά στο 50% και να καλύπτει αυτούς που έχουν τις μικρότερες περιουσίες.

Όσον αφορά στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την προοπτική: η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος που βαραίνει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, αναμένεται ότι θα αποτελούν παρελθόν μετά το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024