Οι Πρόσκοποι της Περιφερειακής Εφορείας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για τις Δασικές πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια

Το προσκοπικό ρητό «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» αποδείχτηκε στην πράξη, δίνοντας λύσεις στην ανάγκη

12 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

«Να βοηθώ κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση». Αυτή την υπόσχεση δίνει ο καθένας που γίνεται Πρόσκοπος και αυτό έκαναν και οι Πρόσκοποι της Περιφερειακής Εφορείας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για να συνδράμουν τις Αρχές στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Με σοβαρότητα και ευθύνη συντονίστηκαν από την πρώτη ώρα, χωρίς να ξέρει κανείς τι θα ακολουθήσει, έχοντας όμως υποδειγματική δομή και οργάνωση, προχωρήσαν στα ακόλουθα:  

– Εκκενώθηκαν οι χώροι που πραγματοποιούνταν κατασκηνωτικές δραστηριότητες προσωρινού χαρακτήρα από Προσκόπους α) στις Ροβιές της Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, β) στη θέση «Άγιος» Καμαρίτσας, Δ.Ε. Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, γ) Κρύα Βρύση Δ.Ε. Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και όλοι οι συμμετέχοντες διεκπεραιώθηκαν με ασφάλεια στις οικίες τους.

– Θέσαμε στη διάθεση της πολιτείας τις εγκαταστάσεις μας σε Χαλκίδα και Λίμνη Εύβοιας από όπου γίνεται η συλλογή και διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης.

– Ήρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας και Δήμων για την καταγραφή αναγκών και την άμεση εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, διαθέτοντας το έμψυχο δυναμικό στην πολιτική προστασία των Δήμων Χαλκιδέων και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για ενίσχυση και συντονισμό των προσπαθ

ειών.

– Έχουμε αναλάβει το συντονισμό της συλλογής βοήθειας από προσκόπους από όλη την Ελλάδα και της διανομής τους, όπου και όπως χρειάζεται σε συνεννόηση με κατά τόπους αρχές.

– Διαθέσαμε έμψυχο δυναμικό για την πυροπροστασία (στελέχωση πυροφυλακίων) καθ΄ όλο το 24ωρο.

– Συμβάλαμε στη κάλυψη βαρδιών στο κλειστό γήπεδο «Χαλκιά – Αναστασιάδη» στη Χαλκίδα, που φιλοξένησε πυροπαθείς από τη Β. Εύβοια.

– Σε καθημερινή βάση οργανώνουμε αυτοκινητοπομπές από τη Χαλκίδα με τη προς τις πληγείσες περιοχές διανέμοντας από σπίτι σε σπίτι, είδη που έχουν ανάγκη και κυρίως δίνοντας κουράγιο σε μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον επισκεπτόμενοι συντονιστικά Πυροσβεστών και προσφέροντας νερά, φαγητό, κολλύρια.

– Μαγειρέψαμε και διανείμαμε φαγητό πόρτα – πόρτα στα χωριά που δεν είχαν ρεύμα.

– Εξασφαλίσαμε, μεταφέραμε και διαθέσαμε μερικούς τόνους τροφής για παραγωγικά ζώα (τριφύλλι, σανό, φύραμα, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη κ.ά.).

Εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη μας από όλη τη Στερεά Ελλάδα (Χαλκίδα, Ν. Αρτάκη, Ψαχνά, Λίμνη που επλήγη από τη φωτιά, Λαμία, Άμφισσα, Ιτέα) και γονείς που συμμετείχαν στην προσπάθεια, σε όσους είχαν υπάρξει κάποτε πρόσκοποι και ευαισθητοποιήθηκαν να συνεισφέρουν με τον τρόπο του ο καθένας, στους εθελοντές που δεν υπήρξαν Πρόσκοποι αλλά θέλησαν να συνδράμουν μέσα από τους Προσκόπους, σε όσους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας, «προσ-έφεραν» βοήθεια μικρή ή μεγάλη σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, στις Αρχές για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, και βέβαια ευχαριστίες και πολλά μπράβο στους επαγγελματίες και εθελοντές που βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς. Εκτός από τα είδη, μηνύματα συμπαράστασης δεχθήκαμε από τους Κυπρίους αδελφούς μας και από πολλά μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον και στήριξη.

Από αύριο αρχίζει νέα μέρα! Εμείς οι Πρόσκοποι, αισιόδοξοι εκ φύσεως, θέλουμε να ξαναγυρίσει οι ελπίδα και τα χαμόγελα στην περιοχή. Θα συνεχίζεται η καθημερινή αποστολή ειδών από τη Χαλκίδα προς Βόρειο Εύβοια όσο χρειαστεί. Η Κοινότητα Ανιχνευτών Χαλκίδας οργάνωσε και θα πραγματοποιήσει δράση προσφοράς στην περιοχή από 16-8 ως 22-8. Ανάμεσα στα άλλα θα γίνει και στοχευμένη καταγραφή αναγκών. Θα στηρίξουμε τα παιδιά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα ενθαρρύνουμε Προσκόπους από άλλες πόλεις να πραγματοποιούν εκδρομές και δραστηριότητες στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα συνδράμουμε τις μικρές τοπικές κοινότητες στις πρωτοβουλίες τους.

Το προσκοπικό ρητό «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» αποδείχτηκε στην πράξη, δίνοντας λύσεις στην ανάγκη! Κουράγιο στους πληγέντες και δύναμη να επανέλθουν σύντομα στην προηγούμενη κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024