Πόρτο Λάφια – O τελευταίος παράδεισος της νοτιοδυτικής Εύβοιας

Ένας οικισμός σε έναν υπέροχο μικρό κολπίσκο του Νότιου Ευβοϊκού.

16 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1960 το Πόρτο Λάφια ήταν κοσμικό μυστικό

Το Πόρτο Λάφια (χρόνια μετά έμαθα ότι επίσημα λέγεται «Ελαφολίμανο») είναι ένας οικισμός σε έναν υπέροχο μικρό κολπίσκο του Νότιου Ευβοϊκού.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος όμως μου εκμυστηρεύτηκε τις καλοκαιρινές του αναμνήσεις, αλλά και όλα εκείνα τα μυστικά που δεν ξέρει κανείς για τον γαλανό κόλπο της Εύβοιας.

Όταν το Πόρτο Λάφια ήταν ακόμα…  hardcore

«Για μένα, το Πόρτο Λάφια είναι καταβύθιση στην παιδική ηλικία. Όταν ο παππούς Νίκος έβαζε και τα τέσσερα εγγόνια του στο μπλε Peugeot με τα κόκκινα δερμάτινα καθίσματα και, μέσα από εντελώς κακοτράχαλους δρόμους, μετά τα Άνω Στύρα, μας κατέβαζε στο εξοχικό του στον οικισμό. Δεκαετία 1980 και δεν είχαμε ούτε παροχή ρεύματος, ούτε νερού, ούτε φυσικά τηλέφωνο. Μιλάμε για καταστάσεις hardcore»

«Το πολύ να έχει είκοσι σπίτια, κάπου φέτος είδα και κάτι ενοικιαζόμενα. Τότε, όμως, ήμασταν σε μια κατάσταση πρωτοπλάστων. Η παραλία έχει η μισή βότσαλο και η μισή άμμο. Ένα βότσαλο ασυνήθιστο, προϊστορικό! Έχω φτιάξει άπειρα κάστρα με αυτά τα βότσαλα κι αυτή την άμμο. Ο παππούς καθόταν στο σχίνο του με το ραδιόφωνο κι εμείς περνούσαμε όλο το μεσημέρι στη θάλασσα.

«Το βράδυ είχαμε «κοσμική» έξοδο σε μια από τις δύο ταβέρνες του οικισμού: του Ζάππα (με παρουσία ηθοποιών και τα τηγανόψωμα της κυρα-Μαρίας) και του Καρίκα (πιο ρουστίκ, χασαποταβέρνα «το Πανόραμα»). Η μοναδική γραμμή τηλεφώνου του οικισμού υπήρχε στην ταβέρνα του Ζάππα. Μια φορά την εβδομάδα, τηλεφωνούσαμε στον πολιτισμό, να ενημερώσουμε ότι είμαστε καλά! Καταλαβαίνω ότι τίποτε από αυτά δεν υπάρχει πλέον. Μόνο μια καντίνα στην παραλία»

Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1960 όμως, το Πόρτο Λάφια ήταν κοσμικό μυστικό.

Αρχικά, υπήρχε καράβι που λεγόταν «Πόρτο Λάφια»: ξεκινούσε από Ραφήνα, έπιανε Μαρμάρι και μετά έφτανε στον μικρό μόλο μπροστά στην ταβέρνα του Ζάππα. Ο παππούς έλεγε ότι περνούσε και η «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση που άραζε και έκαναν μπάνιο στην  θάλασσα με την Κάλλας. Ένα από τα μικρά νησάκια απέναντι είχε αγοραστεί από τον Πάμπλο Πικάσο. Δεκαετίες μετά, η δικηγόρος ενός εφοπλιστή με κάλεσε να με ρωτήσει αν ήξερα κατά πόσον ο γιος του Πικάσο, Κλοντ, πουλούσε το νησί! Ο τ. βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει την περιοχή, χωρίς να την κατονομάζει, στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, λέγοντας ότι ήταν τακτικός επισκέπτης και ότι την ήξερε καλά. Από όλα αυτά, εμείς στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1980 προλάβαμε μόνο μερικούς σταρ του ελληνικού τραγουδιού, σινεμά και θεάτρου, καθώς κάποιοι είχαν και σπίτια στην περιοχή. Δεν θα τους κατονομάσω, γιατί σέβομαι ότι το ζητούμενο τους ήταν η ιδιωτικότητα.

Σήμερα, το Πόρτο Λάφια είναι προσβάσιμο οδικώς από τον εξαιρετικά κακοτράχαλο δρόμο πολύ μετά τα Άνω Στύρα, αλλά το 2016 έκανα για πρώτη φορά οδικώς και την διαδρομή από το Μαρμάρι. Το 2016 είχε μια πυρκαγιά εκεί που καψάλισε αρκετά σπιτάκια και πήγαμε για αυτοψία.

Η παραλία του είναι πάντα ο τελευταίος παράδεισος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024